Renault Kangoo Van и Mercedes-Benz Citan печелят Ван на годината 2022

18.11.2021

Renault Kangoo Van и Mercedes-Benz Citan печелят Ван на годината 2022

По време на изложението Solutrans 2021, провеждано в Лион, новите компактни ванове Renault Kangoo Van и Mercedes-Benz Citan бяха обявени съвместно за носители на наградата Международен ван на годината 2022 (IVOTY 2022)*.Връчването на престижната награда стана на специална церемония - Solutrans Diner de Gala, на 17 ноември вечерта с над 900 гости в Зала 2.2 на международния изложбен център EurExpo.

В момента, когато наградата Международен ван на годината отбелязва своята 30-та годишнина Renault и Mercedes-Benz завоюваха титлата за четвърти път в своята история. Новото, пето поколение на компактния ван Volkswagen Caddy зае второто място, а трети останаха компактните електрически ванове на Stellantis, заедно с друг компактен електрически ван - Toyota Proace City Electric.„Международната награда за ван на годината навлиза в своето четвърто десетилетие, но философията и целите й остават непроменени, въпреки високото ниво на технологии и иновации, постигнати от производителите, в стремежа им да отговорят на пазарните тенденции. Основният критерий при връчването на наградата Международен ван на годината е приносът на превозните средства към ефективността, безопасността, устойчивостта и екологичните стандарти в сектора на лекотоварните превозни средства. За наградата IVOTY 2022 кандидатите бяха от традиционни дизелови ванове до богат избор от електрически (BEV) превозни средства. Първоначално листата обхващаше четиринадесет нови вана, които бяха пуснати наскоро на пазара от единадесет производители на лекотоварни автомобили. От тях общоевропейското жури IVOTY трябваше да избере един победител“, обясни Джарлат Суини, председател на журито IVOTY.

При новите Kangoo и Citan, журито дава висока оценка на дългогодишния съвместен проект между френската и немската автомобилни компании. Заключението е, че всяка от двете марки е внесла своето собствено ДНК и съответно уникални характеристики в съвместната програма за развитие на двата модела, което е довело до пускането на пазара на две превозни средства с различна индивидуалност. Като например широката странична врата Open Sesame в Renault Kangoo Van или информационно-развлекателната система Mercedes-Benz MBUX и редица системи за безопасност в Citan.При получаването на наградата, Маркус Брайтшверд, ръководител на Mercedes-Benz Vans, каза: „Радваме се, че нашият нов Mercedes-Benz Citan беше удостоен с наградата Международен ван на годината 2022. Citan беше изцяло преработен от професионалисти за професионалисти и идеално допълва нашето съществуващо портфолио на Mercedes-Benz Vans. Както товарната версия, така и пътническият Citan Tourer предлагат на нашите клиенти широк спектър от възможни приложения и висока степен на функционалност – при изключително висок комфорт на шофиране и доказаните стандарти за безопасност на Mercedes-Benz. Mercedes-Benz Citan допълва нашето семейство fj ванове. Голямо благодаря за тази страхотна награда на Международното жури на ван на годината!"Марк Сътклиф, старши вицепрезидент за лекотоварни автомобили в Renault Group, доволен от наградата каза: „Бих искал да благодаря на цялото жури на IVOTY, че избра новият Renault Kangoo Van за Международен ван на годината 2022. Тази награда е повод за голяма гордост за нашия екип. Тя възнаграждава усилията им в проектирането и производството на ван по най-високите стандарти за качество и с иновации, които са уникални на пазара и са проектирани да подобрят ежедневието на нашите професионални клиенти. Тази престижна награда е поредното признание за иновациите и лидерството на Renault в сегмента на лекотоварните превозни средства, датиращо повече от 120 години.”

Mercedes-Benz печели IVOTY през 1995, 1997 и 2005 година, докато Renault успя да стори това през 1998, 2002 и 2012 година.
__________________________________________________________________________________________________________
*Гласовете на журито бях преброени независимо от RHA в Лондон
IVOTY Co. Ltd. – www.van-of-the-year.com

<< Обратно към новините