Легендата продължава с нов Ford Transit Custom

сп. Логистика, 2017, бр.9
09.01.2018

Легендата продължава с нов Ford Transit Custom
В новия Transit Custom са вложени над 2200 абсолютно нови части. Предницата е с нов дизайн, като е запазила характерния си профил.

Изцяло обновеният лекотоварен ван Ford Transit Custom бе представен официално в края на август във Франкфурт. От Ford Europe демонстрираха и новото поколение на пътническия Tourneo Custom.

Изцяло обновеният лекотоварен ван Ford Transit Custom бе представен официално в края на август във Франкфурт. От Ford Europe демонстрираха и новото поколение на пътническия Tourneo Custom.
 
Отвсякъде нов

Предната решетка, бронята и основните светлини са изцяло обновени и модернизирани, като още по-силно показват принадлежността към марката. Това важи особено за трапецовидната решетка, характерна и за леките автомобили на синия овал.
Силуетът на новия Transit Custom е запазил характерните си очертания, но е осъвременен. Същото важи и за задната част на вана. Дневните светлини са LED, а основните – ксенон.
В шофьорската кабина са използвани нови и висококачествени материали. Дизайнът на арматурното табло е изцяло нов и много по-практичен от досегашния, а в кабината под формата на ниши и отделения вече има 25 л пространство за вещи и багаж. Като цяло кабината е с много по-високо ниво на комфорт и оборудване от сегашната версия. Удобните седалки са изработени от нови материали и с множество регулировки, както и с възможност за електрическо управление.
На централната конзола при върховото ниво на оборудване на модела – със системата SYNC 3, работеща и с гласов контрол, откриваме 8-инчов дисплей с тъчскрийн за управление на мултимедията и навигацията, както и на още редица функции на автомобила. Мултифункционалният волан и по-ефективните автоматизирани климатизация и отопление са само част от новостите в кабината.
 
Високи технологии

А те продължават и при приборния панел пред водача. На централния му дисплей може да бъде прелиствана информацията от бордовия компютър, която показва какво е състоянието на цяла поредица полезни системи за сигурност и помощници на водача. Сред тях са информация за обекти в мъртвата точка и предупреждения за страничен кръстосан трафик при маневри, при които светва предупреждение в страничните огледала; интелигентен ограничител на скоростта, непозволяващ да се превишават ограниченията, наложени с пътни знаци; разпознаване на пътните знаци, при което на арматурното табло светва знак с ограничение на скоростта и със забрана за изпреварване (ако автомобилът се движи, спазвайки ограничението, символът на знака е черно-бял, а ако е надвишил допустимата скорост, става цветен); асистент за поддържане лентата за движение; асистент за предотвратяване на челен сблъсък, който засича и пешеходци в зоната на автомобила и задейства спирачките при опасност; адаптивен круиз контрол с поддържане на зададена дистанция; електронна стабилизация, комбинирана с асистент срещу силен страничен вятър; камера за обратно виждане при движение на заден ход с датчици и асистент за паркиране отпред и отзад; стоп-старт система... В допълнение основните светлини могат да се поръчат завиващи.
Изцяло е оптимизирано и товарното пространство, което е станало по-функционално и се предлага и с допълнително LED-осветление.
 
Вариантите

Новият Transit Custom ще се предлага в две дължини (две междуосия) и две височини (нисък и висок покрив) в три варианта – като товарен ван, пътническо комби, товарен ван с двойна кабина. Допустимата максимална маса е от 2,6 до 3,4 т, а товароносимостта – от 600 кг до 1,4 т.
Новият модел идва с двулитровия турбодизелов двигател EcoBlue, наличен с мощности 105, 130 и 170 к.с., който се комбинира с ръчна или автоматична шестстепенна предавателна кутия Ford. Към лекотоварния ван Ford ще предложи и телематични услуги за оптимизиране на бизнеса.
 
Лукс за пътниците в Tourneo Custom

Всички новости, разбира се, са достъпни при новия Ford Tourneo Custom – пътническата версия с до 8+1 седящи места. Тук пътническият салон също е снабден с ефективна автоматизирана климатизация и отопление. Изключително високо е нивото на комфорт и в пространството за пътниците, което предлага два реда с по три седалки, изцяло нова разработка. Достъпна е и версия, при която вторият ред седалки е обърнат или може да се обърне срещу движението. Така седящите на втория и третия ред седалки са лице в лице, а качването и слизането на пътниците е улеснено. При вътрешното пространство са вложени изцяло нови материали с по-високо качество. Салонът ще се предлага и в изпълнение с кожа. Достатъчно просторно е и багажното пространство.
Новият Tourneo Custom също идва с двулитровия турбодизелов двигател EcoBlue, наличен с няколко мощности, който ще се комбинира с ръчна или автоматична шестстепенна предавателна кутия.
Новите Transit Custom и Tourneo Custom ще могат да се поръчват от края на тази година, а първите доставки ще бъдат осъществени в началото на 2018 г. С това над половинвековната история на един от световните лекотоварни бестселъри продължава.
 
И Transit Custom хибрид

От Ford разкриха любопитни подробности и за разширяването на линията на Transit Custom с версия PHV. Ванът във версия plug-in хибрид ще бъде изпробван тестово в столицата на Великобритания – Лондон. Хибридният модул ще използва еднолитровия двигател EcoBoost като генератор за захранване на батерията. Автомобилът за работа може да преодолее повече от 50 км на ток с едно зареждане, като се планира от края на годината да започне едногодишно тестово изпитание на 20 хибридни вана Transit Custom в Лондон. То ще се осъществи със съдействието на Transport for London – инициатива, в която участват лондонски компании, работещи за опазване на околната среда и за това гражданите на столицата да дишат по-чист въздух. Всичките 20 хибридни вана ще са оборудвани със специална телематична система за събиране на данни в реално време. Така ще се отчита ползата им и по какъв начин да бъде максимализирана.
„Да видим хибридния Ford Transit на пътя като работещ plug-in хибрид е вълнуващо събитие. С нетърпение очакваме възможността да го предоставим на своите клиенти и партньори в Лондон, за да видим как тези микробуси могат да намалят емисиите и оперативните разходи в градска среда“, казва Марк Харви, директор на електрифицираните градски ванове във Ford Европа. Ford планира да въведе хибридния ван в серийно производство през 2019 г.

 
Франкфурт – София

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините