ID. Buzz и ID. Buzz Cargo ще се предлагат в България от 3 юни

23.05.2022

ID. Buzz и ID. Buzz Cargo ще се предлагат в България от 3 юни

Универсалният модел с нулеви емисии ще предложи изцяло електрическа мобилност за семейството, за свободното време, за бизнеса или в качеството си на фирмено транспортно средство за доставки и от 3 юни ще може да бъде поръчван в търговската мрежа на Volkswagen Лекотоварни автомобили в България.

Предварителните продажби на новия ID. Buzz и на ID. Buzz Cargo в Германия включително в България и на повечето европейски пазари започнаха на 19 май, когато бе активиран и конфигуратора на сайта в интернет. Универсалният модел с нулеви емисии ще предложи изцяло електрическа мобилност за семейството, за свободното време, за бизнеса или в качеството си на фирмено транспортно средство за доставки и от 3 юни ще може да бъде поръчван в търговската мрежа на Volkswagen Лекотоварни автомобили в България. ID. Buzz Cargo се предлага на брутна цена от 99 950 лева. Брутната каталожна цена на петместния ID. Buzz Pro е 114 405 лева.

Започват предварителните продажби на новите ID. Buzz Pro ID. Buzz Cargo

С новите модели Volkswagen Лекотоварни автомобили предлага практично ориентирана електрическа мобилност за всички, които се нуждаят от повече пространство в своето семейно и работно ежедневие. ID. Buzz и ID. Buzz Cargo не отделят локални емисии, предлагат отлична свързаност и дигитализация, дават възможност за постоянна безжична (ОТА) софтуерна актуализация и са изключително икономични благодарение на своето високотехнологично електрическо задвижване.

Петместният ID. Buzz ще дебютира на пазарите в Европа във високото ниво на оборудване "Pro" и ще бъде придружен от лекотоварния ID. Buzz Cargo при официалната си пазарна премиера. И двата модела се предлагат със стандартно оборудване, включващо инфотейнмънт системи с пълна комуникационна свързаност, мултифункционален волан, предни LED светлини, автоматична климатична инсталация, темпомат и системи за асистемция и предупреждение на водача като „Car2X“ и функция за аварийно спиране „Front Assist“ (стандартното оборудване на ID. Buzz Pro включва и система за поддържане на лентата за движение „Lane Assist“).

Покупката на електромобил има висок потенциал за икономии и носи със себе си редица финансови предимства, като например освобождаване от данък върху превозното средство, значително по-ниски енергийни разходи поради използването на електроенергия, по-лесна техническа поддръжка (отпада необходимостта от смяна на масло например, а сервизните интервали са сравнително дълги). Към тези предимства се добавя и екологичната устойчивост – няма друга конкурентна компания в Европа, която да предлага напълно самостоятелна моделна линия от пътнически и лекотоварни автомобили с изцяло електрическо задвижване в класа на Bulli.

Електрическо задвижване на основата на модулната конструктивна архитектура MEB – ID. Buzz ще отбележи пазарната си премиера, оборудван от Volkswagen Лекотоварни автомобили с най-голямата акумулаторна батерия, вграждана до момента в моделното семейство ID. Литиево-йонната батерия с капацитет от 77 кВтч (82 кВтч бруто) захранва електродвигател с мощност 150 кВт (204 к.с.) на задния мост, чиито въртящ момент от 310 Нм е на разположение от момента на потеглянето. Разходът на електроенергия по стандарта WLTP е 20,6 кВтч/100 км (20,4 кВтч/100 км при Cargo), а автономният пробег достига 423 километра (425 км при Cargo). При използване на правотокова бързозарядна станция с максимална мощност до 170 кВт зареждането на батерията от 5% до 80% от капацитета отнема само около 30 минути.

Основните пазари в Европа – способността на ID. Buzz да се движи с нулеви локални емисии го прави превъзходен избор за транспортно средство във всички градски райони на територията на Европа.

Стандартно оборудване на ID. Buzz Pro
Системи за асистенция и комфорт. Стандартното оборудване на ID. Buzz Pro включва пълна гама съвременни асистиращи системи. Водачите на новия модел могат винаги да разчитат на подкрепата на следните функции - "Car2X" (предоставя информация за локални рискове и опасности като скрита зад завой опашка от задръстване например), асистенция за избягване на препятствия на пътното платно (улеснява маневрите за заобикаляне на опасността при рязко аварийно спиране), асистенция при завиване на кръстовище (предупреждава водача и задейства спирачките при установяване на насрещно движещи се автомобили), асистент за аварийно спиране "Front Assist" с функция за разпознаване на пешеходци и велосипедисти, проактивна система за защита на пътниците (подготвя автомобила за осигуряване на максимална защита при потенциална опасност от катастрофа – затваря прозорците и др.) и система "Lane Assist" за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение.

Наред с всичко това, стандартното оборудване включва и функция за разпознаване на пътни знаци, а асистентът за паркиране със сензори в предната и задната част улеснява маневрирането в тесни пространства. Идеалният климат на борда се осигурява от стандартната климатична инсталация "Air Care Climatronic" с двузонов контрол на температурата, стационарен климатик и филтър с активен въглен.
Каросерия и ходова част. Част от външното стандартно оборудване на ID. Buzz Pro са две странични плъзгащи се врати с много леко задвижване, външни огледала с електрорегулиране, сгъване и отопление, тонирани стъкла на задните прозорци, чистачка на задното стъкло и 19-цолови алуминиеви джанти "Tilburg" с черно гланцово покритие. Моделът е оборудван с гуми Airstop с размер 235 отпред и 255 отзад. Част от стандартното оборудване са и предните LED светлини, както и осветлението на зоната около автомобила с прожекция на фирменото лого в областта на предните врати. Стандартното външно лаково покритие на ID. Buzz Pro е "Monosilver Metallic".

Място на водача и пътника отпред. Високата позиция на седалките, предните подлакътници (от вътрешната страна) и позицията на мултифункционалния волан (с регулиране във височина и дълбочина) отразяват емблематичното за Bulli усещане зад волана. Височината на предните седалки с тапицерии от изкуствена кожа за страничните опори и текстил за централната част може да се регулира според индивидуалните предпочитания. Централната част на тапицериите (при предните и външните задни седалки) е изпълнена в цвят „Palladium“ в хармонична комбинация със синтетичната кожа в по-тъмна тоналност "Soul" на външните повърхности. Многобройните отделения за вещи и поставки за напитки на ID. Buzz предлагат изобилие от място за малките и по-големи предмети и удобства в ежедневието.Инфотейнмънт. Специалистите от Volkswagen Лекотоварни автомобили са оборудвали универсалния нов модел с цифрови показания на контролните уреди за водача („Digital Cockpit“ с 5,3-инчов диагонал на екрана) и инфотейнмънт система „Ready 2 Discover“ с цифров радиоприемник DAB+ и 10-инчов диагонал на сензорния екран, изпълнен в стила на свободно стоящ таблет на арматурното табло. Функцията „App-Connect“, включваща и безжичната „App-Connect Wireless“ дава възможност за удобен достъп до голямо разнообразие от смартфон приложения чрез Apple CarPlay или Android Auto.

Разположението на всички екрани и контролни прибори е оптимално като ергономия и следва единна визуална ос в полезрението на водача. Вдясно от волана има два USB-C порта, а трети е вграден в облицовката на вратата на пътника до водача. Освен това ID. Buzz Pro е оборудван стандартно и с функция за безжично зареждане заедно със съответното отделение с индукционен панел за смартфон. Само един малък пример за огромната любов и внимание към детайлите в дизайна и изпълнението на вътрешното пространство са релефните усмивки, надничащи зад вътрешните дръжки на вратите.

Задни места и багажно пространство. Вторият ред седалки дава възможност за надлъжно регулиране в диапазон от 150 милиметра и сгъване в съотношение 1/3 към 2/3, като облегалките също могат да се сгъват поотделно и да се регулират по наклон. Специалното внимание към детайла се проявява и в тази област под формата на малки релефни изображения на силуета на ID. Buzz1 в пластмасовите облицовки на седалките. Зад задната седалка е разположено багажно отделение с полезен обем от 1121 литра (при натоварване до височината на включения в стандартното оборудване покривало на багажника). При сгъната задна седалка и използване на целия наличен багажен обем, капацитетът нараства до впечатляващите 2205 литра.Практичен детайл е възможността малките масички на гърбовете на облегалките на предните седалки да се отварят под различен ъгъл за максимално удобство при използване на таблети, смартфони или за закуска. В страничните стени на багажното пространство са поместени подвижни елементи за укрепване на товарите, които се фиксират с велкро към постелката на пода и дават възможност покупките, различните принадлежности или куфарите да бъдат добре обезопасени и да не се плъзгат, обръщат и разместват.

Допълнително оборудване на ID. Buzz Pro

Индивидуализация само с няколко движения. Различните комплекти допълнително оборудване дават възможност за още по-ярко индивидуално оформление на ID. Buzz. В допълнение към класически елементи като сгъваемия теглич за прикачни товари (с електрически механизъм за освобождаване) и разнообразните комбинации от седем вида джанти и гуми (летни варианти с размер 18, 19, 20 и 21 цола и зимни с размер 18 и 20 цола), това се осъществява преди всичко с помощта на разнообразните допълнителни пакети оборудване, които улесняват и опростяват до голяма степен процеса на конфигуриране на новия ID. Buzz Pro.

Пакет дизайн. Всичко започва с пакета дизайн, който наред с множество други елементи, включва матричната система "IQ.LIGHT" на предните LED светлини, функцията за динамично управление на дългите светлини "Dynamic Light Assist", динамични светлини за завой, светлинна напречна лента между фаровете и LED задни светлини с динамична функция на мигачите. Част от пакета дизайн са и педалите от неръждаема стомана със символи "Play" (газ) и "Pause" (спирачка).

Пакети Open & Close. С помощта на двата различни пакета Open & Close, функционалността на включената в стандартното оборудване система за стартиране без ключ „Keyless Start“ може да бъде разширена до тази на системата „Keyless Advanced“ с достъп и стартиране без ключ. Този пакет включва също осветени гнезда на дръжките на вратите (отвън), електрически механизъм за отваряне и затваряне на задния капак (включително управление чрез движение с крак „Easy Open“ и „Easy Close“) и осветление на зоната около задната част на автомобила. При избор на пакет Open & Close „Plus“ към всичко това се добавят и електрически механизми за отваряне и затваряне на страничните плъзгащи се врати.

Пакет асистенция „Keyless Advanced“. Богатата по принцип гама от включени в стандартното оборудване асистиращи системи може да се разшири допълнително с пакета асистенция "Keyless Advanced". Той включва автоматичен контрол на дистанцията „ACC stop & go“ с ограничител на скоростта, видеокамера за маневри на заден ход „Rear View“, асистент за паркиране „Park Assist Plus“, осветени гнезда на дръжките на вратите отвън и алармена система против кражба. Наименованието на пакета говори само за себе си - вместо системата "Keyless Start" за стартиране без ключ се използва системата "Keyless Advanced", която е разширена с възможността за достъп и заключване на автомобила без ключ.

Пакет асистенция „Plus“ с „Keyless Advanced“. Посредством версията "Plus" съдържанието на пакета асистенция се разширява с включване на функцията "Travel Assist" с възможност за получаване на онлайн данни (полуавтоматизирано шофиране в целия скоростен диапазон), асистент за смяна на лентата "Side Assist", запаметяваща функция на асистента за паркиране "Park Assist Plus" (позволява изпълнението на „зададен процес на паркиране"), функция за следене на зоната около автомобила "Area View" и отопление на волана.

Единайсет цветови варианта. Volkswagen Лекотоварни автомобили предлага ID. Buzz Pro в стандартно лаково покритие "Monosilver Metallic" и дава възможност за допълнителен избор на десет други цветови варианта – едно стандартно лаково покритие ("Candy White"), четири варианта с металик ефект ("Lime Yellow", "Starlight Blue", "Energetic Orange" и " Bay Leaf Green"), едно лаково покритие с перлен ефект ("Deep Black") и четири двуцветни изпълнения. Ако новият модел с нулеви емисии бъде поръчан в двуцветен вариант, горната част на каросерията, включваща покрива и V-образния преден капак ще бъде лакирана в "Candy White", а областта под характерната линия по периферията на каросерията ще бъде оцветена в една от тоналностите с металик ефект - "Lime Yellow", "Starlight Blue", "Energetic Orange" или " Bay Leaf Green".

Инфотейнмънт пакети. Интериорът на ID. Buzz също дава богати възможности за обзавеждане според индивидуалните предпочитания на клиента. Ярък пример в тази насока е инфотейнмънт пакета, посредством който оборудването се допълва от навигационната система „Discover Pro“, функцията за гласово управление и интерфейса за смартфон интеграция „Comfort“, а оптималното озвучаване на купето се осигурява от девет вместо от пет високоговорителя. На разположение е и инфотейнмънт пакет „Plus“ с допълнително разширена гама от функции и сензорен екран с диагонал дванадесет вместо десет инча.

Пакети Comfort. Специалистите на Volkswagen Лекотоварни автомобили са разработили за новия ID. Buzz уникалната портативна централна конзола ID. Buzz Box, която се предлага в състава на пакета Comfort. Освен нея, той включва допълнителни USB-C гнезда за зареждане на задните места, отопление на волана, челното стъкло и седалките, автоматично затъмняващо се вътрешно огледало, сензор за дъжд и отопление на дюзите за измиване на челното стъкло. Съдържанието на пакета Comfort "Plus" допълва оборудването с Multiflexboard (гъвкав под на багажното пространство) и мрежа за фиксиране на вещите в багажника. С помощта на практичния Multiflexboard и гърбовете на сгънатите задни седалки може да се формира абсолютно равна товарна повърхност до задния капак.

Интериорни пакети Style. Тези пакети допълнително оборудване дават възможност за индивидуализация на цветовете и материалите във вътрешното пространство на новия модел. Всичко започва с пакетът Interior Style, при който декоративните облицовки в купето могат да се поръчат в черно или в бяло. Същото важи и за новата облицовка от веган синтетична кожа на мултифункционалния волан с отопление. При пакетите Premium Interior Style централната част на тапицериите на седалките са изпълнени от текстилна материя, чиито десен съответства на цвета на външното лаково покритие и декоративните акценти на арматурното табло и облицовките на вратите. Така например, интериорният цвят "X-Blue" се комбинира с външното лаково покритие в "Starlight Blue", "Safran Orange" с "Energetic Orange", "Jade Green" с "Day Leaf Green", а "Lime Yellow" с едноименната външна тоналност. Във външните части на тапицериите на седалките се използва синтеична кожа с високо съдържание на рециклирани материали в светлия цвят “Mistral”, а цялостната атмосфера в интериора може да се допълни със стилни детайли като индиректното осветление с възможност за настройка в 30 цвята (стандартното оборудване включва 10 цвята) и удобства като подлакътниците от двете страни на предните седалки.

Интериорни пакети Style „Plus“. При пакета Interior Style "Plus" оборудването се допълва от почти пълни електрически настройки на предните комфортни седалки, включително функция за запаметяване на индивидуалните предпочитания, регулируема пневматична лумбална опора и отопление на седалките.

Стандартно оборудване на ID. Buzz Cargo

Системи за асистенция и комфорт. Новият ID. Buzz Cargo слиза от поточната линия като един от първите в света лекотоварни модели, предлагащи стандартно система за предупреждение за локални рискове и опасности „Car2X“. Неизменна част от оборудването на модела е и асистента за аварийно спиране "Front Assist" с функция за разпознаване на пешеходци и велосипедисти. Асистентът за паркиране със сензори в предната и задната част улеснява маневрирането в тесни пространства и при лекотоварната версия, а част от стандартното оборудване са също еднозоновата климатична инсталация „Climatronic“ със стационарен климатик и филтър с активен въглен, както и централното заключване с функция за стартиране без ключ „Keyless Start“.

Каросерия и ходова част. За разлика от ID. Buzz Pro, ID. Buzz Cargo се предлага стандартно с изцяло затворена от страната на водача каросерия. Сред другите отличителни характеристики на лекотоварната версия е задна клапа с отопляване и чистачка на прозореца, а стандартното оборудване на модела включва предни LED светлини, външни огледала с електрорегулиране и отопление и тонираното в зелено термоизолационно стъкло. Подобно на ID. Buzz Pro, външните дръжки на вратите на лекотоварната версия са лакирани в основния цвят на каросерията. Електрическият модел с нулеви емисии се предлага стандартно с 18-цолови стоманени джанти и сребристи декоративни тасове (гуми с размер 235 отпред и 255 отзад).

Стандартното лаково покритие на ID. Buzz Cargo е „Candy White”.

Място на водача и пътника отпред. Новият ID. Buzz Cargo се предлага стандартно с три предни места – до регулируемата по височина шофьорска седалка е разположена двуместна цяла седалка, а като допълнително оборудване се предлага и възможност за единична седалка до водача. Специалистите на Volkswagen Лекотоварни автомобили са проектирали вътрешната част на тапицериите от тъмна и здрава текстилна материя, а външните повърхности и гърбовете на облегалките са изпълнени от тъмна и издръжлива изкуствена кожа. Стабилната подова настилка в кабината на водача също се отличава с изключителна износоустойчивост.

Инфотейнмънт. Подобно на ID. Buzz Pro и ID. Buzz Cargo е оборудван стандартно с инфотейнмънт система „Ready 2 Discover“ с 10-инчов диагонал на сензорния екран и в германското изпълнение на модела – с цифров радиоприемник DAB+. На борда на електрическия лекотоварен модел са и многофункционалната фронтална видеокамера за оптимизация на функциите на системата „Front Assist“. Налице е също електрически контакт с 12 V, два USB-C интерфейса и още две USB-C гнезда за зареждане на смартфони и други мобилни устройства като таблети и лаптопи. Като допълнително оборудване се предлага отделение с индуктивен панел за безжично зареждане на смартфон и интерфейс за интеграция на мобилен телефон.Товарно пространство. Новият ID. Buzz Cargo е оборудван стандартно с неподвижна преграда на товарното отделение зад седалките. Полезният товарен обем възлиза на 3,9 м3 и предлага достатъчно пространство за превоз на два европалета, които могат да се поместят и напречно между вътрешните арки на калниците.

Максималната дължина на товарното пространство на нивото на пода е 2,20 метра, максималната товарна ширина е 1,73 метра, а максималният полезен товар на ID. Buzz Cargo е 650 килограма. Товарът може да бъде укрепен с помощта на шестте халки, монтирани на стабилния под, както и посредством допълнително предлаганите фиксиращи релси в страничните стени. Моделът се доставя стандартно с под от брезов фурнир с дебелина 5 милиметра, върху който е залепено гумирано подово покритие с дебелина 15,5 милиметра и релефна повърхност (PP полимер тип пчелна пита).

Допълнително оборудване на ID. Buzz Cargo

Отделни елементи и пакети. Потребителите на фирмени лекотоварни автомобили имат различни изисквания от частните клиенти по отношение на конфигурацията. Затова специалистите на Volkswagen Лекотоварни автомобили са създали три специални пакета оборудване за ID. Buzz Cargo1 – „Всичко под ръка”, „Всичко под око” и „Асистиращи системи на водача”. Освен това на разположение са и индивидуални елементи от оборудването, с които клиентът може да приспособи лекотоварния електромобил максимално точно към своите специфични нужди, цели и изисквания.Всичко под ръка. Този пакет включва системата „Keyless Advanced“ (автоматично централно заключване), алармена система против кражба за кабината и осветени гнезда на външните дръжки на вратите. Освен него се предлага и пакетът „Всичко под ръка” „Plus“, който разширява гамата с електрически механизъм за отваряне и затваряне на задния капак и функции „Easy Open“ и „Easy Close“ (отваряне и затваряне само с движение на крака).

Асистиращи системи на водача. В първото ниво на разширяване на този пакет, специалистите на Volkswagen Лекотоварни автомобили са включили системата „Travel Assist“ (подпомага водача в управлението на автомобила в надлъжна (ускорение и спиране) и напречна (управление) посока), заедно с „Lane Assist“ (функция за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение) и „Emergency Assist“ (асистент при спешни случаи), системата за автоматичен контрол на дистанцията „ACC stop & go“ с ограничител на скоростта и мултифункционален волан, който в този случай е облицован с веган синтетична кожа.

На разположение е и пакетът асистиращи системи на водача „Plus“, който включва видеокамерата за следене на маневрите на заден ход „Rear View“, електросгъваеми външни огледала с функция за навеждане на дясното огледало при паркиране, система „Side Assist“ за асистенция на водача при смяна на лентата за движение и осветление на зоната около автомобила с прожекция на фирменото лого. В този случай оборудването на ID. Buzz Cargo се допълва и от корпуси на външните огледала в гланцово черно и лакирани в основния цвят на каросерията външни дръжки на вратите.

Всичко под око. Видимостта назад се подобрява значително от пакета "Всичко под око", който включва видеокамерата за следене на маневрите на заден ход "Rear View", сгъваемите и електрорегулируеми външни огледала (с гланцово черни корпуси) с функция за навеждане на дясното огледало при паркиране и асистенция на водача при смяна на лентата за движение "Side Assist". Освен това този пакет на ID. Buzz Cargo идва с осветление на зоната около автомобила с прожекция на фирменото лого и външни дръжки на вратите, лакирани в основния цвят на каросерията.

Отделни елементи (избрани примери): С помощта на индивидуални елементи от допълнителното оборудване ID. Buzz Cargo може да отговори максимално точно на специфичните нужди, цели и изисквания на конкретното приложение. Така например, товарното пространство може да се оборудва допълнително с универсален под с надлъжни релси за укрепване на товарите, допълнителни релси за страничните стени и за преградната стена към кабината, прозорец на преградната стена, както и с вариант на преградната стена с проходен капак в подовата част, който дава възможност за превоз на особено дълги товари.

Сред допълнителните функции при Сargo версията са портативната централна конзола ID. Buzz Box Cargo, сгъваемия теглич за прикачни товари (с електрически механизъм за освобождаване) и електрическия контакт с 230V в конзолата на седалката до водача.

Допълнително и поотделно могат да бъдат поръчани и алармена система за кабината против кражба, матрична LED система на предните светлини "IQ.LIGHT", автоматично управление на дългите светлини "Light Assist", асистент при резки маневри за избягване на препятствия на платното, асистент при завиване на кръстовища, функция за разпознаване на пътни знаци, система „Park Assist Plus“ с функция за запаметяване (автоматично паркиране), външно осветление в зоната на задната част, 19 и 20-цолови алуминиеви джанти, навигационна система Discover Pro, система App-Connect включително App-Connect Wireless и подлакътници за версията с две индивидуални седалки.

Единайсет цветови варианта. Новият ID. Buzz Cargo се предлага със стандартно лаково покритие "Candy White", а като допълнителни варианти се предлагат още шест различни разцветки - пет с металик ефект („Monosilver Metallic“, "Lime Yellow", "Starlight Blue", "Energetic Orange" и "Bay Leaf Green") и едно лаково покритие с перлен ефект ("Deep Black"). На по-късен етап ID. Buzz Cargo също ще се предлага и в четирите двуцветни изпълнения. В този случай горната част на каросерията, включваща покрива и V-образния преден капак ще бъде лакирана в "Candy White", а долните повърхности ще бъдат оцветени в една от тоналностите с металик ефект - "Lime Yellow", "Starlight Blue", "Energetic Orange" или "Bay Leaf Green"

<< Обратно към новините