Renault Group и Vulcan Energy заедно в проект Zero Carbon LithiumTM

12.08.2021

Renault Group и Vulcan Energy заедно в проект Zero Carbon LithiumTM

Renault Group и Vulcan Energy обявяват петгодишно стратегическо партньорство в рамките на проекта Zero Carbon Lithium, осигурявайки между 6 000 и 17 000 метрични тона литиеви химикали от клас батерии годишно.

Renault Group и Vulcan Energy обявяват петгодишно стратегическо партньорство в рамките на проекта Zero Carbon Lithium, осигурявайки между 6 000 и 17 000 метрични тона литиеви химикали от клас батерии годишно.

Това споразумение е в съответствие със стратегията на Renault Group да предлага конкурентни, устойчиви и „произведени в Европа“ електрически автомобили.

Партньорството с Vulcan Energy ще позволи на Renault Group да избегне от 300 до 700 кг CO2 емисии за батерия с мощност 50 kWh.

Renault Group, водещ автомобилен производител и пионер на европейския пазар на електромобили, и Vulcan Energy, водещ световен оператор на литий, подписаха споразумение за извличане на литий. Споразумението е за първоначален петгодишен срок, който може да бъде удължен при взаимно съгласие, със старт на
търговската доставка през 2026 г.

В съответствие с амбицията на Renault Group да предлага „произведени в Европа“ автомобили и след лансирането на Renault ElectriCity - най-конкурентната и ефективна производствена единица за електромобили в Европа - Групата ще закупува от Vulcan Energy годишно между 6 000 и 17 000 метрични тона литиеви
химикали от клас батерии, произведени в Германия.

Renault Group, със своята цел да постигне въглероден неутралитет в световен мащаб през 2050 г., продължава да ускорява своята EV стратегия, за да постигне най-зеления микс на европейския пазар с над 65% електрически и електрифицирани автомобили от общите продажби през 2025 г. и до 90% електромобили от общите продажби през 2030 г. Vulcan Energy ще произвежда литиево-химически продукт за батерии, комбинирайки геотермална енергия и литиеви ресурси, като същевременно ще намали въглеродния и водния отпечатък на лития в производството. Благодарение на този метод Renault Group ще може да избегне от 300 до 700 кг CO2 емисии за за батерия с мощност 50 kWh.

Джанлука Де Фичи, изпълнителен вицепрезидент по закупуване на Алианса и управляващ директор на организацията за закупуване на Алианса в Renault Group, обясни: „Горди сме да си партнираме с европейски производител на литий с нулеви емисии на парникови газове като Vulcan Energy. Нашата екологична и
социална отговорност е в основата на плана Renaulution и това трябва да се отнася и за доставчиците, с които си партнираме, ако искаме да създадем реална стойност и да предложим най-устойчивите автомобили на пазара.”

Управляващият директор на Vulcan Energy д -р Франсис Уедин коментира: „Важно е да работим с компании, които споделят нашия етос за устойчивостта. Renault Group е пионер на EV пазара с успешно лансирани наистина достъпни модели на масовия пазар. Може би най-важното е, че стълб номер едно в стратегията на
Renault е „Въглероден неутралитет - Зелен бизнес“, с ангажимент да произвежда безвъглеродни батерии и да постигне въглероден неутралитет. Очакваме с нетърпение дълга и продуктивна връзка между Vulcan и Renault занапред.”

Предварителните договорености предхождат сключването на окончателно споразумение при съществено сходни условия до 20 ноември 2021 г.

<< Обратно към новините