ID.Buzz е електрическото бъдеще на Bulli

11.03.2022

ID.Buzz е електрическото бъдеще на Bulli

Volkswagen Passenger Cars and Volkswagen Commercial Vehicles показаха новите ID. Buzz и ID.Buzz Cargo, а световната им премиера се състоя в Хамбург.С първата по рода си в Европа гама от изцяло електрически ванове и транспортни превозни средства, Volkswagen предлага решение за устойчива мобилност без вредни емисии. ID. Buzz идва със софтуер от последно поколение и поставя нови стандарти в своя сегмент с най-новите системи и функции за безопасност, за комфорт и за зареждане.

Световната премиера на ID. Buzz и ID. Buzz Cargo

Карстен Интра, председател на управителния съвет на бранда Volkswagen Commercial Vehicles, каза: „И двете версии на ID. Buzz са пионери по отношение на своята устойчивост: тяхното производство и доставки имат въглеродно неутрален отпечатък. Ние използваме и рециклирани синтетични материали, а за интериорния дизайн не сме използвали никаква истинска кожа. ID. Buzz ще се използва и за бъдещи автономни концепции за мобилност, като например ridepooling – услуга за е-шатъл на дъщерното ни дружество Group MOIA, която може да бъде резервирана чрез приложение. По този начин електрическият Bulli също става част и част от бъдещето на градския транспорт.”Както всички модели на Volkswagen Passenger Car от семейството на ID., ID.Buzz, сглобен от Volkswagen Commercial Vehicles в Хановер, също се основава в инженерно отношение на модулния пакет за електрическо задвижване (MEB) на групата. Първата в света мащабируема платформа за масово производство за изцяло електрически автомобили осигурява базата за комбинирано производство на различни марки и модели от всички сегменти. Архитектурата й позволява по-нататъшно развитие на софтуера и технологиите. Това е от полза не само за новите модели като ID. Buzz, но също и за моделите, които вече са доставени, посредством онлайн актуализации.

Асистент системите на новата моделна линия гарантират съвършено шофиране и безопасност. Включена като стандартно оборудване в ID. Buzz и ID. Buzz Cargo, системата за предупреждение Car2X използва сигнали от други превозни средства и от транспортната инфраструктура, за да локализира опасностите в реално време. Включени като стандарт са и функцията за аварийно спиране Front Assist, а компактният ван има и асистент за поддържане на лентата Lane Assist. С новия софтуер в семейството на ID влизат и нови помощни функции. Като опция се предлага Travel Assist с данни за трафика, който частично позволява автоматизирано шофиране в целия диапазон на скорост, и подпомага смяната на лентата на магистрала. Нова е Memory Function за автоматично паркиране по предварително зададен маршрут.

До 170 кВ мощност на зареждане, Plug & Charge и двупосочно зареждане

ID. Buzz и ID. Buzz Cargo влизат на пазарите в цяла Европа с батерия от 77 кВч (брутно енергийно съдържание: 82 кВч). Тя осигурява ток на електродвигател с мощност 150 кВ, който задвижва задната ос, както навремето и при T1. Позицията на батерията, интегрирана дълбоко в пода „сандвич“, и олекотената система за електрическо задвижване водят до добро разпределение на теглото и нисък център на тежестта на автомобила. И двата фактора оптимизират управлението и пъргавината на вана. Литиево-йонната батерия може да се зарежда от стенни зарядни кутии или обществени зарядни станции, използвайки 11 кВ променлив ток (AC). Чрез CCS плъг конектор на станция за бързо зареждане с постоянен ток мощността на зареждане се увеличава до 170 кВ. Когато ID се зарежда по този начин, нивото на заряд на батерията му се повишава от 5 до 80% за около 30 минути.Използвайки последна генерация софтуер на ID, в бъдеще моделната линия ще предлага и функцията Plug & Charge. Чрез тази функция ID. Buzz може да използва съвместими DC станции за бързо зареждане чрез конектора си за зареждане със стандарт ISO 15118. Той обменя и всички необходими данни със зарядната станция, което е допълнително удобство. Двупосочното зареждане позволява наID. Buzz да подава ненужната енергия от батерията към домашната мрежа на клиента, или Vehicle-to-Home. Преносът на електричество и комуникацията се осъществяват чрез специална DC двупосочна стенна кутия.

Емблематичен дизайн: ID. Buzz е новото лице на устойчивата мобилност

Визуалната рамка на ориентираните към бъдещето технологии се формира от уникалния дизайн на ID. Buzz. „T1 – иконата от 50-те години на миналия век – даде възможност на хората да получат мобилност и свобода. С ID. ID. Buzz ние пренасяме ДНК-то на T1 в днешни дни, в ерата на електрическата мобилност“, казва Йозеф Кабан, ръководител на Volkswagen Design. „ID. Buzz връща симпатията и близостта на хората с пътя“, продължава главният дизайнер.

Именно пропорциите правят ID. ID. Buzz уникален. Кабан прави директна връзка с оригиналното класическо превозно средство: „В T1 буквално сте седнали отгоре на предната ос, защото няма преден надвес. Въпреки цялата си значимост и технологиите си за безопасност, ID. Buzz има суперкъси надвеси." Дизайнерът обобщава: ID. Buzz е вечен, устойчив и същевременно изключително функционален автомобил, и точно това го прави уникален."

Друга характеристика, която винаги е била типична за моделната линия, е запомнящата се предна част с V-образния преден панел ситуиран между харизматичните LED фарове. Това важи и за предложението за двуцветно боядисване, което е опция.

Добре обмислено проектиран и просторен интериор за живот в движение. Това е типично Bulli: оформлението е много изчистено, концепцията е добре обмислена, а пространството е оптимално използвано. В уютната атмосфера на компактната версия, която наподобява салон, петима души разполагат с достатъчно място за пътуване с багаж, тъй като вместимостта е 1121 литра. Ако вторият ред седалки е сгънат, капацитетът се увеличава до 2205 литра. Две или три седалки отпред, по желание на клиента, плюс фиксирана преграда, отделяща товарното пространство от 3,9 м3 – това са отличителни черти на ID. Buzz Cargo. Товарната версия с нулеви емисии може да поеме две европалета, разположени напречно.Дълго междуосие, компактен размер и отличителни характеристики на автомобила

Характерно за ID. Buzz и ID. Buzz Cargo е с дългото междуосие от 2988 мм, приблизително същото като това на T 6.1. Дължината и на двете версии е 4712 мм. Благодарение на това много дълго спрямо общия размер междуосие, автомобилът носи свой собствен отпечатък. Включена е и антена на покрива, и в двете версии на ID. Размерите на Buzz, в зависимост от спецификацията, са 1937 мм или 1938 мм височина. Със 1985 мм на ширина, новият модел е с 81 мм по-широк от T6.1. Междувременно радиусът на завой от 11,1 метра е необичайно малък.Дизайнът следва функционалността в случая с T1, първият Bulli. Формата следва функцията – този основен принцип на автомобилната конструкция важи и за дизайна на ID. Buzz. Емблематичните познати форми са придружени от изключителна аеродинамика: ID. Buzz има коефициент на съпротивление от 0,285, до 0,29 за ID. Buzz Cargo. Това намалява консумацията на енергия и увеличава пробега.

Моделната линия на ID. Buzz се произвежда от Volkswagen Commercial Vehicles в основния завод на компанията в Хановер. По-голямата част от модулите на системата за електрическо задвижване, които се доставят в завода, също са произведени в Германия по най-високите стандарти за качество от собственото подразделение на Volkswagen Group Components. От 2022 г. заводът в Хановер е едно от високотехнологичните места за производство на изцяло електрически превозни средства.

Volkswagen Commercial Vehicles започна процес на трансформация, за да може да предлага повече електрически модели в бъдеще. В Хановер, където някога се произвеждаше моделната линия на Bulli, днес паралелно се създават три наследника на Bulli, два от които електрически. ID. Buzz и ID. Buzz Cargo ще слязат от производствената линия като превозни средства с нулеви емисии. Те олицетворяват решение за мобилност, с което техните собственици ще могат да се противопоставят на климатичните предизвикателства на нашето време.

Предварителните продажби в Европа започват през май, а пускането на пазара на ID. Buzz и ID. Buzz Cargo е планирано за тази есен. Предварителните продажби трябва да започнат през май. С ID. Buzz, Volkswagen of America ще инициира завръщането на така наречения микробус в САЩ и Канада.

<< Обратно към новините