MAN Truck & Bus започва мащабно преструктуриране

30.03.2021

MAN Truck & Bus започва мащабно преструктуриране

Изпълнителният съвет на MAN Truck & Bus SE постигна споразумение със Съвета на работните групи и синдиката IG Metall за съгласуване на интересите, социален план и „Бъдещо колективно споразумение“ за германските подразделения на MAN Truck & Автобус SE.


 

Това освобождава пътя за обширно и систематично преструктуриране на MAN.

Производителят на превозни средства за работа обяви намерението си да осъществи фундаментална реорганизация в отговор на трансформацията на индустрията, и успешно да овладее предизвикателствата, свързани с безвъглеродната мобилност, цифровизацията и автоматизацията. До 2030 г. MAN ще се стреми да се превърне от производител на автомобили за работа във водещ доставчик на интелигентни и устойчиви транспортни решения.

Постигнатото споразумение за преструктуриране на компанията представлява крайъгълен камък. След дълги преговори главният изпълнителен директор на MAN Truck & Bus SE, Андреас Тостман, изрази задоволството си от постигнатия компромис: „Успяхме да постигнем съгласие с представителите на служителите за мерки, които ще допринесат за увеличаване на печалбите с до € 1,7 милиарда. Сега ще увеличим скоростта и в следващите години ще направим целенасочени инвестиции, за да намерим правилните отговори на трите мегатенденции - дигитализация, безвъглеродна мобилност и автономно шофиране. Ще пренастроим MAN фундаментално и заедно, насочвайки го към успешно бъдеще. В нашата повече от 260-годишна история ние много пъти доказахме, че MAN е способен да се промени. Днес сме в началото на нова глава, която ще доведе до нов MAN."

Преструктурирането на производствената и развойната мрежа със силен фокус върху технологиите от бъдещето ще допринесе за ефективността на разходите. Постигнатото споразумение до голяма степен съответства на съдържанието на Документа по ключови въпроси, който беше договорен през януари.

Базата в Мюнхен ще остане глобална централа на MAN Truck & Bus. Тя ще остане и основното производствено предприятие за камиони с шофьорска кабина и за сглобяване, както и Центърът за дейностите по развитие на MAN. В Мюнхен се намира и Центърът за компетентност на MAN за цялостно развитие на камиони, софтуер, електрически/електронни системи и електромобилност.

Избрани производствени и развойни дейности се прехвърлят от Щайр в Мюнхен. За да се създадат мощности за производство на камиони с алтернативни задвижващи системи, някои обеми в производство на камиони и интериорни елементи на кабини трябва да бъдат преместени в обекта на MAN в Краков, Полша. В бъдеще оперативното развитие и тестването на автобуси ще се извършват близо до базата на MAN в Анкара, Турция. Около 7500 постоянни служители ще работят на обекта до края на 2022 г.

<< Обратно към новините