IVECO и SHELL заедно по пътя към нулеви емисии

23.09.2021

IVECO и SHELL заедно по пътя към нулеви емисии

С Towards Net Zero Emissions IVECO и SHELL призовават за съвместни действия по отношение на енергийния преход между индустриите.В дигитално събитие, предавано на живо по канала IVECO LIVE, IVECO и Shell поканиха експерти и лидери от Deloitte, Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) и FTI Consulting да се присъединят в дебат за най -добрия път за декарбонизиране на автомобилния транспорт, и ролята която LNG и Bio-LNG трябва да играят в прехода.

Във встъпителните си думи Лука Сра, главен оперативен директор IVECO Truck Business Unit, подчерта ангажимента на IVECO да бъде изцяло освободен от използването на изкопаеми горива до 2040 г., изпреварвайки целта на ЕС за въглеродна неутралност с 10 години.

IVECO и Shell организираха съвместно дигиталното събитие, като поканиха експерти от индустрията и лидери в бранша за панелна дискусия под заглавието „Към нетните нулеви емисии-пътят към устойчива, тежкотоварна транспортна система“. Дебатът беше предаван на живо по канала IVECO LIVE и вече е достъпен за гледане на същата платформа.

Двете компании споделят ангажимента си за декарбонизиране на автомобилния транспорт и убеждението, че промяната към по -чисто бъдеще изисква сътрудничество на различните заинтересовани страни - от енергийната индустрия и производителите на превозни средства, до клиентите и институциите. В това събитие се събраха експерти, за да обсъдят най-добрия път за декарбонизация на транспортния сектор. Панелите бяха фокусирани върху необходимостта от по-широко приемане на по-чисти енергийни източници и ролята, която втечнения природен газ и био-втечнения природен газ трябва да играят в транспортния енергиен микс наред с развитието на ефективността на превозните средства, и водородните и електрическите задвижващи технологии.

Събитието беше открито от Тарек Хелми, Partner & Leader Future of Energy в Deloitte, който обрисува картина с преглед на тенденциите в индустрията и анонсира темата за втечненния природен газ и био-втечнения природен газ в транспорта. Лука Сра, главен оперативен директор IVECO Truck Business Unit и Патрик Каре, вицепрезидент на глобалния търговски автомобилен транспорт на Shell, направиха кратко представяне на пътните карти на IVECO и Shell за устойчив транспорт в бързо променящата се индустрия и на енергийните амбиции на компаниите си за трансформацията.

„В IVECO приехме предизвикателството за качеството на въздуха и изменението на климата с чувство на спешност, защото тези въпроси не чакат никого. Поради тази причина IVECO се ангажира да остане без изкопаеми горива до 2040 г., което изпреварва с 10 години амбициозната цел, поставена от Европейската комисия за въглеродна неутралност“, заяви Лука Сра.

„Декарбонизирането на транспортната индустрия не е просто необходимо, но е и възможно. За да направят това, всички заинтересовани страни по веригата на стойност на биометана трябва да обединят усилията си, за да подкрепят по-нататъшното развитие на технологията и да насърчат ролята на биометана за постигането на целта за намаляване на CO2 в тежкотоварния транспорт.“

След встъпителните изявления Тарек Хелми откри панелната дискусия с Джандоменико Фиорети, Директор за развитие на алтернативните двигателни двигатели в IVECO, Кристиан Хелингер, водещ от LNG Europe в Shell, Матиас Маедж, директор в IRU и Кристоф Домке , старши директор и водещ за чиста и интелигентна мобилност във FTI Consulting.

Дебатът започна с темата за увеличаването на търсенето от страна на клиенти на камиони с ниски емисии. Джандоменико Фиорети подчерта, че търсенето на съчленени камиони на втечнен природен газ нараства стабилно, като превозните средства от нишовия през 2015 г. продукт, днес вече представляват почти 4% от общия обем с сектора. Панелът продължи с обсъждане на ползите от технологията за втечнен природен газ и био-втечнен природен газ и наличието на биометан, който понастоящем представлява средно 17% от газа, използван в транспорта в Европейския съюз, и се очаква да стане широко достъпен през следващите години.

Участниците в дискусията продължиха да обсъждат регулаторните аспекти, икономическите параметри на газовите камиони и технологичното развитие. След това те насочиха вниманието си към разширяването на инфраструктурата за по-нататъшно стимулиране на производството на био-втечнен природен газ като ключов фактор, позволяващ постигането на нулеви емисии на CO2.

Разговорът приключи със съображения относно важността на сътрудничеството между компании от различни екосистеми, за да се даде възможност за декарбонизация на транспорта, както и с призив за действие за всички заинтересовани страни да обединят усилията си в подкрепа на прехода към втечнен природен газ и био-втечнен природен газ по пътя към устойчивост.


 

<< Обратно към новините