Новият Multivan прави технологичен скок в бъдещето

16.11.2021

Новият Multivan прави технологичен скок в бъдещето

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя концептуално новия Multivan. Технологичният скок при новия модел е революционен - за първи път задвижването и електронните системи на Multivan използват за база компонентите на модулната конструктивна платформа за модели с напречно разположен двигател MQB.

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя концептуално новия Multivan. Технологичният скок при новия модел е революционен - за първи път задвижването и електронните системи на Multivan използват за база компонентите на модулната конструктивна платформа за модели с напречно разположен двигател MQB (Modulare Querbaukasten) на Volkswagen.

Благодарение на предимствата на MQB, Volkswagen Лекотоварни автомобили представя изцяло нов спектър от технологични иновации при легендарния Bulli. Multivan е по-гъвкав и практичен, по-свързан и по-устойчив от гледна точка на екологичната мобилност. За първи път в гамата от задвижващи агрегати присъства и plug-in хибридна система - Multivan eHybrid е в състояние да изпълнява ролята на Zero Emission Vehicle - автомобил с нулеви емисии в градски условия, и едновременно с това да предложи максимален комфорт, бързина и надеждност при дълги пътешествия до отдалечени дестинации.Последните поколения на най-модерните системи за асистенция, управление на функциите и инфотейнмънт също спомагат за подобряване на комфорта и безопасността и за първи път позволяват частично автоматизирано движение. Най-добрият Multivan в историята пренася един легендарен мобилен стил на живот в съвременната епоха. Ванът съчетава оптимално оползотворяване на пространството и интелигентни решения в детайлите с емблематичния дизайн и ДНК на легендарния Bulli. Предварителните продажби на новия Multivan вече започнаха, а официалната пазарна премиера предстои в средата на месец ноември.

Multi Utility Vehicle – един ван, безброй възможности

Multivan предлага до седем на брой индивидуални седалки и може да бъде поръчан в трите версии на оборудване „Multivan“, „Life“ и „Style“ както и в „екшън” варианта „Energetic“. Той е с изцяло новоразработена концепция на седалките и багажното отделение и може да бъде поръчан и в удължена версия. Товарният обем в размер на 4053 литра е в състояние да се справи с всяко преместване и да побере всяко спортно оборудване, освен това може да тегли прикачен товар до 2000 килограма. Многофункционалността и високото качество на луксозния интериор ще осигурят на новия Bulli възможност да бъде бизнесван и средство за шатъл превози.

Нулеви локални емисии – Multivan e с рlug-in хибридно задвижване и мощност 218 к.с.

Multivan отбелязва своята пазарна премиера и във версия с plug-in хибридно задвижване за съчетание от градско движение с нулеви емисии и безпроблемно пътуване на дълги разстояния. Той ще излезе във вариант eHybrid с електромотор и високоефективен бензинов турбодвигател със системна мощност от 160 кВт/218 к.с.

Мultivan eHybrid покрива обичайния дневен пробег с нулеви емисии

Литиево-йонната акумулаторна батерия на Multivan eHybrid е с нетен капацитет от 10,4 кВтч и гарантира пробег на електричество от 46 до 50 километра. Това означава, че моделът може да покрива с лекота обичайните ежедневни пътувания без локални емисии. Общият автономен пробег на Multivan eHybrid в зависимост от нивото на оборудване достига 700 километра, а рlug-in хибридната система е проектирана така, че Multivan eHybrid винаги стартира и потегля на електричество. Икономичният 1.4 TSI на Multivan eHybrid се включва само при скорост на движение над 140 км/ч, а стандартното съчетание с 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя спомага за среден разход на гориво и електроенергия между 1,6 и 1,5 л/100 км и между 14,6 и 14,5 кВтч/100 км. Енергийната ефективност и при двете версии на каросерията на Multivan eHybrid е A+++.Нови бензинови турбодвигатели – две степени на мощност от 136 и 204 к.с.

Наред с версията с plug-in хибридно задвижване, новият Multivan ще дебютира на пазара и във варианти с предно предаване и два четирицилиндрови бензинови турбодвигатели с максимална мощност 100 кВт/136 и 150 кВт/204 к.с. Комбинираният разход на Multivan 1.5 TSI със 136 к.с. има комбиниран разход от 6,7 до 6,6 л/100 км, а при версията 2.0 TSI с мощност 204 к.с. разходът е от 7,7 до 7,6 л/100 км. При удължените с 200 мм варианти, комбинираният разход възлиза на 6,7 (1,5 TSI) и 7,7 л/100 км (2,0 TSI). Multivan е с емисионен стандарт Euro 6d ISC-FCM, енергийната ефективност на Multivan 1.5 TSI е А, а версията 2.0 TSI е с клас енергийна ефективност C-B.

Опазване на климата – намалено е теглото с над 200 килограма

Volkswagen Лекотоварни автомобили са усъвършенствали екологичните характеристики на новия Multivan с пакет от мерки. Коефициентът на въздушно съпротивление е намален от 0,35 на 0,3, което е най-добрия показател при семейните ванове. Това спомага за намаляване на емисиите на CO2 средно със 7,8 г/км, но значение има и по-ниското тегло - инженерите са успели да спестят 45 килограма от ходовата част посредством замяна на стоманените с алуминиеви компоненти. Новите 17-, 18- и 19-цолови джанти от кован алуминий намаляват теглото с до 10 килограма, а задните седалки също са олекотени.

Новата конструкция на опорите на предните пружини и амортисьори намалява теглото със 7 килограма, а теглото на предните калници от алуминиеви сплави е снижено с 1 килограм. Като цяло най-леката версия на Multivan тежи 1941 килограма, докато най-ниското тегло на предходния Multivan 6.1 е 2145 килограма. Това е разлика в размер на 204 килограма или 9,5%.

Aвтоматично превключване – всички версии са с DSG трансмисия

Стандартното оборудване на всички версии на задвижване на новия модел включва автоматична трансмисия с два съединителя. Multivan eHybrid използва 6-степенна DSG, разработена специално за plug-in хибридното задвижване и напълно конструктивно интегрирана с електродвигателя. При версиите TSI и турбодизел (TDI) със 110 кВт/150 к.с., се използва 7-степенна DSG. Смяната на предавките става по електронен с DSG превключвател, разположен на арматурното табло.

Автоматизирано движение – първият Bulli с Travel Assist

Гамата от асистиращи системи е разширена - новият модел разполага с повече от 20 системи. Част от стандартното оборудване е системата за наблюдение на зоната пред автомобила Front Assist, с функция за разпознаване на пешеходци и велосипедисти, избягване на препятствие на пътя с новия асистент за завиване, функция за разпознаване на пътни знаци, система за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение Lane Assist, и системата за круиз контрол. Сред допълнително предлаганите системи е Travel Assist, позволяващ частично автоматизирано шофиране в целия диапазон от 0 до 210 км/ч.Функциите на круиз контрола с превантивно действие ACC и Lane Assist се обединяват, осигурявайки едновременен контрол на скоростта и дистанцията, и на управлението в лентата. Това е особено ефективно в съчетание с новата системаCar2X за локални опасности - чрез нея Multivan обменя предупредителни съобщения с другите превозни средства и пътната инфраструктура. Multivan започва да намалява скоростта и спира безопасно преди последния автомобил в задръстването преди тази опасност да се появи в зрителното поле на водача.

Харизматична външност – продължение на ДНК-то в дизайна

Дизайнът е изцяло нов, но си остава „категоричен Multivan”. „Формите на новия Multivan категорично и очевидно отразяват генетичната линия в дизайна на най-прочутия ван на планетата“, посочва Алберт Кирцингер, главен дизайнер на Volkswagen Лекотоварни автомобили. Според Кирцингер, стилистите на марката са се „постарали едновременно да подчертаят, развият и прецизират неповторимия характер на този емблематичен модел, оставайки верни на типичната за Bulli линия. Един от най-ярките примери в тази насока е умишленото цитиране на познатата от Т3 хоризонтална характерна линия по цялата каросерия.“ Новият модел възприема и част от стилистичните елементи на T4, и от второто поколение на Multivan. Особено отчетливо се откроява изтеглената напред форма на капака под челното стъкло.

Отчетливи пропорции на междуосието, широчината и дължината на каросерията

Личи промяна и по отношение на пропорциите. Основната версия на каросерията е по-дълга широка в сравнение с предходния модел, като в същото време е намалена леко височината, без това да променя съществено вътрешното пространство. Конкретните размери на Multivan без външни огледала с електрически механизъм са - широчина 1 941 мм, дължина 4 973 мм и височина до 1 907 мм. Дължината на междуосието е 3 124 мм. Multivan се предлага и в удължена версия, която има обща дължина от 5173 мм и е със 131 мм по-компактна от предходния модел.

Интуитивно управление – вратите и задният капак се командват с жестове

Каросерията на Multivan се отличава не само с нов дизайн, но и с изцяло нова техническа концепция и решения в детайлите. Така например за първи път в Bulli допълнително предлаганото електрическо задвижване на задния капак може да се задейства с леко движение на крака. Отвътре отварянето и затварянето може да стане както със съответните бутони на дръжките, така и дистанционно с разположените вдясно от инфотейнмънт системата на арматурното табло бутони. Задният капак при версията eHybrid Energetic е с възможност за отваряне и затваряне с електромеханизъм, докато при версиите „Life“ и „Style“ има асистенция при затваряне.

Предни и задни LED светлини – първата при Multivan матрична система

Друга новост е интерактивната матрична система IQ.LIGHT на фаровете с дневни LED светлини, която се предлага допълнително и осигурява много по-ефективно осветяване на пътното платно. Гамата от функции на матричната система включва Dynamic Light Assist - постоянно включени дълги светлини без опасност от заслепяване на водачите на насрещно движещите се превозни средства, „динамични светлини за завой“ с прецизно осветяване на кривата на завоя, и светлини за лоши метеорологични условия, които спомагат за намаляване на заслепяващите за водача и останалите участници в движението отблясъци от пътя при движение по мокра настилка.

Digital Cockpit – мрежова свързаност

Целият интериор е изцяло нов - това важи и за арматурното табло с неговите широкоформатни екрани, ергономично оформление и пълна комуникационна свързаност. Част от стандартното оборудване са изцяло цифровият блок с контролни прибори Digital Cockpit и инфотейнмънт системата Ready 2 Discover. Част от оборудването са и онлайн услугите от We Connect и We Connect Plus. Изцяло ново удобство е и head-up дисплея на челното стъкло, който прожектира най-важната информация в непосредственото зрително поле на водача.

Повечето от приборите за управление на функциите са изпълнени под формата на сензорни панели и бутони с цифров контрол. Типичен пример е амбиентното вътрешно осветление в 30 цвята, което спомага за създаването на индивидуална атмосфера в купето на новия модел. Новото поколение използва за първи път компактен и пестящ пространство Shift-by-wire прибор за електронно управление на стандартната за модела DSG трансмисия с два съединителя. Ръчната спирачка се задейства чрез електрически механизъм, като освободеното от тези две решения пространство създават още по-удобен достъп между седалките на водача и неговия спътник отпред. Много от функциите в новото поколение на Multivan могат да се управляват чрез гласови команди с Alexa на Amazon.

Задни седалки с изцяло нова концепция и с до 25% по-ниско тегло

В новия Multivan вътрешното пространство е по-практично и функционално. На задните редове вече има индивидуални седалки – общата седалка на третия ред вече е в историята. Теглото на оборудваните с практични сгъваеми масички нови индивидуални седалки на втория и третия ред е намалено с до 25%, като в зависимост от оборудването и разположението си те тежат между 23 и 29 килограма. Благодарение на новата релсова система, тяхното отстраняване, инсталиране и гъвкаво подреждане в интериора е още по-лесно отпреди.Възможно е седалките от едната страна на задната част да се отстранят и да освободят място за транспортиране на електрически велосипеди например. Начинът, по който ще бъдат разположени и използвани до петте индивидуални седалки отзад става изцяло по преценка на собственика. Тъй като системата от релси използва вградено електрическо захранване, се предлага възможност за оборудване на външните задни седалки и с функция за отопление. Новост е и функцията за регистриране заетостта на седалките, която дава възможност на водача да следи за правилното използване на предпазните колани от всички пътници на борда. Сигналът за това се предава безжично, а всяка от седалките е снабдена с малка батерия за захранване на системата.

Гигантско пространство – багажен обем между 469 и 4 053 литра

Базовата версия на Multivan предлага 469 литра полезен обем зад облегалките на третия ред седалки до височина на тавана. При използване на цялото пространство до облегалките на втория ред седалки, багажният обем се увеличава до 1 844 литра (1 850 литра при версиите с панорамен стъклен покрив), а ако се използва пълният товарен обем до покрива и до първия ред седалки, пространството се увеличава до внушителните 3 672 литра. Същите показатели при удължената версия са съответно 763, 2 171 и 4 005 литра (4 053 литра при версиите с панорамен стъклен покрив).

Изобилие от светлина – първият Multivan с панорамен стъклен покрив

За първи път при новото поколение Multivan се предлага и възможността за поръчка на панорамен стъклен покрив от две части, разкриващ вълнува-щи гледки към звездното небе и светлините на големия град през нощта. През деня слънчевите лъчи заливат интериора с приятна светлина през прозрачния покрив благодарение на т.нар. "LowE" покритие (Low Emissivity термозащита) върху ламинираното усилено стъкло, което намалява топлинното излъчване със 78%. Предната част на прозрачния панел е с широчина 913 мм и дължина 403 мм, а частта над втория ред седалки е с широчина между 900 и 910 мм и впечатляваща дължина от 1284 мм. Версиите на Multivan с панорамен стъклен покрив са с по-голяма максимална вътрешна височина в централната част.

Начало на нова епоха – фамилията на Bulli се утроява

представянето на новия Multivan Volkswagen ознаменува началото на нова епоха в своето развитие. Продуктовият спектър на Bulli ще се разгърне в три основни направления - новият Multivan, Transporter 6.1 и очакваната през 2022 година серийна версия на ID.BUZZ. Тези три опорни стълба в гамата имат важна носеща функция - T6.1 под формата на Transporter, Caravelle със специализираната роля за бизнес употреба, а California ще запази статут на икона сред кемперите. Лайфстайл ванът ID.BUZZ и специално разработеният за градска среда товарен вариант ID. BUZZ Cargo ще завоюват нови пазарни сегменти в качеството си на модели с изцяло електрическо задвижване. Новият Multivan ще поеме ролята на универсален модел. Във версията Multivan eHybrid той ще може да се използва като Zero Emission Vehicle, но ще разполага с всички възможности по отношение на комфорта, динамиката и пробега, които са необходими за първокласни пътешествия на дълги разстояния.

<< Обратно към новините