Второкласните пътища влизат в тола от 1 януари 2023 г.

07.06.2022

Второкласните пътища влизат в тола от 1 януари 2023 г.

Цялата второкласна пътна мрежа ще влезе в обхвата на тол системата и ще се таксува. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след поредната си среща с превозвачите.Друга обсъждана тема била промяната в начина на работа на тол системата. Превозвачите настояват да няма рязък скок на тол таксите, и повишението да бъде отложено с половин година. Караджов се е съгласил, че новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2023 г.

Министърът предлага постепенно въвеждане на новите обхват и цени на тол системата, които ще бъдат дефинирани на базата на резултатите от анализ, направен от Министерство на финансите.

В случай на положително становище, промените могат да залегнат в следващия бюджет за 1 януари догодина, пояснява Караджов. Той добавя, че 6-месечната отсрочка не е “стъпка назад”, а “закономерно” решение.

Увеличението, предвид двете години плащане на нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, изглежда доста драстично в общ план, затова смятам, че е по-правилно и приемливо да се въведе на стъпки, добавя министърът.

От 1 юли камерите на тол системата ще започнат да начисляват съответните такси за съответното превозно средство. Тези, които замърсяват повече, Евро 2,3,4, ще плащат повече от тези, които са Евро 6. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече ще заплаща, обяснява министър Караджов.

<< Обратно към новините