Електрическият MAN eTGЕ вече с различни надстройки

19.07.2021

Електрическият MAN eTGЕ вече с различни надстройки

​​​​​​​В сътрудничество с известни производители на каросерии MAN Truck & Bus предлага нови надстройки за MAN eTGE за разнообразни приложения.Електрическата версия на лекотоварния автомобил вече е налична с надстройки фургон - тип кутия, бордова платформа или като самосвал с тристранно разтоварване. С това от MAN отговарят на нарастващото търсене на екологични решения в градските райони. Чрез новите надстройки стават възможни допълнителни приложения на модела - за транспорт на мебели, в комуналната сфера, в строителството, градинарството и озеленяването.

MAN eTGE с надстройка фургон вече се използва от верига магазини за мебели в Холандия за доставки без локални емисии в мегаполиса Амстердам. С тази стъпка мебелната компания допринася за подобряване на качеството на въздуха в града на Амстел, като по този начин реагира и на увеличения брой доставки по домовете при коронакризата.

Все повече компании мислят по този начин и това се отразява в статистика за регистрациите в Европа. От януари до май 2021 г. броят на вановете на ток (BEV) в сегмента от 3 до 6 т се е увеличил повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година до около 2200 единици (+135%).

Досега MAN eTGE беше на разположение само като панелен ван за товарен транспорт и като минибус в сектора на пътническия транспорт. За да предложи на клиентите си още по-широка гама от електрически превозни средства MAN Truck & Bus, в сътрудничество с известни надстройчици вече предлага eTGE и като бордова платформа или самосвал с тристранно разтоварване.

„С новите версии eTGE става още по-привлекателен за доставчиците на стоки. Много клиенти търсят при градските доставки висок товарен обем - било то за доставки на големи обеми онлайн поръчки или за доставки на мебели. В същото време става все по-важно, особено в града, намаляването на емисиите на отработени газове и на шума. MAN eTGE с надстройка е идеалната комбинация за това", обяснява Мартин Имхоф, ръководител на отдел за маркетинг на продукти в MAN Truck & Bus.С надстройка фургон MAN eTGE има товарно пространство с дължина 3280 мм и ширина 2060 мм и височина 2000 мм, а по избор и 2200 мм. Това осигурява щедър товарен обем от 13,5 куб. м. Височината на товарене е 1050 мм. Товарната зона може лесно да бъде достигната с помощта на разтегателна 4-степенна стълба за влизане отзад. В интериора има релси отстрани и отпред за безопасно укрепване на товара. Фургонът идва от компанията SPIER Fahrzeugwerk от Щайнхайм, Германия, и се монтира на eTGE от производителя на каросерията.Втората новост в гамата MAN eTGE е насочена към комуналните фирми и общините, строителната индустрия, градинарството и озеленяването, където тристранните плоски самосвали често са най-търсени. MAN вече ги предлага в кооперация с производителя Schoon Fahrzeugsysteme от Wiesmoor, Германия. Самосвалната платформата е с размери 3255 мм дължина и 2040 мм ширина. Сгъваемите странични стени са високи 300 мм. В платформата са интегрирани 10 фиксиращи отвора, всеки със сила на изтегляне от 500 дН. При платформата полезният товар е 820 кг, а при самосвала - 750 кг.

Техническите данни за производителността на MAN eTGE остават непроменени с новите надстройки. Той има капацитет на батерията от 35,8 кВтч и електрическа мощност на задвижване от 100 кВт. Задвижващият му въртящ момент от 290 Нм му дава висока гъвкавост за използване в градски транспорт. Според процедурата за тестване на WLTP пробегът с едно зареждане е 115 км, но може да се увеличи до 120 до 130 км при реална употреба в града, в зависимост от условията. Основно предимство на eTGE е обширното оборудване за безопасност и комфорт, от което новите варианти на каросерията също се възползват. Като стандарт са включени функциите асистент за аварийно спиране, асистент за активно поддържане на лентата, асистент за потегляне по наклон, асистент за дълги светлини, асистент за умора у водача, асистент за страничен вятър. Сензорите за паркиране отпред и отзад осигуряват безопасно маневриране по време на товарене и разтоварване, докато основните LED фарове и дневните LED светлини осигуряват добра видимост. Що се отнася до комфорта, електрическият ван на MAN впечатлява с информационно-развлекателната система MAN Media Van Navigation, климатроник, многофункционален волан и шофьорската седалка Comfort Plus.

За да направи прехода към електрическа мобилност възможно най-плавен, MAN предлага на операторите на автопарка съвети от експертите на MAN Transport Solutions. Наред с други неща, въпроси относно планирането на ресурсите, зарядното устройство, управлението на батерията и разходите операторите на електрически превозни средства на MAN също могат да разчитат на професионална подкрепа, когато става въпрос за обслужване. Сервизните екипи на MAN са специално квалифицирани за поддръжка и ремонт на електрически превозни средства и цеховете са специално оборудвани съответно.

<< Обратно към новините