Новите Ford Transit и Transit Custom PHEV

сп. Логистика, 2019, бр.9
19.12.2019

Новите Ford Transit и Transit Custom PHEV

Новите Ford Transit и Ford Transit Custom PHEV са по-ефективни, по-иновативни, по-свързани… и са създадени за улеснят бизнеса. Това са част от предимствата, които изтъкнаха от Ford Europe при лансиран

Новите Ford Transit и Ford Transit Custom PHEV са по-ефективни, по-иновативни, по-свързани… и са създадени за улеснят бизнеса. Това са част от предимствата, които изтъкнаха от Ford Europe при лансирането на двата си нови вана.

 

През септември, в околностите на шведската столица Стокхолм, Ford организира представяне и пътни тестове на новия двутонен Transit и на първия, реално излизащ на пазара в сегмента на компактните ванове plug-in хибрид Transit Custom PHEV. С това автомобилният гигант оповести старт на поръчките за новите си модели.

Официалната премиера на новото поколение на големия Transit бе преди година по време на IAA Nutzfahrzeuge 2018 в Хановер. Той дойде със сериозно променена визия на предницата: масивна хексагонална решетка, агресивни линии, обновени – по-тесни и изтеглени встрани основни светлини и нови светлини за мъгла. Тотално е обновен интериорът на модела, а шофьорската кабина е станала много по-ергономична, практична и съвременна.

 Истинските новости обаче са свързани с оборудването и функциите, предлагани от вана. Товароносимостта е нараснала с до 80 кг, като при Transit 350 с дължина L2 и височина H2 e 1418 кг. Това е станало след олекотяване на редица възли и детайли на вана. При задното задвижване двигателният мост е „олекнал“ с 14,7 кг. Резервоарът за гориво при новото поколение е с 6,1 кг по-лек, стоманените джанти – с 5,5 кг, а предната броня – с 4,9 кг. С 5,4 кг намалява теглото на автомобила алуминиевият преден капак, а преградата на товарното отделение е от композитен материал и сваля теглото с още 4,4 кг. С 2,3 кг допринасят за „олекването“ алуминиевите щитове на спирачните дискове, а още 2,7 кг надолу добавят елементи от окачването, които вече са от високоякостна стомана.

Досегашната линия от двулитрови турбодизелови двигатели EcoBlue с мощности от 105, 130 и 170 к.с. е допълнена със силов агрегат с мощност 185 к.с. и максимален въртящ момент 415 Нм. Стоп-старт системата вече е стандарт при модела, а подобрената конструкция на турбокомпресора осигурява по-висок въртящ момент в по-широк оборотен диапазон при всички версии на двигателя, като горивната ефективност е повишена с до 7% в сравнение с предшественика. От пролетта на 2020 г. при версиите със задно предаване освен 6-степенна механична предавателна кутия като опция ще се предлага и 10-степенна автоматична предавателна кутия с адаптивно превключване спрямо индивидуалния стил на шофиране на водача.

Моделът вече се предлага и като първия в сегмента си mHEV. Този „мек“ хибрид снижава разхода на гориво с още около 3%, като в градски трафик икономията може да достигне до 8%. Системата е достъпна при версиите на Transit с предно и задно предаване и при по-малките – товарният Transit Custom и пътническият Tourneo Custom. Състои се от стандартния дизелов двигател, при който конвенционалният алтернатор е заменен от стартер-генератор, свързан с ремъчна предавка към трансмисията. В mHEV влизат още пакет литиево-йонни батерии – 48 В, 10 Ач и усъвършенствана старт-стоп система, която сработва още при спиране, когато скоростта е под 12 км/ч. Стартер-генераторът произвежда електрическа енергия при спиране и намаляване на скоростта на превозното средство. Енергията се съхранява в батериите, като при последващо ускорение се използва за задвижване на електрическата машина, която подпомага дизеловия двигател и по този начин го разтоварва.

На практика Ford става първият производител, който предлага реално на пазара plug-in хибрид в сегмента на еднотонните ванове. Новите Transit Custom PHEV и Tourneo Custom PHEV вече могат да се поръчват в Европа. Custom PHEV e сериен хибрид, при който батерията с капацитет 13,6 кВтч може да се зарежда и от мрежата със стандартен конектор. Батерията е с гаранция 8 години или 160 000 км. За нормалното й зареждане се използва източник с напрежение 240 В и ток 10 А, като за пълно зареждане са нужни 5,5 часа. При източник 240 В и 16 А зареждането става за 3 часа. При напълно заредена батерия автомобилът може да измине до 56 км само на ток (според NEDC). Тук следва да се уточни, че заради разположените под пода батерии не е пострадал нито товарният капацитет – 1130 кг, нито товарният обем на средния ван. Предните колела се задвижват от електродвигател с мощност 92,9 кВт, който може да се захранва от батерията или генератора. Генераторът пък е механично свързан с един от най-ефективните силови агрегати в света – награждаваният многократно като двигател на годината еднолитров трицилиндров бензинов EcoBoost с максимална мощност 120 к.с.

Или накратко, бензиновият двигател задвижва генератор. Произведената енергия зарежда батериите или захранва електродвигателя, който задвижва автомобила. Енергия се добива и съхранява също от рекуперацията при забавяне и спиране на автомобила. Всичко това позволява няколко режима на работа на силовата линия, които се избират от водача.

Оборудването в хибридните версии не се отличава от конвенционалните средни ванове на Ford. Управлението е като при автоматик – газ, спирачка и лост с положения паркинг, неутрално, движение назад, движение напред. Има и още една позиция – Low, при която степента на рекуперация на енергията е много по-висока. Четирите режима на работа на хибридната система се избират чрез изреждането им с натискане на бутон на централната конзола. При EV Auto целта е да се получи оптимално съотношение между производителност и ефективност. Енергийният мениджмънт на автомобила дава приоритет на движение на ток, но следи заряда на батерията и текущия сценарий на шофиране и решава кога да стартира двигателя с вътрешно горене за дозареждане на батерията или задвижване на електродвигателя. EV Now дава приоритет на използването на батерията за захранване на електродвигателя. ДВГ остава деактивиран, докато нивото на батерията не достигне критичен минимум. При EV Later произведената от ДВГ и генератора енергия отива само за задвижване на електродвигателя. За зареждане на батерията се ползва само рекуперираната от спиране енергия. В режим EV Charge енергията, произведена от двойката двигател – генератор, се разпределя и към електродвигателя, и към батерията.

Новост при обновената лекотоварна гама на Ford е и разширеният пакет от телематични услуги. Свързаността се осъществява от бордовия модем Ford Pass Connect.

За големи паркове е решението Ford Commercial Solutions, което позволява лесно локализиране на превозните средства чрез GPS Tracking, Live Map и Geofences. Ford Commercial Solutions предоставя също възможност за оптимизиране на работното време на автопарка и наблюдение на поведението на водачите, намаляване разхода на гориво, оптимизация на целия бизнес чрез използване на облачни технологии.

Приложението FordPass Pro пък е предназначено за малкия бизнес. То позволява локализация на до 5 превозни средства, дистанционното им отключване и заключване, наблюдение в реално време на разхода на гориво, планиране и запазване на часове за обслужване на автомобилите, отдалечен достъп до показанията на бордовия компютър.

 

Стокхолм – София

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините