Как да се предпазим от зараза в камиона

17.03.2020

Как да се предпазим от зараза в камиона

Звучи невероятно, но по волана на камиона има 9 пъти повече микроби, отколкото по чинията на обществена тоалетна…

Ако искате да четете сп. КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.


Отделно микроорганизми се въдят и по скоростния лост, по седалките, по повърхността на таблото, както и по екрана на инфоразвлекателната система и по различните бутони и други превключватели. Това са идеални предпоставки за разпространението на новия коронавирус.

И дори ако пътувате сами, пак има риск от заразяване заради контакта с едни и същи повърхности. Според изследвания на университетите Грайфсвалд и Бохум щамовете на коронавирус оцеляват по няколко дни, а понякога и цяла седмица върху различни повърхности.

Така че, внимавайте за хигиената си. Не оставяйте използвани носни кърпи в кабината. Това не само изглежда лошо, но и е прекрасен развъдник за всякакъв тип болести. Почиствайте редовно всички части, с които има интензивен контакт – волан, скоростен лост, дръжки, тъчскрийнове.

За защита от коронавируса по данни на Федералната служба за здравна информация (BZgA) обикновените домакински препарати са напълно достатъчни. Антибактериални почистващи средства и „мокри кърпички“ от супермаркета нямат съществени предимства.

За да бъдете максимално сигурни, дезинфекцирайте отделните части. Особено ако принадлежите към рискова група (стари, болни). Важно е да се знае, че дезинфекциращите средства не премахват мръсотията и не са заместител на почистването.Освен това в камиона не бива да се използват прекалено агресивни почистващи средства, тъй като те могат да увредят повърхностите вътре. За волана и скоростния лост не използвайте препарат за кабина, тъй като той ще ги направи хлъзгави. Почиствайте всички места, които докосвате с ръце! И най-важното – мийте си ръцете!

<< Обратно към новините