Петтонен Ford Transit

30.09.2020

Моделът ще е на пазара от края на ноември

Петтонен Ford Transit

Ford of Europe обяви пускането на най-тежкия Transit досега. Големият ван е с допустима максимална маса от 5 тона, с впечатляващ полезен товар и пригоден за конверсии за тежки задачи.

 
Новият 5,0-тонен Transit се предлага се в широка гама от варианти с подобрени окачване, задвижване и спирачна система. Флагманът на гамата Transit ще може да се поръчва като фургон или шаси-кабина, както и минибус. Брутната маса е 5000 кг при полезен товар до 2383 кг във версия фургон и до 2558 кг при шаси-кабина със заводски монтирана бордова надстройка. Моделът ще е на разположение на дилърите в Европа от края на ноември.Тежкият ван ще разчита на двулитровия турбодизелов двигател EcoBlue с максимална мощност от 170 к.с., при който производителят обещава водещи в класа надеждност и горивна ефективност. Като опция силовият агрегат ще се съчетава с 10-степенната автоматична предавателна кутия на Ford.

С 5-тонният Transit Ford се стреми да затвърди и разшири лидерството си в Европа при тежките ванове.Очакванията на Ford of Europe са, че увеличената допустима максимална маса при тежката версия на Transit и нейните трансформации ще са от полза за операторите, работещи в сферата на комуналните услуги, строителството, различни аварийни служби, общественият транспорт… Допълнителните 300 кг върху допустимата максимална маса спрямо досегашната най-тежка версия, които предлага новия Transit ще бъдат от полза на клиенти, търсещи по-тежък ван за преустройство в самосвал, линейка, полицейски микробус, минибус с 19 или повече места.

Тежкият Transit ще се предлага с три междуосия, четири дължини, единична или двойна кабина с до 7 места. Максималната товароносимост на шаси-кабината е 2886 кг без надстройка. 5-тонният Transit се предлага и във вариант на популярния ван J4 с висок покрив, най-голямата дължина L4, полезен товар до 2383 кг и 15,1 куб. м товарен обем - достатъчен за превоз на пет европалети с товар. Каросерията при фургона е подсилена за понасяне на по-тежък товар. Подът е равен, фургонът е с множество точки за укрепване на товара, в задната броня е интегрирана стъпенка. Товарната дължина е до 4,217 мм.Клиентите, които се нуждаят от инженерни преустройства по поръчка могат да се възползват от обширната мрежа на Ford от квалифицирани фирми за преустройства на автомобили (QVM) - 165 партньори в 13 държави. Тези партньори отговарят на стандартите за производство, контрол на качеството и поддръжка на Ford. Преработените от тях превозни средства са със стандартната гаранция на Ford.

Всички варианти на 5-тонния Transit са със задно предаване и са оборудвани със HDT силовата линия на Ford за тежки приложения. 2-литровият дизелов двигател EcoBlue с мощност 170 к.с. осигурява максимален въртящ момент от 390 Нм, а 10-степенната автоматична предавателна кутия гарантира плавна смяна на предавките при всякакви условия и натоварване. Големият брой предавки осигурява работа на двигателя винаги в диапазона на пиковата му ефективност. Алгоритъмът за адаптивно превключване в реално време позволява на трансмисията да се нагоди към променящите се условия и позволява избор на оптималната предавка за постигане на висока горивна ефективност.

Ford of Europe обявява, че според цикъла на изпитване NEDC 5-тонен панелен ван Transit с 10-степенна автоматична предавателна кутия има разход на гориво от 7,3 л/100 км и емисии на CO2 от 193 г/км. По WLTP разходът е 11,6 л/100 км, а емисиите на CO2 - 305 г/км.

Заради увеличения полезен товар при 5-тонния Transit инженерите на Ford са усъвършенствали механично редица елементи от автомобила с цел повишаване на издръжливостта и намаляване на собствената тегло. Задните сдвоени гуми са със ширина 205 мм. Обновени и подобрени са спирачките на задния мост, което осигурява лекота в работата им при тежки товари. При фургоните са подсилени конструкцията на горната част на каросерията, както и някои спомагателни елементи.

При 5-тонния Transit за пръв път в Европа се предлага усилен заден мост с товароносимост до 3500 кг, който вече се е доказал при версиите на модела за Северна Америка. При 10-степенната автоматична предавателна кутия се използва и нов преден мост с товароносимост от 2100 кг, който предлага допълнителни 225 кг товароносимост спрямо стандартната версия.

Новият вариант на Transit предлага много от ключовите интериорни решения, системи в помощ за водача и функции за свързаност, внедрени в семейството на Transit през 2019 г. На разположени е новата система за комуникация и развлечения Ford SYNC 3. Към нея може да бъде добавен интерфейсният модул Upfitter, който дава допълнителни възможности при трансформирани превозни средства като свързва допълнително монтираните системи с бордовия компютър. С това се гарантира оптимална безопасност и производителност - например, самосвалната система не да работи, ако автомобилът не е на място и с включена ръчна спирачка.

Иновативните функции за свързност на Ford помагат на операторите да планират поддръжка и да контролират сигурността на превозното средство, което увеличава времето за работа. Модемът FordPass Connect 4 е стандартно оборудване. През него актуализациите на софтуера се правят онлайн, което намалява посещенията в сервиза. Приложението FordPass Pro пък осигурява ключова информация за местоположението на автомобила, срокът на обслужванията, налягането в гумите… Съвместимо е със смартфони и е достъпно в интернет.
За по-големи автопаркове е приложението FordPass Connect. То дава възможност на клиентите чрез системата Ford Telematics да ползват от данни за автомобила от производителя и по-ефективно да управляват автопарка си.

<< Обратно към новините