ACEA: едностранните квоти и мита са неприемливи

21.05.2019

ACEA: едностранните квоти и мита са неприемливи

Едностранните автомобилни квоти за внос или мита, наложени от Вашингтон, не биха били решение на сегашния търговски конфликт между Европейския съюз и САЩ. Това обяви Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

На 17 май президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи с 6 месеца решението си дали да повиши митата за автомобилите и частите за автомобили, внесени от Европейския съюз и Япония. Той насърчи двете страни през това време да постигнат споразумение с Вашингтон за ограничаване на техния износ. Подходът на Тръмп се основава на анализ, че този автомобилен внос в САЩ е заплаха за националната сигурност - аргумент, който и АСЕА, и Европейската комисия отхвърлят.

Генералният секретар на ACEA Ерик Йонаерт изрази подкрепата си към конструктивните усилия на Еврокомисията да се справи с митническите и немитническите бариери пред трансатлантическата търговия с автомобили.

„Едностранно наложени допълнителни мита или квоти от другата страна очевидно биха нарушили правилата на Световната търговска организация. Следователно те не са приемливи като решение на сегашния спор“, добави Йонаерт.

<< Обратно към новините