VWCV с оперативна печалба от 87 млн. евро за шестмесечието

29.07.2021

VWCV с оперативна печалба от 87 млн. евро за шестмесечието

Volkswagen Commercial Vehicles (VWCV) се върнаха на печелившия път през първата половина на 2021 г. Въпреки все още предизвикателната среда, компанията отчете оперативна печалба след шест месеца от 87 милиона евро.


 

Сравним показател за същия период на миналата година е - 334 милиона евро. Резултатът за цялата 2020 също е загуба. Резултатите от миналата година са силно повлияни от пандемията от коронавирус, с намаляване на продажбите и временно затваряне на заводи, и без активно производство. През първата половина на 2021 г. оборотът нараства с 1,1 млрд. евро до 5,3 млрд. евро.

„Това беше истински подвиг, който постигнахме заедно през първата половина на годината“, каза Карстен Интра, председател на Управителния съвет на VWCV, коментирайки резултатите.

„Въпреки добрия резултат, ситуацията остава тежка. Позицията на пазарите на доставчици все още е несигурна, пандемията от коронавирус далеч не е победена и виждаме големи разлики в нашите търговски региони в световен мащаб. Въпреки това, първите шест месеца се чувстват позитивни, включително и цялата 2021 година. " През първата половина на годината преди всичко Multivan, Transporter и Crafter отбелязаха силен ръст: 95 000 превозни средства от Т серията бяха доставени на клиенти (+54 процента) и над 35 000 превозни средства Crafter (+43 процента). В случая с Caddy това са 50 000 превозни средства. Поради промяната на модела и много напрегнатата ситуация с полупроводникови продукти, преработеният градски ван за доставки е малко под стойността от предходната година (-4 %).

Amarok, който след прекратяването на производството в Хановер все още се произвежда в Pacheco в Аржентина, регистрира 24 000 бройки, доставени на клиентите предимно в Австралия и Южна Америка, като по този начин е почти на нивото от предходната година (-3 %) .


Търсенето на популярните кемпери на Volkswagen отново се е повишило. Поръчките, взети за California 6.1, са нараснали през първата половина на 2021 г. с 40 процента в сравнение със силната цифра от предходната година. Големият му брат Grand California отбелязва сериозен ръст на годишна база: броят на приетите поръчки се е удвоил.

Майкъл Обровски, член на Управителния съвет по финанси и информационни технологии, коментира: „В допълнение към възходящото движение на европейските пазари и добрия обем, резултатът от първото полугодие може да се дължи преди всичко на започналата програма за разходи за изпълнение на GRIP миналата година. Ще продължим да се възползваме от тази програма и нейното системно прилагане и през следващите месеци. През първата половина на годината имаше допълнително положително въздействие от пазара на употребявани превозни средства, който се представи над нашите очаквания.”

През юни 2021 г. Volkswagen Commercial Vehicles представи новия Multivan, който допълнително ще разшири моделната гама по-късно тази година, включително чрез добавянето на хибридно превозно средство (PHEV). По този начин VWCV разширява портфолиото си от електрически автомобили с батерии. Вече се предлага напълно електрическа версия (BEV) на Crafter. T6.1 като Transporter или Caravelle се предлага от бранда заедно с партньора ABT, също като версия BEV. Следващата година ще видим световната премиера на новото изцяло електрическа Bulli: ID.BUZZ.

 

<< Обратно към новините