София Франс Ауто навърши 30 години

05.12.2022

София Франс Ауто навърши 30 години

На 4-ти декември София Франс Ауто АД (SFA) отбеляза 30 години от основаването си. Започвайки като една от петте фирми вносители на Peugeot през 1992 г., днес компанията е сред най-успешните в автомобилния сектор в България.


 

SFA е официален вносител на Peugeot, Citroen, DS Automobiles и Opel за България, както и оторизиран дилър на пикапите Isuzu. В автомобилната група влизат Ауто Бавария – най-големият дилър на BMW, MINI и BMW Motorrad у нас, Италия Моторс – вносител на мотоциклетните марки Vespa, Piaggio, Aprilia, Moto Guzzi и FB Mondial, и Исубус – официален представител за страната на автобусите Isuzu.

SFA предлага разнообразие от съпътстващи продукти и услуги - собствен лизинг чрез Sofia Leasing, различни видове застраховки от SFA Broker, употребявани автомобили чрез SFA Occasion, логистични дейности от SFA Logistics и отдаване на автомобили под наем от LION Rent-a-car.

„Вече 30 години градим устойчив бизнес, който обхваща широк спектър от автомобилни марки и свързани услуги. Днес все повече доказваме, че автомобилът е не просто средство за превоз от точка А до точка Б – той доставя преживяване, комфорт и уют на пътя с висок клас технологии и безупречен дизайн и това го виждаме във всеки един нов модел: Peugeot 308, Citroen C5 X, DS 7, Opel Astra“, споделя Стоян Желев, основател и главен изпълнителен директор на SFA.

„В следващите години сме изправени пред предизвикателството да наложим електрическите и хибридните автомобили на българския пазар, следвайки амбициозния план на Stellantis до 2030 г. 100% от гамата леки автомобили да бъде електрифицирана. На фона на инфраструктурното развитие в страната, липсата на държавно облекчение за българския купувач и високата инфлация, както и затрудненото производство на нови автомобили заради недостига на компоненти и части, това е трудна задача за един по-малък пазар като нашия. Вярваме, че благодарение на обширната гама от качествени продукти и услуги, които предлагаме, специалистите, с които разполагаме и доверието, което градим у клиентите вече три десетилетия, ще успеем да се справим и с тази задача.“

За 30 години компанията реализира над 70 000 продажби на нови автомобили Peugeot, Citroen, DS, Opel, BMW, MINI и Isuzu. Френската елегантност, немското качество, японската здравина и развитата търговско-сервизна мрежа на SFA допринасят за успешното ѝ позициониране с 15,30% общ пазарен дял за 2022 г. по данни на МВР.
Търговската и сервизна мрежа на SFA включва 43 дилърства в цялата страна, 13 от които собствени, като това я прави една от най-големите и достъпни търговско-сервизни мрежи в България. В нея се предлагат както оригинални резервни части за представляваните брандове, така и части Eurorepar, които са подходящи за превозни средства от всички марки.

Първият шоурум на Peugeot отваря врати през 1993 г. на бул. „Янко Сакъзов“ а първият търговско-сервизен комплекс е открит през 1996 г. на бул. „Цариградско шосе“ № 236, като и до днес той продължава да функционира, но вече като мултибранд център, предлагащ и обслужващ марките Peugeot и Citroen. Постепенно цялата собствена търговско-сервизна мрежа на SFA, обединена под марката SFA Retail, преминава към концепцията, обединяваща продажбата и сервизирането на марките Peugeot, Citroen, DS и Opel по стандартите на световния производител Stellantis. Тази година открихме първите мултибранд центрове, като планираме до края на следващата година те да са общо седем, три от които в София и по един във Велико Търново, Пловдив, Бургас и Варна.

Компанията неведнъж е отличавана от производителя и от свои партньори, като три пъти спечели наградата International Leader’s Trophy за отлични резултати в продажбите през 2001 г., 2004 г. и 2006 г., шест пъти бе лауреат на наградата Peugeot Spare PartsInternational Trophy за продадени оригинални резервни части и десет поредни години бе отличена с наградата Peugeot After Sales International Trophy. През 2021 г. спечели приза на Stellantis - International Trophy Eurorepar Oils, а през 2022 г. бе отличена с Total Energies Lubricant Awards за дистрибутирането на масла.

През всички тези години SFA подкрепя много благотворителни каузи, сред които „Българската Коледа“, инициативи на общини, домове за възрастни хора и за деца, лишени от родителска грижа.

В 30-годишната си история SFA се утвърди и като лоялен работодател, който цени служителите си и инвестира в тяхното развитие. Днес в групата от автомобилни компании на SFA работят 708 човека. С над 10-годишен стаж във фирмата са 232-ма служители, като от тях 67 имат прослужени повече от 20 години. По случай годишнината служителите от различни екипи в страната участваха в доброволчески инициативи под наслов „Заедно за добри дела“, давайки личен пример и утвърждавайки SFA като социална компания.

<< Обратно към новините