346 компании ще участват на Transpotec Logitec

27.04.2022

346 компании ще участват на Transpotec Logitec

Transpotec Logitec, водещото събитие в Италия за автомобилен транспорт и логистика, което ще се проведе във Fiera Milano от 12 до 15 май 2022 г., се готви да посрещне професионалисти от цял свят.


 

Това ще е платформа за бизнес и диалог, която да даде гласност и да отвори дискусия по всички важни за бранша въпроси. Мястото е Милано, в сърцето на Ломбардия, регион, който е първият национален логистичен център на Италия и едно от основните логистични кръстопътища на европейския и световния пазар.

Логистиката се оказва силен пазар в Италия. Според последните налични данни 2021 г. приключва с оборот от 86 милиарда евро, почти достигайки 87-те милиарда от 2019 г. Автомобилният транспорт продължава да представлява по-голямата част от динамиката на транспорта, като над 80% от стоките се придвижват с камиони.

Дискусията за превозните средства проправя път към друг икономически сценарий, този за регистрациите, който след трудностите на 2020 г. показва признаци на рестартиране. С почти 25 000 регистрации секторът на тежкотоварните превозни средства в Италия нараства през 2021 г. (в сравнение с 2020 г.) с 22%, дори надвишавайки стойността, достигната през 2019 г. (+5%).

С повече от 183 000 регистрирани превозни средства, лекотоварните автомобили за работа също са се възстановили с 14,9% растеж спрямо 2020 г., въпреки че все още стойностите са по-ниски спрямо 2019 г. И накрая, с над 15 000 регистрации при ремаркетата пазарът е по-добър, както от 2020 г. (+32,3%), така и от 2019 г. (+4,6%).

Голямото предизвикателство обаче е значителното обновяване на циркулиращия флот, което би довело до намаляване на емисиите и до повишаване безопасността на пътя. По последни данни на UNRAE средната възраст на превозните средства над 3,5 т в Италия е 14 години, като 53,1% от превозните средства са преди стандарт Евро 4. Ситуацията не е много по-различна при превозните средства над 16 т, където средната възраст е 12 години и 42% от циркулиращия автопарк е преди Евро 4.

Transpotec Logitec, с участието на 346 компании, 15% от които идват от чужбина, ще представи най-добрите иновации в автомобилния транспорт и логистиката. Присъствието на големи производители е основно предимство това издание. При тежкотоварните автомобили присъстват DAF Trucks, Ford Trucks, Iveco, Mercedes-Benz Trucks Italia, Scania, Volvo Trucks, марки, които събрани заедно представляват повече от 80% от продадените превозни средства през последните две години.

Що се отнася до лекотоварния сектор, освен Iveco и Mercedes-Benz Trucks Italia, които ще представят цялата си гама, ще присъстват и Ford Italia и Piaggio.

Благодарение на това изложението ще позволи цялостен поглед върху възможностите, които в днешно време определят дали да се инвестира или не в ново превозно средство. На първо място се търси устойчивост – с намаляване на оперативните разходи и по-ниски емисии, гарантирани, както от най-новото поколение дизели, така и чрез алтернативни решения като LNG, метан и електрически автомобили.

<< Обратно към новините