​​​​​​​Версиите Active и Trail отвеждат гамата на Ford Transit в нови територии

16.06.2020

​​​​​​​Версиите Active и Trail отвеждат гамата на Ford Transit в нови територии

Ford анонсира обновените варианти Trail и Active на моделите си от лекотоварната гама Transit. Новите версии се отличават с дизайн, изненадващи способности и легендарната здравина на Transit.

 
Transit Trail идва по избор на клиента - с интелигентно задвижване на всички колела или с класическото 4х2 и механичен диференциал с ограничено плъзгане (mLSD). Вторият вариант е наличен и при Transit Custom Trail. Усилените версии предлагат подобрено сцепление при трудни условия на работа.

Моделите Active пък придават SUV стил на Transit Custom и Tourneo Custom, отличават се с уникална спецификация на интериора и също използват mLSD диференциал. По-късно през годината версии Active ще получат и Transit Connect и Tourneo Connect.

Предлагането на Trail и Active започва при гамите Transit и Tourneo. Поръчките са отворени, а първите доставки са в края на лятото.

Transit Trail и Transit Custom Trail са проектирани специално за работа в по-трудна работна среда. Подобреното сцепление се осигурява от нов механичен диференциал с ограничено плъзгане (mLSD) при версиите с предно предаване на двата модела или от интелигентно задвижване 4х4 при големия Transit.

Редица допълнения в екстериора и интериора гарантират повече комфорти в предизвикателни условия, без да се правят компромиси с практичността.

При версиите Active на Transit Custom и Tourneo Custom също е наблегнато на допълнително оборудване отвън и вътре а за подобрено поведение на хлъзгави терени и тук се предлага опцията mLSD. Вдъхновени от SUV моделите промените в екстериора добавят не само визуална привлекателност, но и повишават проходимостта по пресечени терени.

„Моделите Active и Trail демонстрират колко гъвкава и способна може да бъде гамата Transit - казва Ханс Шеп, генерален мениджър за лекотоварни превозни средства във Ford of Europe. - За фирми, които работят извън пътя или семейства, които искат превозно средство да е толкова авантюристично, колкото са и те има Transit, който да отговаря на всякакви нужди."

Обхватът на гамата Active ще бъде допълнително разширен по-късно през 2020 г. с включването в нея на по-малките модели ванове Transit Connect Active и Tourneo Connect Active.

Trail за всякакви условия
Новите Ford Transit Trail и Transit Custom Trail притежават обновен външен вид, говорещ за здравина и подобрени възможности за използване от фирми, чиято работа често ги отвежда на предизвикателни терени, далеч от нормалните пътища. Вариантите Trail се разпознават по допълнителната черна облицовка около предните и задните брони и по страничните панели. Големият надпис Ford в матовата черна предна решетка напомня за хищника Ranger Raptor и се допълва от 16-цолови лети джанти и логото Trail на предните врати. Transit Custom може да бъде разпознат и по релсите на покрива.Моделите Transit и Transit Custom Trail с предно задвижване се оборудват с mLSD като стандарт, а Transit Trail се предлага и с интелигентно задвижване на всички колела.

Разработен в партньорство със специалистите в сегмента от Quaife, при липса на сцепление mLSD автоматично прехвърля въртящ момент на колелото с най-добро сцепление, което позволява на Transit Trail и Transit Custom Trail да се справят с труднопроходими терени, чакълести трасета и грапави или хлъзгави повърхности. ЕSP е пренастроена и хармонизирана с mLSD. Същата технология вече е отработена при моделите Ford Performance на Focus RS, Fiesta ST и Focus ST, и е доказано, че не оказва негативно влияние върху емисиите на CO2 или горивната ефективност.При интелигентното задвижване на всички колела на Transit Trail конфигурацията е с основно задвижване на задните колела. Предният мост получава до 50 на сто от въртящи момент въз основа на наличното сцепление и в отговор на променящите се пътни настилки или желанието на водача. Интелигентната технология за задвижване на всички колела на Transit Trail има допълнителни режими на задвижване за хлъзгав терен и кални пътища, които се избират лесно от водача с помощта на контролер на арматурното табло. Твърдият режим AWD Lock пък разпределя въртящия момент 50 на 50 между предния и задния мост. Системата не компрометира товарния обема и габаритите на Transit Trail в сравнение с еквивалентните модели със задвижване само на задните колела.

Моделите Trail също се предлагат с подобрената стандартна спецификация на интериора като кожени седалки, климатик, лесно размразяване на предното стъкло, електрически огледала, автоматични светлини...

Transit Custom Trail се предлага с допустима максимална маса от 3000 кг до 3400 кг, като фургон, двойна кабина и комби. Изборът е между две колесни бази.Transit Trail предлага множество варианти на каросерия и междуосие в тегловата категория 3500 кг - фургон, двойна кабина, комби, единична или двойна шаси-кабина.

Всички модели Transit Trail и Transit Custom Trail се задвижват от усъвършенствания двулитров дизелов двигател EcoBlue на Ford с избор на мощност от 130 к.с., 170 к.с. и 185 к.с. В допълнение моделите Transit Custom Trail предлагат предимствата на ефективността на електрифицираните хибридни задвижвания EcoBlue Hybrid с уникалните за сегмента двулитрови двигатели с мощност 130 к.с., 170 к.с. и 185 к.с. 48-волтовата мека хибридна технология възстановява енергия при спиране, която си съхранява в акумулаторен пакет и се използва за подобряване на горивната ефективност.

Active за живот на открито
Новите модели Transit и Tourneo Custom Active добавят към стандартните модели здравината и стила на SUV и подобрена практичност. Това е постигнато с уникални дизайнерски функции и преработена спецификация, която отговаря на нуждите както на частни, така и на бизнес потребители. Предлагайки повече пространство и товароносимост, нужни за приключенски начин на живот, новите модели Active следват успеха на леките автомобили Ford Fiesta Active и Focus Active.


Гамата Active се отличава с вдъхновен от SUV екстериор, което включва:
• 17-цолови лети джанти
• Мрежеста решетка с надпис
• Допълнителна облицовка на арките на колелата, страните на каросерията, задната броня и капачките на огледалата
• Релси на покрива като стандарт

Стикер Active по цялата ширина отзад се допълва от значки Active на всякя страна. За клиенти, които се нуждаят от допълнителни възможности при по-трудни условия на шофиране, Transit Custom Active и Tourneo Custom Active също могат да бъдат поръчани с mLSD.Всички модели на Active притежават уникална спецификация на интериора, с тапицерия на седалките от естествена кожа и добавян син акцент на арматурното табло при Tourneo Custom Active.Универсалният интериор на Tourneo Custom Active може лесно да бъде преконфигуриран така, че да отразява нуждите на потребителите. Седалки в пътническото отделение могат да се придвижват, за да предоставят на пътниците повече място или да увеличат товарното пространството за багаж, увеличено допълнително при варианта с дълга колесна база. Седалките също могат да бъдат обърнати, за да се създаде разположение лице в лице или да се демонтират за повече място за багаж. Точките за монтиране на седалките могат да се използват за монтиране на багажници за велосипеди.

Серията Active идва с двигатели с мощност от 130, 170 и 185 к.с. в зависимост от модела и спецификацията. Автоматичните и ръчни предавателни кутии са достъпни в целия диапазон, като опцията mLSD се предлага при механични скорости. Широката гама от варианти и стилове на каросерията позволява конфигуриране на превозно средство при избор на две колесни бази, което най-добре отговаря на нужди и включва:
• Tourneo Custom Active в SWB и LWB е с до осем места, включително това на водача
• Transit Custom Active фургон SWB и LWB, с допустима максимална маса до 3000 кг
• Tourneo Custom Active ван с двойна кабина SWB и LWB, с допустима максимална маса до 3200 кг

Богато наследство
Новите Trail и Active стъпват на значителните подобрения, въведени в гамата Transit, Transit Custom и Tourneo Custom през 2019 г., с по-ефективният двулитров EcoBlue дизелов двигател и 48-волтовата лека хибридна система EcoBlue Hybrid. Снабдени са и със системата за свързаност FordPass Connect, редица нови технологии и функции в интериора и системи за подпомагане на водача.

Семейството Transit и през миналата година изигра основна роля за това за пета поредна година Ford да е номер 1 при лекотоварните превозни средства в Европа.

Повече – в броя на списание КАМИОНИ от юли-август 2020 г.

<< Обратно към новините