Вановете на 2022 година идват от Мобеж

03.12.2021

Вановете на 2022 година идват от Мобеж

От 2011 г. заводът на Renault в Мобеж в Северна Франция произвежда модела Kangoo за клиенти от цял свят.С цел да усъвършенства производството на новото поколение на компактния ван Renault Kangoo, както и на свързаните с него нови модели на своите партньори - Citan – на Mercedes-Benz и Townstar – на Nissan, Renault инвестира 450 милиона евро във фабриката.

В обновения завод на Renault в Мобеж на пълни обороти вече върви производството на новите поколения на Renault Kangoo, Mercedes-Benz Citan (спечелили неотдавна престижната награда Ван на годината 2022) и на Nissan Townstar. От завода излизат както товарните, така и пътническите версии на трите модела.

При последното обновяване на съоръжението производителят е инвестирал и в нов цех за асемблиране на батерии, защото тук в Мобеж ще се произвеждат и електрическите компактни ванове Renault Kangoo Van E-TECH Electric и Mercedes-Benz еCitan.

В завода в Мобеж е и центърът на Renault-TECH, който е изключително важен за френския производител. Защото в него се разработват, изграждат и завършват безбройните варианти на трансформации, които Renault предлага при лекотоварната си гама - мобилни работилници, автомобили за трудноподвижни пътници, противопожарни автомобили, автомобили за пътна поддръжка… Тук е разработена и една от основните иновации при новия Kango Van – вътрешният багажник Easy Inside Rack.

Заводът в Мобеж има над половин век история. Създаден е през 1969 г. от Société des Usines Chausson. Две години по-късно тук започва производството за Renault – на модела Renault 15.Цех за батерии е изграден през 2020 г., а първата батерия е сглобена април 2021 г. капацитетът е 20 батерии на час. Автономни превозни средства придвижват батериите към всеки етап от сглобяването, в което участват 60 служители на 2 смени.

Повече – в декемврийския брой на списание КАМИОНИ – на хартия и онлайн – на transport-press.bg

<< Обратно към новините