Европейският транспортен пазар с 8,6 пункта растеж спрямо 2020-а

18.11.2021

Европейският транспортен пазар с 8,6 пункта растеж спрямо 2020-а

През 2021 г. се очаква стойността на европейския пазар на автомобилен транспорт да нарасне с 8,6% спрямо 2020 г. и дори да надхвърли нивата преди пандемията с 2,2%.

Това сочи доклад, изготвен от анализатори от Transport Intelligence (TI).

Както се посочва в „бялата книга“ на TI, очаква се стойността на европейския пазар на автомобилен транспорт да достигне до 352,39 милиарда евро. Това представлява увеличение от 8,6% спрямо 2020 г. и е много по-високо от 4,7-те % ръст, които бяха прогнозирани в началото на тази година. По-добрият от очаквания резултат произтича главно от динамичното развитие на пазара през първата половина на годината, предизвикано от възстановяването на европейската икономика след локдауните.

През първите две тримесечия на тази година пазарът на товарни превози е нараснал с цели 11,1% на годишна база. Очаква се пазарната стойност в края на 2021 г. да бъде с 2,2% по-висока спрямо 2019 г. Сред най-големите европейски икономики най-сериозен годишен ръст през 2021 г. ще отбележат Испания (11,3%) и Франция (9,5%). В сравнение с 2019 г. обаче най-голям расреж ще постигнат Германия (2,6% повече спрямо 2019 г.) и Франция (1,4%). Пазарите в Италия и Обединеното кралство все още не са се възстановили от пандемията.

Секторът на автомобилния транспорт в Източна Европа изглежда се е възстановил добре. Най-голямо увеличение спрямо 2020 г. се наблюдава на пазара в Румъния (12,7%), Полша (11,1%) и Литва (9,3%).
Като цяло се очаква възстановяването на международния автомобилен транспорт в Европа да бъде по-динамично през 2021 г., отколкото при вътрешния транспорт. Първият ще се увеличи с 11,8% на годишна база, докато на вътрешните пазари се очаква скокът да възлиза на 7,2%. Това се дължи главно на факта, че секторите, които отбелязват най-голям растеж по време на пандемията, а именно търговията на дребно и електронната търговия, са по-трансгранични от, например, строителния сектор.

Основната движеща сила за развитието на пазара на автомобилен транспорт в Европа е динамичният растеж на индустрията. Факторите, които възпрепятстват сектора, са до голяма степен вътрешни – а именно липсата на транспортен капацитет, недостигът на шофьори в цяла Европа, причиняващ увеличение на разходите на превозвачите, както и растящите цени на горивата.

Що се отнася до прогнозата за периода до 2025 г., европейският сектор на автомобилния транспорт се очаква да нараства с темп от 4,3% годишно според анализаторите на TI. След четири години се очаква пазарът да достигне средна годишна стойност от 402 милиарда евро.

Според TI вътрешният транспортен сегмент бъде 276 милиарда евро, а международният транспорт ще е на стойност 126 милиарда евро. Тези увеличения ще се дължат на развитието на индустрията и производството, както и на търговията на дребно – особено на електронната търговия.

Експертите също така твърдят, че факторите, ограничаващи развитието на индустрията и икономиката, като например липсата на полупроводници, задръстванията на пристанищата и забавянето на доставките, ще намалят влиянието си около средата на 2023 г. Това ще позволи по-нататъшно динамично развитие на европейските икономики, съответно развитието на автомобилните транспортни услуги.

<< Обратно към новините