Renault Group с ключови партньорства с Envision AESC и Verkor

30.06.2021

Renault Group с ключови партньорства с Envision AESC и Verkor

Renault Group обявява стратегията си за проектиране и производство на батерии за електромобили във Франция.


 

Основна точка от плана „Renaulution“, стратегията за батериите на Групата оживява чрез подписването на две ключови партньорства: с Envision AESC - глобален играч във водещите световни технологии за батерии и интелигентни, дигитализирани, нисковъглеродни заводи за батерии, и дългогодишен партньор на Nissan - и Verkor, базираната в Гренобъл start-up компания, специализирана в разработването на клетки за батерии на електромобили.

Тази стратегия ще помогне на Renault Group да бъде по[1]конкурентен и ефективен EV играч, да ускори своята индустриална трансформация и да постигне целите си за екологичен преход. Тези две скорошни партньорства вървят ръка за ръка със съществуващите програми в Renault Group, по-специално историческото споразумение с LG Chem, което в момента доставя модули за батерии за електрическата гама на Renault и за предстоящия модел MéganE.

Успоредно с това има текущи дискусии с ACC за потенциално присъединяване към екосистемата от 2027 г. В рамките на Алианса продължават и изследванията за внедряване на технология на твърди батерии от 2030 г. с проекта ASSB (All Solid-State Battery technology).

"Нашата стратегия за батериите се основава на десетгодишните опит и инвестиции на Renault Group във веригата за създаване на стойност на електрическата мобилност. Най-новите стратегически партньорства с Envision AESC и Verkor укрепват значително нашата позиция, осигурявайки европейско производство на един милион електрически автомобила до 2030 г. Това бележи основен етап, в който укрепваме конкурентното си предимство, вкореняваме нашата компанияв моментумана френската индустрия и се стремим да постигнем целите си за въглеродна неутралност. По този начин Групата потвърждава готовността си да произвежда популярни, достъпни и рентабилни електрически автомобили във Франция", заяви Лука де Мео, главен изпълнителен директор на Renault Group.

Envision AESC: Гигафабрика в Дуе за достъпни европейски електрически модели. Като част от своята стратегия за електрическа мобилност, Renault Group си партнира с Envision AESC за създаването на фабрика в Дуе с капацитет от 9 GWh през 2024 г. и с цел да достигне 24 GWh до 2030 г. Като батерия на глобалната корпорация за екологични технологии Envision Group , компанията ще инвестира до 2 милиарда евро за производство на най-новите технологични, икономически конкурентни, нисковъглеродни и безопасни батерии за електрически модели, включително бъдещия R5. Благодарение на това партньорство Envision AESC прогнозира 2500 нови работни места до 2030 г.

Близостта на фабриката на Envision AESC до производствените обекти на Renault ElectriCity в Дуе, Мобеж и Руиц, които ще създадат 700 допълнителни работни места в региона на О-дьо Франс, означава, че Renault Group може значително да повиши конкурентната си позиция и значително да подобри ефективността на своята производствена верига на електромобили.

Гигафабриката на Дуе отваря пътя за производството на нисковъглеродни батерии като част от целите, очертани в Европейския зелен договор, и за разработването на решения за рециклиране със затворен цикъл на производствени отпадъци и излезли от употреба батерии. В съответствие с ангажиментите, поети от Renault Group, гигафабриката ще допринесе значително за постигане на въглероден неутралитет в Европа до 2040 г. и в световен мащаб до 2050 г., при продажби на електромобили, съставляващи 90% от всички продажби на марката Renault до 2030 г.

В допълнение към партньорството си с Envision AESC, Renault Group подписва меморандум за разбирателство, ставайки акционер на Verkor с дял от над 20% и планирайки да се присъедини към консорциума, създаден около френската start[1]up компания през 2020 г. Консорциумът има за цел да се справи с предизвикателствата, свързани с цифровизацията, декарбонизацията и укрепването на френската и европейската индустрия в сектора.

Renault Group и Verkor възнамеряват да разработят заедно високоефективна батерия, подходяща за C и по-високите сегменти от гамата на Renault, както и за моделите на Alpine. Заедно с консорциума те ще помогнат за създаването на повече от 200 директни работни места.

Първоначалните фази на партньорството ще включват финансиране на център за научноизследователска и развойна дейност (Център за иновации Verkor) и пилотна линия за прототипиране и производство на клетки и модули за батерии във Франция още през 2022 г. Във втората фаза Verkor ще продължи със създаването на първата гигафабрика за високопроизводителни батерии във Франция, с първоначален капацитет от 10 GWh за Renault Group от 2026 г., потенциално нарастващ до 20 GWh до 2030 г.

Сътрудничеството между Renault Group и Verkor ще се основава на общ план за намаляване на въглеродните емисии от производството на батерии със 75% в сравнение с традиционните процеси и за установяване на верига за доставки, която позволява проследяемост и осигурява наличността на суровини, използвани в електрически модели.

<< Обратно към новините