Макрон планира да обсъди с Абе съюза Renault-Nissan

19.06.2019

Макрон планира да обсъди с Абе съюза Renault-Nissan

Френският президент Еманюел Макрон планира да обсъди с японския премиер Шиндзо Абе идната седмица въпроси, свързани с френско-японското обединение Renault-Nissan.

"Със сигурност по време на срещата ще има дискусия, засягаща отношенията между Renault и Nissan. Това ще бъде възможност за президента да потвърди отново силния ангажимент на Франция към алианса Renault-Nissan. Ангажимент, който бе подчертан при неотдавнашните преговори с Fiat", каза представител на президентската администрация на Франция.

Френската държава има дял от 15% в Renault. Френски министри често посочват, колко е важно да се гарантира, че обединението ще остане силно, преди да се планира по-нататъшна консолидация с компании като Fiat Chrysler.

Макрон ще посети Япония с официална визита на 26-27 юни преди срещата на върха на Г-20 в Осака, планирана за 28 и 29 юни. Френският президент ще се срещне също така с император Нарухито и императрица Масако. Това е първото посещение на френския държавен глава в Япония от идването му на власт.

Nissan реши да приеме молбата на Renault за по-голямо представителство в новия съвет на директорите на японската компания в опит да си осигури подкрепата на френския концерн за планираната реформа в управление. Японският концерн се е съгласил да включи повече френски представители в три комитета, които ще бъдат създадени с цел засилване на контрола над одита, възнагражденията и назначенията сред висшите мениджъри. Освен председателя на съвета на директорите на Renault Жан-Доминик Сенар, в тях ще бъде включен и изпълнителният директор Тиери Болоре.

Renault по-рано заплаши да блокира плановете на Nissan, тъй като ги оценяваше като опит да се намали влиянието на френския производител.

<< Обратно към новините