Български тимове - в ТОП 10 на Shell Eco-marathon

12.07.2022

Български тимове - в ТОП 10 на Shell Eco-marathon

Българските отбори BlueEV Team от Чепеларе и „Автомобилист“ от Русе участваха в състезанието за енергийна ефективност Shell Eco-marathon във Франция в категорията „Прототипи, задвижвани от електричество“. Двата тима изминаха по над 500 км с 1 кВтч електроенергия и са сред първите 10 в класирането.Двата отбора, които представиха България в международното състезание за енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon във Франция, се класираха на престижните пето и седмо място в категорията „Прототипи, задвижван от електрическа батерия“. Учениците в BlueЕV Team от Професионална гимназия по селско и горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“, Чепеларе, се класираха на пето място като изминаха 572 км с 1 кВтч електроенергия. Студентите от отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ записаха рекорд в своята история с пробег от 505 км с 1 кВтч енергия – резултат, с който заеха седмото място. Победителят в същата категория - испанският отбор Eco-Dimoni Team, измина 935 км на пистата Circuit Paul Armagnac в Ногаро.Shell Eco-marathon е една от най-мащабните платформи за ученици и студенти, които се състезават да проектират и създадат енергийно ефективни автомобили. Целта на състезанието е да се измине възможно най-голямо разстояние с минимален разход на енергия. След двугодишна пауза заради пандемията, Shell Eco-marathon се завръща на пистата с 8 по-малки състезания. Последната от трите европейски надпревари се проведе в Ногаро, Франция и в него се състезаваха автомобили в категорията „Прототип, задвижван с електрическа батерия“. Участваха 24 отбора от Европа и Африка.

„Тази категория е много актуална в днешно време и една от най-оспорваните на Shell Eco-marathon. Светът върви по пътя на енергийна трансформация и масово автомобилите преминават от вътрешно горене към електрически мотори. Радваме се, че имаме възможността да допринасяме за това чрез нашите идеи. Състезанието е безценен опит за нашите ученици“, коментира инж. Тодор Лазаров, ръководител на BlueЕV Team – единственият български ученически отбор в състезанието.

Автомобилите и на двата отбора са създадени изцяло от участниците в тях с ресурсите на учебните заведения. Отборите използваха двете години, в които нямаше състезания на живо, за да оптимизират и усъвършенстват автомобилите си с цел по-голяма енергийна ефективност и безопасност. Те залагат на иновативен софтуер и телеметрия, благодарение на които могат в реално време да коригират стратегията на шофиране на пилота, за да оптимизират допълнително разхода на енергия. „Автомобилист“ дори патентова своята бордова система за управление на автомобила през 2019 г.

„Отборът използва съвременен софтуер, който се прилага и при дизайн на самолети, за да създадем нашия прототип в цифров вид, а това ни дава възможност да изработим голяма част от елементите на 3D принтер. Това повишава функционалната ефективност, намалява материалоемкостта и е в унисон със съвременните екологични тенденции, свързани с възможността за рециклиране“, коментира доц. Симеон Илиев, ръководител на отбор ,,Автомобилист‘‘ от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Поздравявам двата отбота за отличното класиране във Франция! Изказвам своите адмирации към преподавателите и младите хора, които показват пред света възможностите на България“, коментира Камелия Славейкова, Председател на борда на директорите на Shell България.
Повече от 30 години Shell Eco-marathon дава възможност на студенти от целия свят да покажат своите умения в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, за да осигурят бъдеще с по-чиста енергия. Целта на Shell Eco-marathon е участниците да изминат възможно най-голямо разстояние с най-малък разход на енергия. Това е едно от най-предизвикателните и мащабни международни състезания за ученици и студенти в областта на иновациите, технологиите и устойчивостта.

Сред фундаментите на Shell са иновациите и стремежът да ускоряваме прогреса, като предоставяме повече и по-чисти енергийни решения. Основна цел на компанията е да се превърне в бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г. Български отбори участват в Shell Eco-marathon от 2008 г. и традиционно имат добри представяния. Повече информация за българските отбори ще откриете тук. Повече информация за Shell Eco-marathon може да откриете тук.

<< Обратно към новините