Stellantis с първи завод за серийно производство на водородни лекотоварни автомобили

31.10.2022

Stellantis с първи завод за серийно производство на водородни лекотоварни автомобили

По време на посещението си в завода на Stellantis в Хордейн, Франция, Карлос Таварес - главният изпълнителен директор на компанията е обявил началото на масовото производство там на лекотоварни автомобили Peugeot, Citroen и Opel задвижвани с водородна горивна клетка.„Горд съм с работата на ръководството и служителите на завода Хордейн, които го превърнаха в първия в света, който комбинира три вида енергия, благодарение на гъвкавостта на производствената си система. Това показва намерението на Stellantis да инвестира в най-новите технологии във Франция в подкрепа на нисковъглеродната мобилност“ - казва Таварес и допълва, че Stellantis е успяла да премине към следващия етап от историята на автомобилостроенето.

 


Превозните средства, задвижвани с водород, ще се сглобяват на същата поточна линия, на която се произвеждат и тези с ДВГ, и електрическите версии на лекотоварните модели, като за тях ще се следват обичайните етапи на боядисване и сглобяване. За финалните настройки ще се ползва наскоро оборудван за целта нов цех от 8000 м².Благодарение на обособяването на специален екип за монтажа на резервоара за водород, допълнителните батерии и горивната клетка производственото време за тези операции ще бъде съкратено наполовина в сравнение с преди, когато инсталирането на горивната клетка е ставало в Рюселсхайм, Германия.

Производствата на задвижвани с водород лекотоварни автомобили е нова стъпка за завода в Хордейн, където 43% от произведените автомобили Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall, Fiat и Toyota са в електрическа версия с нулеви емисии. За проекта са са инвестирани 10 млн. евро с финансова подкрепа и от френското правителство.

Лекотоварните превозни средства K-Zero с водородна горивна клетка са предназначени за превози на дълги разстояния, които изискват по-голяма автономия (400 км), възможно най-бързото зареждане (3 минути) и голяма товароносимост (1000 кг полезен товар). Stellantis е първият производител в света, който пусна на пазара този тип превозно средство през 2021 г.

Заводът в Хордейн е открит през 1994 г. и е в основата на индустриалната стратегия за лекотоварни превозни средства на Stellantis. В него работят 2440 души на три смени, а дневното производство е от 628 автомобила от семейството K-Zero. През 2021 г. там са сглобени 144 650 превозни средства, а през лятото на 2022 г. бе ознаменувано производството и на едномилионния екземпляр.

<< Обратно към новините