Ford E-Transit получи златна награда от Euro NCAP

17.02.2022

Ford E-Transit получи златна награда от Euro NCAP

Богатата гама от асистиращи системи за безопасност донесе на изцяло електрическия лекотоварен Ford E-Transit златна награда от независимата организация Euro NCAP.Отличието идва в резултат на обстоен анализ на технологиите в помощ на водача, като например автономното аварийно спиране при приближаване на автомобили, велосипедисти и пешеходци, поддържането на лентата и разпознаването на пътните знаци, както и за системите за наблюдение на пътниците.

Златото за E-Transit означава, че Ford предлага единствените две превозни средства в 2-тонния лекотоварен сегмент, печелили най-голямата награда на Euro NCAP, след като дизеловият модел в гамата на Transit получи първата учредителна награда през декември 2020 г.

„Euro NCAP е синоним на безопасност при автомобилите. Фактът, че организацията разширява обхвата на своята златна награда и към E-Transit, е доказателство за ангажимента на Ford към сигурността на клиентите в цялата си гама лекотоварни автомобили“, каза Стюарт Саутгейт, директор Инженеринг за безопасност, Ford Европа.

„Усъвършенстваните системи в помощ на водача в E-Transit се грижат за безопасността на шофьорите и на другите участници в движението. Те съдействат на компаниите да оптимизират максимално работното време, като същевременно ограничават разходите за застраховка и ремонт при злополуки.“

E-Transit предлага технологии за безопасност, като асистент, предотвратяващ сблъсъци, с разпознаване на пешеходци, интелигентен адаптивен круиз контрол с разпознаване на пътните знаци, система за следене на сляпата зона в зрителното поле и предупреждение при смяна на лентата, асистент за кръстовище, 360-градусова камера и асистент за спиране на заден ход.

Симулациите на Euro NCAP са тествали предупрежденията за водача и действията на технологиите за активна безопасност при приближаване към паркирани или бавно движещи се превозни средства, както и при внезапно рязко спиране на автомобила отпред. Тестовете са включвали още множество вероятни сценарии в градска среда, която според Ford ще е потенциално най-типична за E-Transit – реакции при внезапно изскочило на пътя дете и при неочаквана поява и/или пресичане на велосипедисти и пешеходци.

Златната награда за E-Transit затвърждава лидерството на Ford при технологиите за безопасност на лекотоварните автомобили. Transit Custom също е неин носител, което прави Ford единственият производител, който има ванове със златен рейтинг в сегментите с товароносимост 1 тон, 2 тона и електрически лекотоварни автомобили.

Компанията има пилотни проекти с избрани клиенти в цяла Европа, опериращи автомобили E-Transit в типичната си ежедневна работа. Доставките на електрическия ван към всички негови клиенти започват по план през пролетта на 2022 г.

<< Обратно към новините