Geely и Renault Group с рамково споразумение за създаване на обща компания

08.11.2022

Целта е лидерство при задвижванията от следващо поколение

Geely и Renault Group с рамково споразумение за създаване на обща компания

Новата глобална компания ще разработва, произвежда и доставя усъвършенствани хибридни двигатели с ниски вредни емисии.Китайската компания Geely и Renault Group подписват рамково споразумение за създаване на водеща компания за технологии за задвижване. Това ще е нова глобална компания за разработка, производство и доставка на усъвършенствани хибридни двигатели с ниски вредни емисии.

Споразумението е подписано между Geely Holding Group (Geely Holding), Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (колективно наричани Geely) и Renault Group и е необвързващо. Рамковото споразумение предвижда Geely и Renault Group да притежават 50-процентни дялове в новата компания.

Новото партньорство цели лидерство в хибридните и високоефективни решения за задвижване от следващо поколение - в отговор на търсенето в световен мащаб за години напред. Инициативата е част от трансформацията Renaulution на Renault Group и прехода на Geely към интелигентни услуги за електрическа мобилност.

Новата компания ще обслужва множество марки по цял свят с пълна гама от най-добрите в класа задвижващи системи, включително електрифицирани решения. В нея ще има 17 завода за задвижвания и 5 центъра за научноизследователска и развойна дейност на 3 континента с около 19 000 служители, обслужващи 130 държави. Нова организационна структура, съчетаваща стратегически отпечатък и атрактивен бизнес модел, ще приветства евентуални нови партньори своевременно.

Компанията ще бъде самостоятелен глобален доставчик на решения за задвижване, произвеждащ следващо поколение хибридни двигатели и разработвайки въглеродно неутрални и нискоемисионни технологии в пет глобални центъра за научноизследователска и развойна дейност. Очаква се при стартирането новата компания да обслужва множество индустриални клиенти, включително Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, както и Nissan и Mitsubishi Motors Company. В бъдеще партньорството може да предлага технологии за задвижване на автомобилни марки от трети страни.

Новата компания ще има общ капацитет от над 5 милиона термични, хибридни и plug-in хибридни двигатели и трансмисии годишно. Съвместното продуктово портфолио и регионален отпечатък на новата компания биха могли да предложат решения за 80% от световния пазар на двигатели с вътрешно горене.

Новината за това споразумение съвпада с Деня на капиталовия пазар на Renault Group в Париж, на който Групата очерта набор от инициативи за ускоряване на своята трансформация и сподели своята средносрочна финансова перспектива.

„Renault Group ускорява своята трансформация Renaulution, за да улови стойност в цялата нова автомобилна верига на стойността, и в тази връзка ние сме щастливи, че договорихме планове за амбициозно партньорство с Geely, за да продължим да развиваме технологиите за термични и хибридни двигатели които ще останат критична част от автомобилната верига за доставки за десетилетия напред. Ще можем да предложим най-доброто в класа по отношение на задвижване и електрифицирани решения на множество автомобилни марки по целия свят, освобождавайки пазарния потенциал за тази технология с ниски емисии“, казва Лука де Мео, главен изпълнителен директор Renault Group.

„Днешното споразумение с Renault Group ще даде възможност за създаването на глобален лидер в хибридните технологии, който да осигури високоефективни усъвършенствани решения за автомобилните производители по целия свят. Очакваме с нетърпение да работим заедно с Лука де Мео и неговия екип в Renault, за да превърнем това партньорство в реалност. Това споразумение се основава на ангажимента ни да използваме нашата групова технологична експертиза и портфолио от марки, за да продължим нашето пионерско пътуване в устойчивостта и създаването на стойност, което води до съвършенство за потребителите“, коментира Ерик Ли, председател Geely Holding Group.

Очаква се това рамково споразумение да доведе до официално обединяване през 2023 г. Допълнителни подробности за новото дружество ще бъдат обявени през следващите месеци.

<< Обратно към новините