DACIA се присъединява към Дакар от 2025 г.

03.07.2023

DACIA се присъединява към Дакар от 2025 г.

Dacia потвърждава, че от 2025 г. ще се състезава като производител в Световния рали-рейд шампионат, чиято кулминация е Дакар, най-добрият тест за издръжливост и здравина.Повече от 40 години Дакар, едно необикновено приключение, събира повече от 60 националности и 500 авантюристи за уникално състезание всяка година. Dakar е перфектна илюстрация на баланса между „рационалното“ и „емоционалното“, което е в основата на ДНК-то на Dacia.

Рали-рейдът е човешко и спортно приключение в съответствие с териториите на марката Dacia: това е предизвикателство за надеждност и прилюченски дух зад волана на прототип със задвижване на 4 колела, създаден да се справи с най-екстремните условия; това е eco-smart приключение със състезателен автомобил Dacia, задвижван от синтетично гориво, и достъпно, но готино приключение с амбициозна цел, която не оставя място за излишното.

Рали Дакар ще бъде тестова площадка и лаборатория на идеи за Dacia. Това ще бъде възможност за тестване на нови интелигентни решения „à la Dacia“ по отношение на функционалности на открито, но също и по отношение на избора на задвижване. Преди да приемат предизвикателството на сезон 2025, прототипите на Dacia ще бъдат подложени на тест на Rallye du Maroc през 2024 г.

DACIA РАЗЧИТА НА НАДЕЖДНА И ОПИТНА ТЕХНИЧЕСКА БАЗА

Dacia ще подходи към този вълнуващ проект, разчитайки на уменията на Renault Group и черпейки от опита на британската автомобилна и инженерна компания Prodrive, чийто опит в разработването на прототипи за рали-рейдове е световно известен.

В продължение на почти 40 години Prodrive е един от основните играчи в моторните спортове в световен мащаб, помагайки на марките да спечелят множество международни шампионати.

Prodrive участва в рали Дакар и рали-рейд от 2020 г., като в последните три рали Дакар участва с автомобили, проектирани и управлявани от техни собствени отбори, постигайки второ място през 2022 г. и 2023 г. със Себастиен Льоб, който сега се присъединява към новият отбор на Dacia.

СЕБАСТИЕН ЛЬОБ И КРИСТИНА ГУТИЕРЕЗ ЕРЕРО ЩЕ БЪДАТ ПИЛОТИТЕ НА DACIA

Испанският рали пилот Кристина Гутиерес Ереро стана първата испанка в автомобилната категория, завършила рали Дакар през 2017 г. Едва на 31 години, тя вече е участвала в 7 издания на рали Дакар между 2017 г. и 2023 г. Кристина също е рали шампион на всякакъв вид терени (категория жени) в Испания от 2012 г.

Френският рали пилот Себастиен Льоб, на 49 години, печели Световния рали шампионат 9 пъти подред от 2004 до 2012 г. Той е един от най-успешните пилоти в моторния спорт и често е смятан за най-великия рали пилот на всички времена. Льоб участва в Дакар от 2016 г. От 2021 г. е зад волана на Bahrain Raid Xtreme Hunter, проектиран и управляван от британския екип Prodrive. Историята на успеха между Себастиен Льоб и Prodrive сега ще продължи зад волана на Dacia.

ПРОТОТИПЪТ НА DACIA ЩЕ СЕ ЗАДВИЖВА ОТ СИНТЕТИЧНО ТЕСТОВО ГОРИВО

Прототипът на Dacia ще се задвижва от синтетично тестово гориво, разработено от Aramco, световен лидер в енергетиката и химикалите. Решенията за синтетично гориво на Aramco се произвеждат чрез комбиниране на възобновяем водород с уловен CO2, което води до нисковъглеродно гориво, съвместимо с днешните двигатели.
Рали Дакар е идеалната тест площадка за тази технология за марката Dacia.

„Dacia и Дакар са перфектна комбинация! Това е не само тест за надеждността на Dacia, но и демонстрация на нашия ангажимент към нисковъглеродна мобилност. Развълнувани сме да участваме в Дакар с технология за синтетично гориво. Dacia, заедно с най-добрите отбор и пилоти, е сериозен претендент за ралито“, каза Дени Ле Вот, главен изпълнителен директор DACIA

<< Обратно към новините