Bosch Connected World 2020 - свързани автомобили, домове и заводи

19.02.2020

Bosch Connected World 2020 - свързани автомобили, домове и заводи

От чувствителни роботи с изкуствен интелект в производството и мощни компютри за свързаната и автоматизирана мобилност, до интелигентни домове.

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

На форума на IoT индустрията Bosch ConnectedWorld 2020, който се провежда на 19 и 20 февруари в Берлин, Бош ще демонстрира актуалните възможности на Интернет на нещата и решенията, които ще улеснят ежедневието ни в бъдеще - на път, у дома и на работното място.

Мощна електронна архитектура за бъдещите автомобилни компютри: разрастването на електрификацията, автоматизацията и свързаността поставят все по-високи изисквания към архитектурата на автомобилната електроника. Новите високоефективни управляващи блокове са ключов елемент за автомобилите на бъдещето.

До началото на следващото десетилетие автомобилните компютри на Бош ще увеличат 1 000 пъти изчислителната мощност в превозните средства. Компанията вече произвежда такива компютри за автоматизираното шофиране, за задвижването и интегрирането на информационно-развлекателните системи и функциите за подпомагане на водача.

Под напрежение - услуги за електромобилността: Батерията в облака на Бош - Battery in the Cloud - удължава живота на акумулаторите на електромобилите. Интелигентните софтуерни функции анализират състоянието на акумулатора въз основа на реалните данни от автомобила и обкръжението му. Приложението разпознава стрес факторите за акумулатора, например високоскоростното зареждане.

Въз основа на събраните данни софтуерът предвижда мерки за противодействие на стареенето на клетките, като оптимизиран процес на зареждане, намаляващ износването на батерията. Convenience Charging - Удобно зареждане - интегрираното решение за зареждане и навигация на Бош прогнозира точно пробега, планира маршрута със спиране за удобно зареждане и плащане.

Електромобилност за дълги разстояния със система от горивни клетки: Мобилните горивни клетки осигуряват дълъг пробег, бързо зареждане и режим на работа без емисии - с водород, произведен чрез използване на възобновяема енергия. Бош планира да пусне на пазара пакет от горивни клетки, усъвършенствани съвместно с шведската компания Powercell. В допълнение към горивните клетки, които превръщат водорода и кислорода в електроенергия, Бош разработва и всички основни компоненти на системата с горивни клетки до етап, готов за производство.

Животоспасяващи свързани продукти - Help Connect: Хората, претърпели инцидент, се нуждаят от незабавна помощ - независимо дали произшествието се е случило у дома, на велосипед, по време на спорт, в кола или мотоциклет. С Help Connect Бош предлага ангел-пазител за всякакви спешни ситуации. Приложението за смартфон подава информация за инцидента на спасителните служби чрез сервизните центрове на Бош. Решението трябва да може да открива автоматично злополуките чрез сензорите на смартфона или асистиращите системи помощ на автомобила.

За тази цел Бош добави интелигентен алгоритъм за удар към сензорите за ускорение в своята система за контрол на стабилността на мотоциклетите MSC. Ако сензорите открият произшествие, те съобщават за катастрофата на приложението, което веднага задейства спасителния процес. След като бъде регистрирано, спасяващото приложение може да се активира по всяко време и навсякъде - автоматично през свързаните устройства или с едно натискане на бутон.Nexeed - Повече прозрачност и ефективност в производството и логистиката: Индустриалното приложение Nexeed за Индустрия 4.0 предоставя всички данни за производствения и логистичния процес в стандартизиран формат и подчертава потенциала за оптимизация. Тази система вече помогна на редица заводи на Бош да повишат ефективността си с до 25 %.

С Nexeed Track and Trace може да се оптимизира и логистиката: приложението проследява товарите и транспортните средства, като инструктира сензорите и гейтуеите редовно да съобщават местоположението и състоянието си в облака. Това означава, че специалистите по логистика и планиране знаят къде са техните палети и суровини във всеки един момент и дали те ще пристигнат в дестинацията си навреме.

Бърза доставка на подходящата резервна част чрез визуално разпознаване на обектите: В промишленото производство, щом една машина се повреди, може да спре целият процес. Бързата доставка на подходящата резервна част спестява време и пари. Визуалното разпознаване на обекти може да помогне: потребителят прави снимка на дефектиралия елемент със смартфона си и с помощта на приложението веднага идентифицира подходящата резервна част. В основата на този процес е невронна мрежа, обучена да разпознава широк спектър от изображения.

Бош разработи тази система, за да обхване всички етапи на процеса: запис на снимката на резервната част, алгоритъм за обучение на мрежата с визуалните данни и цялата комуникация в приложението.

Чувствителни роботи - изследователският проект AMIRA: умните индустриални роботи ще играят важна роля в производството в заводите на бъдещето. Изследователският проект AMIRA използва методите за машинно обучение и изкуствения интелект, за да научи роботите как да изпълняват предизвикателни задачи, изискващи голяма сръчност и чувствителност.

Високоефективно снабдяване с чиста енергия със стационарни горивни клетки: За Бош твърдооксидните горивни клетки (SOFC) играят важна роля за сигурността на захранването и гъвкавостта на енергийната система. Подходящо приложение за тази технология са малките самостоятелни електроцентрали в градове, фабрики, центрове за данни и зарядни станции за електромобили. Наскоро Бош инвестира 90 милиона евро в експерта по горивни клетки Ceres Power, увеличавайки дяловото си участие в компанията до 18 %.

<< Обратно към новините