Сенар бе преизбран за президент на Renault

12.06.2019

Сенар бе преизбран за президент на Renault

Президентът на Renault Жан-Доминик Сенар бе преизбран от акционерите, които потвърдиха с огромно мнозинство влизането му в съвета на директорите на френския автомобилостроител.

Това бе одобрено с 90,88% от гласовете въпреки отслабената му позиция заради неуспеха на проекта за сливане с Fiat Chrysler. Сенар замени през февруари бившия шеф Карлос Гон, който бе задържан в Япония за финансови злоупотреби. Човек с опит в сектора, с признати качества на дипломат, 66-годишният бивш шеф на Michelin потвърди, че иска да работи за укрепването на съюза на Renault с японските партньори Nissan и Mitsubishi.

„Няма да има успех за Renault без успех на съюза с Nissan и Mitsubishi“, заяви Сенар пред акционерите.

Проект за по-силна интеграция с Nissan, чиито основни клаузи изтекоха в медиите, беше отхвърлен през пролетта от ръководството на японската компания. Неотдавна проектът за сливане с Fiat Chrysler също претърпя неуспех, само 11 дни след публичното му обявяване от компаниите. Тези два неуспеха засегнаха Сенар, но той реши да продължи с тази деликатна мисия, обясняват от обкръжението му.

Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно льо Мер отново потвърди в понеделник доверието на френското правителство в Сенар. „Жан-Доминик Сенар се ползва с доверието на френската държава“, каза той преди да отпътува за Токио. Франция е основен акционер в Renault с 15%.

<< Обратно към новините