Застраховка Гражданска отговорност - онлайн и без електронен подпис

16.12.2015

Застраховка Гражданска отговорност - онлайн и без електронен подпис

Депутатите приеха на второ четене Кодекса за застраховане. С приетите промени се регламентира възможността за сключване на онлайн застраховки.

Народните представители приеха задължителната застраховка Гражданска отговорност да се сключва по интернет, без да е необходим електронен подпис. Тя ще се плаща с кредитна или дебитна карта и застрахователят ще има задължение до три дни да изпрати хартиения вариант на застраховката с подпис и стикера за автомобила.

Прието бе и предложението за намаляване на размера на глобата при установено първо нарушение за липса на сключена застраховка Гражданска отговорност за физически лица в размер на 250 лв. вместо първоначално предвидените 400 лв. При повторно нарушение глобата остава в размер на 800 лв.

Депутатите приеха още сертификатът Зелена карта да се издава заедно с полицата по застраховката Гражданска отговорност без допълнителна такса или друго плащане от ползвателя на застрахователни услуги.

Освен това, се предвижда възможността служебно да се прекратява и служебно да се възстановява регистрация на пътни превозни средства при подадена информация от Гаранционния фонд.

<< Обратно към новините