10-милиона произведени автомобили отбеляза Dacia

27.04.2022

10-милиона произведени автомобили отбеляза Dacia

В завода Миовени в Румъния, бе заснета силно символична снимка на Duster Extreme в ексклузивния цвят сив Urban, докато слиза от поточната линия. Това е 10-милионният произведен Dacia автомобил от раждането на марката.Тук се включват:

- 2,6 милиона Dacia Sandero и Sandero Stepway, найпродаваният автомобил към частни клиенти в Европа от 2017;

- 2,3 милиона Dacia 1300 (и производни);

- 2,1 милиона Dacia Duster, найпродаваният SUV автомобил към частни клиенти в Европа от 2018;

- 1,95 милиона Dacia Logan и Logan MCV.

Горди сме, че достигнахме постижението от 10 милиона произведени автомобила. Този резултат възнаграждава прагматичната визия на автомобила, фокусирана върху това, което наистина е важно за нашите клиенти. Въз основа на опита си, Dacia ще продължи да се развива и да предлага атрактивни автомобили, които са адаптирани към начина на живот на нашите клиенти, каза Дени Ле Вот, главен изпълнителен директор Dacia & LADA

DACIA – МАРКА, КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ

Dacia започва сглобяването на първия си автомобил, Dacia 1100, през август 1968 г. През следващата година емблематичният модел Dacia 1300 ражда цяло семейство от версии (седан, комби, спортно купе, лекотоварна). Моделът е в производство в продължение на 35 години и оставя своя отпечатък в румънския автомобилен пейзаж.

Придобиването на марката от Renault Group през 1999 г. отваря нова глава в историята на Dacia. С лансирането на Logan през 2004 г. Dacia става международен автомобилен производител и темпът на продажби се ускорява. През 2005 г. Dacia отваря производствена линия извън Румъния - в завода в Сомака в Казабланка, Мароко.

Разширяването на гамата модели (Sandero, Duster и други) и техните непосредствени успехи налагат разширяване на производствения капацитет:

- откриване на нов завод в пристанищния град Танжер, Мароко през 2012 г.,
- откриване на производствена линия в Оран за алжирския пазар през 2016 г.,
- производството на Spring, първия електромобил на Dacia, започва в завода Шиян, Китай през 2020 г.

В момента автомобили Dacia се продават в 44 страни, главно в Европа и Средиземноморския басейн.

<< Обратно към новините