Исторически първи Minibus Euro Test 2017

27.04.2017

Исторически първи Minibus Euro Test 2017

От 19 до 21 април в околностите на испанската столица Мадрид се проведе първият в историята Minibus Euro Test.

[✕]

Престижната надпревара имаше за цел да определи и първият носител на международната награда Минибус на годината (Minibus of The Year), която се присъжда от авторитетното международно жури Автобус на годината (Bus and Coach of The Year).

В първия тест за минибус на годината участваха представители на 7 марки. Разбираемо, заради традицията в бранша, в надпреварата преобладаваха испански компании, бодибилдери, специализирани в производството на малки и средни автобуси. Подредени по азбучен ред това бяха: Car-Bus Spica (базиран на шаси-кабина Mercedes-Benz Sprinter); Ferqui Nora (шаси Iveco Eurocargo, познато като EuroMidi); Indcar Next 7 (шаси от Mercedes-Benz Atego); Integralia in-vip (базиран на товарен ван Mercedes-Benz Sprinter); Iveco Bus Daily Tourys; Temsa MD7; Unvi Voyager GT (шаси от Mercedes-Benz Atego).

В утрото на 19 април седемте кандидати за наградата бях подредени на един от паркингите във Feria de Madrid. За членовете на журито оставаше да ги изпробват и сравнят през следващите два дни по интересния маршрут в североизточните покрайнини на Мадрид.

Маршрутът за тестване в испанската столица бе от мадридския изложбен център IFEMA до предградието Паракуейос и обратно - общо коло 40 км.
Тестовете продължиха два пълни дни, а в тях взеха участие 18 от членовете на журито. Това са журналисти от 18 европейски държави, работещи за авторитетни специализирани издания, в чиято тематика влизат автобусите и пътническият транспорт. Всеки от участниците в теста имаше възможност да изпробва в реални пътни условия, по един и същ маршрут, като водач и пасажер, всеки от седемте кандидати за славата. След гласуване бе определен и победителят. Той ще бъде обявен и ще получи наградата си на 23 май в мадридския изложбен център Feria de Madrid по време на церемонията по откриването на автобусното изложение FIAA 2017 г., което се организира от IFEMA и ще продължи от 23 до 26 май. На награждаването ще присъстват голям брой представители на местната и международна преса, официални гости, професионалисти от бранша.
 

 

До организирането на Minibus Euro Test 2017 се стигна след като преди няколко месеца авторитетното международно жури Автобус на годината, в което от 2010 г. членува и списание КАМИОНИ, взе решение да учреди новата награда. Новият приз запълва празнина, съществувала в Европа до сега. А именно - това е отличие за най-добрия микробус, минибус или мидибус, предназначен за професионални пътнически превози. От 1989 г. Международното жури Автобус на годината ежегодно след тестове присъжда авторитетната награда Автобус на годината, за която могат да се конкурират пътнически превозни средства с дължина над 10 м. Критериите за участие в Minibus Euro Test са превозните средства да имат поне 9+1 седящи места и да са габаритна дължина до 10 м.
До учредяването на наградата Minibus of The Year се стигна след споразумение между Международното жури и мадридския изложбен център IFEMA, който подкрепи провеждането на теста и бе сред основните му организатори, редом със специализираното международно изложение за автобуси FIAA, което се провежда в Мадрид и с испанското специализирано издание за автобуси и пътнически транспорт Autobuses & Аutocares, което членува в международното жури. Основна роля в организацията на теста имаше главният редактор на изданието Мигел Саес.

 

[✕]

Повече за Minibus Euro Test 2017 - в майския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините