Тест: Ford Transit и Tourneo Custom в ново измерение

сп. Логистика, 2018, бр.7
11.09.2018

Тест: Ford Transit и Tourneo Custom в ново измерение
Високотехнологичното и иновативно арматурно табло. Приборният панел е снабден с дисплей с богата информация

Официално представяне и първи тест драйв в България на новия среден ван Ford Custom организира официалният вносител на марката у нас Moto-Pfohe. Бестселърът на синия овал е станал по-привлекателен, с по-елегантен стил и по-интелигентна кабина – това са първите изводи след теста.

Официално представяне и първи тест драйв в България на новия среден ван Ford Custom организира официалният вносител на марката у нас Moto-Pfohe. Бестселърът на синия овал е станал по-привлекателен, с по-елегантен стил и по-интелигентна кабина – това са първите изводи след теста.

Представено в края на 2012 г., първото поколение на Transit Custom бързо се утвърди като най-продавания лекотоварен автомобил на Ford в Европа. Тогава Transit Custom бе първият от разширената и изцяло нова гама Transit на Ford, който влезе в производство. По-късно към него се присъединиха по-малките Transit Connect, Transit Courier и големият Transit.
Още при представянето през миналата година от Ford обявиха, че новият Custom не е просто фейслифт, а в него са вложени над 2200 абсолютно нови части. Предницата е с нов дизайн, като е запазила характерния си профил. Решетката и основните светлини са изцяло обновени и модернизирани, като са възприели типичната за новите модели на марката хексагонална форма. При фаровете се предлагат и LED-светлини.
В шофьорската кабина са използвани нови и по-висококачествени материали. Тя е с много по-високо ниво на комфорт и оборудване от предишната версия, а дизайнът на арматурното табло е изцяло нов. Комфортни седалки с множество регулировки, голям дисплей с тъчскрийн, мултимедия, навигация и много функции – достъпни за управление от централната конзола, мултифункционален волан, комуникационната и развлекателна система SYNC 3 на Ford, която може да бъде управлявана от дисплея с жестове „плъзване“ и „прибиране с пръсти“, много нови ниши и пространства за вещи и багаж, ефективна автоматизирана климатизация и отопление са само част от новостите. SYNC 3 позволява на водачите на Transit Custom да управляват аудиосистемата, навигацията и свързаните към нея смартфони чрез прости, разговорни команди. Системата е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto™.
Новият Transit Custom въвежда усъвършенствана гама системи в помощ на водача и е първият лекотоварен автомобил, предлагащ функцията интелигентен ограничител на скоростта, която позволява автоматично поддържане на максималната скорост на автомобила в рамките на законовото ограничение. За целта системата разпознава пътните знаци за ограничение на скоростта и ги показва на приборния панел.
Новият модел предлага още система на Ford за следене на мъртвата точка с предупреждение за страничен трафик, която известява водачите при излизане на заден ход от паркомясто за близки автомобили, които могат да им пресекат пътя. Системата е идеална за вановете, които често имат ограничена видимост назад.
Тези иновации допълват широката гама от технологии, вече налични в Transit Custom, включително асистент за предотвратяване на сблъсъци със засичане на пешеходци, предупреждение за напускане на лентата за движение, стабилизация при страничен вятър и адаптивен круиз контрол.
Новостите включват също като опция плавната и отзивчива 6-степенна автоматична трансмисия SelectShift и уникалнoтo за сегмента задно въздушно окачване при моделите Комби М1, осигуряващо мека, контролирана и плавна возия при всякакво натоварване.
Специално внимание заслужава салонът за пътниците при Tourneo. Шестте седалки, разположени в два реда, са изцяло нова разработка и са с приятна тапицерия. Могат да се регулират, а облегалките им падат напред и така пътниците разполагат с масички и поставки за чаши. Сгъват се лесно, като така се увеличава товарното пространство. Допълнителен комфорт за пътуващите създава вариантът, при който вторият ред седалки е обърнат срещу посоката на движение. Така седящите на втория и третия ред са обърнати с лице едни към други.
Качването и слизането на пътниците е улеснено от стъпенки под двете плъзгащи се странични задни врати. Салонът ще се предлага и в изпълнение с кожа.
Новият Transit Custom се предлага в две дължини (две междуосия) и две височини (нисък и висок покрив) в три варианта – товарен ван, пътническо комби и товарен ван с двойна кабина.
Допустимата максимална маса е от 2,6 до 3,4 т, а товароносимостта също е нараснала и е от 600 кг до 1,4 т.
Новият Transit Custom идва с двулитровия турбодизелов двигател EcoBlue, наличен с мощности 105, 130 и 170 к.с., който ще се комбинира с ръчна или автоматична 6-степенна предавателна кутия, достъпна само при двете по-високи мощности. Към лекотоварния ван Ford предлага и телематични услуги за оптимизиране на бизнеса.
Няколко варианта на пътническата версия на Ford Custom, която от 2012 г. се предлага като Tourneo Custom, бяха достъпни за еднодневно шофиране от София, през язовир Огняново в подножието на Средна гора, Байлово и обратно.
При шофирането можеха да се усетят динамиката и стабилността на автомобила при високи скорости по магистрала, дори с 6 – 7 пътници, както и плавният ход на Custom по не дотам добри пътища, изпълнени с доста завои. Усещането за комфорт е на ниво както за водача, така и за пътниците.
А най-голямо удоволствие при шофиране доставя боравенето с интелигентната инфотеймънт и ентертеймънт система. Тя може да се управлява както от бутоните на волана, така и от сензорния дисплей и дори с гласови команди, на които отговаря приятен женски глас.
След изминатите километри с новия Ford Tourneo Custom единственото заключение може да бъде, че автомобилът е преминал в ново, по-високо и по-технологично ниво в сравнение с предшественика си.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините