Mercedes-Benz разбули новите EQV, V-Class, V-Class Marco Polo, eVito и Vito

27.07.2023

Mercedes-Benz разбули новите EQV, V-Class, V-Class Marco Polo, eVito и Vito

Mercedes-Benz представи в края на юли напълно обновеното си портфолио от средни ванове. В него влизат още по луксозните пътнически EQV, V- Class и кемперът V-Class Marco Polo, както и товарните eVito и Vito с подчертан премиум характер.Цялата серия обновени средноразмерни ванове на немския производител, представена под мотото The New Dimension V се отличава с нов външен и вътрешен дизайн, допълнително и надградено оборудване за комфорт и подпомагане на водача, още повече функционалност…При представянето от Mercedes-Benz Vans се похвалиха, че вановете, предназначени за лична или бизнес употреба, стават още по-привлекателни и благодарение на надградената интелигентна цифровизация. А новите EQV, V-Class и V-Class Marco Polo, eVito и Vito са важна стъпка в изпълнението на наскоро представената и пренаредена бизнес стратегия на компанията. Целта е на пазара да бъдат предложени най-желаните ванове и компанията да си осигури лидерство в електрическата мобилност и дигиталните изживявания.

Стратегията
За да отговори на различните желания и нужди на частните и на бизнес клиентите Mercedes-Benz Vans вече прилага диференциран подход. Стратегията, насочена към лукс, валидна и при леките автомобили на компанията, ще се прилага при вановете, ориентирани повече към лична употреба - EQV, V-Class и V-Class Marco Polo. В същото време при лекотоварните eVito и Vito целенасочено ще се следва премиум стратегия. Промяната в стратегията ще се приложи напълно с въвеждането от 2026 г. на, обявената неотдавна модулна мащабируема обща платформа, Van Electric Architecture или накратко VAN.EA. В портфолиото и на двете направления при средните ванове – лични автомобили и автомобили за работа, през 2030 г. електрическите модели трябва да бъдат повече от половината. От Mercedes-Benz Vans допълват, че до сега са продали над 40 000 електрически ванове, като най-продаван е eVito.

Наблягане на силните страни
Няма друга серия в портфолиото на Mercedes-Benz, която да е толкова диференцирана и да има толкова разнообразна клиентска база, както средноразмерните ванове, отчитат от компанията. При MPV-тата EQV и V-Class спектърът при клиентите е от семейства и любители на активностите за свободното време, до VIP персони и изпълнителни директори. За това тук се предлагат атрактивни линии на оборудване като EQV AVANTGARDE. V-Class пък се предлага в четири варианта – BASE, STYLE, AVANTGARDE и луксозния EXCLUSIVE. Налични са и опционални дизайнерски пакети като AMG Line и Night package (за V-Class), дизайнерския пакет EQV за екстериора и интериора (за EQV).
От друга страна, серията включва вановете Vito и eVito, които могат да бъдат в пътнически вариант Tourer, версия Panel Van или вариант Mixto. Тези модели са насочени към бизнеса – от занаятчии до компании с големи паркове. Vito може да бъде съобразен с индивидуалните нужди на клиента чрез линиите на оборудване BASE, PRO и SELECT. Към средните ванове принадлежи и кемперът V-Class Marco Polo.

Дигитален дизайн
Акцент при новите модели на средноразмерните ванове на Mercedes-Benz е изцяло новата визия. Допълнителни елементи във външния дизайн осигуряват на EQV, V-Class и V-Class Marco Polo, както и на eVito и Vito опитмално за сегмента оптично излъчване.
Дизайнът на предницата се характеризира с впечатляваща радиаторна решетка в различни форми и с мощно издадена броня. За това и Vito и eVito вече са по-модерни и динамични. В зависимост от нивото на оборудване радиаторната решетка при EQV, V-Class и V-Class Marco Polo е обградена от LED лента. Върховото изпълнение V-Class EXCLUSIVE за пръв път има подчертаваща статуса изправена стояща звезда на Mercedes на предния капак. Адаптивните MULTIBEAM LED фарове с елегантен дизайн са стандарт или опция в зависимост от нивото на оборудване. Задната броня и новопроектираните LED задни светлини със затъмнен контур също допринасят за безупречния външен вид. EQV, V-Class и V-Class Marco Polo имат и нова хромирана декоративна лайстна с надпис Mercedes-Benz отзад. Външният вид се допълва от нови 17-, 18- и 19-инчови алуминиеви джанти с аеродинамично оптимизиран дизайн в 5 нови цвята.

Новият интериорен дизайн се характеризира с висока степен на дигитализация. Кокпитът при новите ванове Mercedes-Benz е с изцяло преработено арматурно табло със сензорен екран, нови стилни вентилационни отвори и ново поколение от волани с капацитивно разпознаване за ръцете. За пръв път при EQV, V-Class и V-Class Marco Polo има два 12,3-инчови широкоекранни дисплея. Vito и eVito са оборудвани с интуитивен 10,25-инчов централен дисплей и нов инструментален панел с 5,5-инчов цветен дисплей.

Новата централна конзола е с място за безжично зареждане на смартфони като опция. Новите функции за удобство, някои от които са опция, включват безключово стартиране, отопляем волан, електрическа ръчна спирачка за вариантите с автоматична предавателна кутия, затъмнено задно осветление за шофиране през нощта… Амбиентно осветление с 64 цвята при EQV, V-Class и V-Class Marco Polo предлага още по-индивидуална и домашна атмосфера. За по-удобен достъп до задната част, V-Class и EQV вече стандартно имат плъзгаща се врата и от лявата страна. За първи път електрическата задна врата EASY-PACK се предлага при Vito Tourer и Vito Mixto и eVito Tourer.Новите средни ванове на Mercedes-Benz са оборудвани стандартно с актуалното поколение на информационно-развлекателната система MBUX (Mercedes-Benz User Experience), която се прилага за пръв път при Vito и eVito. С MBUX водачите на V- Class Marco Polo, V- Class и EQV разполагат с допълнителни функции като музикален стрийминг, навигация с добавена реалност, многобройни функции за информация, гласовия асистент за управление Hey Mercedes с възможност за обучение… Клиентите могат да създадат свой личен профил директно в автомобила си и да го синхронизират със съществуващите данни от акаунта си в Mercedes me.

Дигиталната услуга за зареждане на електромобили Mercedes me Charge е достъпна за EQV, а в бъдеще и при новия eVito. Тя предлага на клиентите достъп до една от най-големите обществени мрежи за зареждане в Европа с над 500 000 точки за зареждане – включително европейската мрежа за бързо зареждане IONITY. Тъй като електрическите ванове на Mercedes-Benz са оборудвани с Plug & Charge, водачите могат да зареждат и плащат бързо и удобно на съвместими с Mercedes me Charge зарядни станции. Не е необходимо ръчно удостоверяване, тъй като станцията за зареждане комуникира директно с автомобила чрез кабела за зареждане.В благодарение на MBUX в електрическите модели вече е интегрирана интелигентна навигация с активно управление на пробега и с облачно базирани услуги и приложения. Това гарантира спокойно шофиране с планиране на маршрута и зарежданията. Настройките за зареждане могат да се регулират и навигацията може да се управлява с функциите Electric Intelligence и Mercedes me Charge. За използване на услугите Mercedes me connect, са необходими персонален Mercedes me ID и съгласие с условията за използване на услугите Mercedes me connect.

Дигиталната стратегия на Mercedes-Benz Vans следва директен, но всеобхватен подход на три нива. Първо ниво се отнася до функциите, свързани с автомобила. Второто ниво се състои от специфични за клиента цифрови екстри, които позволяват на клиентите да интегрират превозни средства в тяхната специфична цифрова инфраструктура. Третото ниво ще разшири предлаганото при Mercedes-Benz Vans с набор от стандартни услуги и приложения на трети страни, които ще бъдат интегрирани в MB.OS в бъдеще.

В помощ на водача
Системите за безопасност и асистиране в новите ванове са с добавени и надградени функции. Active Brake Assist вече включва функцията за разпознаване на пресичащи пешеходци и предупреждава за насрещни превозни средства, както и за опасни маневри при изпреварване, като може да се намеси и да спре автомобила при опасност. Системата осигурява помощ и при завиване. Стандартното оборудване е богато и в зависимост от модела и нивото включва ATTENTION ASSIST, асистент за предни светлини, сензор за дъжд, DISTRONIC, активен спирачен асистент с функция за напречен трафик, асистент за мъртва зона, активен асистент за поддържане на лентата, интелигентен асистент за скорост и паркиране, …

Адаптивните MULTIBEAM LED фарове с Highbeam Assist PLUS са налични за първи път. Всеки от тях е с 84 индивидуално управляеми светодиода и позволява изключително бързо и прецизно регулиране на светлината спрямо текущата пътна обстановка. Асистентът за дълги светлини PLUS непрекъснато осветява пътя отпред, без да заслепява другите участници в движението.

Допълнителни системи за подпомагане на шофирането са комбинирани в нов пакет за подпомагане на шофирането. Той съдържа Active Distance Assist DISTRONIC с регулиране на скоростта въз основа на маршрута, Active Steering Assist и Active Speed Limit Assist. За удобно и бързо паркиране е новият паркинг пакет с 360-градусова камера. Пакетът за паркиране включва Active Parking Assist, Rear Cross Traffic Alert, Pedestrian Emergency Braking и Drive-Away Assist. Пакетът за паркиране с 360° камера включва и асистент за маневриране на ремарке в комбинация с автоматична скоростна кутия и теглич за ремарке.

В новите модели Mercedes-Benz Vans значително надгражда стандартното оборудване и опростява логиката на поръчването му. Функционалното оборудване, което често се купува заедно, сега идва в пакети. Това значително намалява времето за избор на отделни опции.

STYLE V-Class вече предлага например кожен волан, пакет огледала, климатична система TEMPMATIC отзад, пакет за интегриране на смартфон и комфортна седалка за пътника отпред. При линията AVANTGARDE, клиентите могат да очакват климатик THERMOTRONIC, безжично зареждане на смартфон, предни седалки с 4-посочна лумбална опора и регулируема дълбочина на седалката, адаптивни MULTIBEAM LED фарове, навигация, информация за трафика на живо и 17-инчови алуминиеви джанти. И за двете линии се предлага пакет с допълнително функционално оборудване.Оборудването на върховата V-класа EXCLUSIVE включва допълнителни акценти като спортно окачване, волан с кожа Nappa, електрическо регулируема седалка на водача с функция за памет, тонирани стъкла отзад, електрически задвижвани плъзгащи се врати и електрическа EASY-PACK задна врата, както и 19-цолови лети джанти.

В допълнение към новия мултифункционален волан, MBUX и KEYLESS Start, Vito BASE вече предлага полуавтоматичната климатична система TEMPMATIC с ново табло за климатичен контрол, асистент за фарове, включително сензор за дъжд и заключваща се жабка. С линия на оборудване PRO клиентите получават и комфортни предни седалки с 4-посочна лумбална опора и регулируема дълбочина на възглавницата на седалката, както и 70-литров резервоар.

Топ оборудването на Vito SELECT включва 17-инчови алуминиеви джанти, адаптивни MULTIBEAM LED фарове, автоматична трансмисия, включително електрическа ръчна спирачка, пакет огледала, хромиран пакет за интериора, интеграция на смартфон и хромирана радиаторна решетка. Предлага се допълнително оборудване за панелния ван в пакет BASE Plus и за Tourer в пакет PRO Plus.

Многообразието в гамата
Изключително голямо е разнообразието от версии и варианти при новите средноразмерни ванове на Mercedes-Benz. Освен с различни нива на оборудване V-Class и Vito се предлагат в три дължини - Compact, Long и Еxtra Long, а EQV и eVito идват с две габаритни дължини. V-Class и EQV могат да бъдат с до 8 седящи места, а V- Class Marco Polo побира до 4 души.Новите средни товарни ванове със звезда на предната решетка запазват познатата висока товароносимост. С допустима максимална маса до 3,2 тона и полезен товар от почти 1400 кг, панелният ван Vito е гигант в своя клас. Електрическият панелен ван eVito предлага максимален товарен обем от 6,6 куб. м и максимален полезен товар до около 1000 кг.

"Искаме да използваме привлекателността на нашата марка още по-ефективно"Гордън Вагенер, главен дизайнер на Mercedes-Benz Group, обяснява философията на дизайна и новата ориентация на успешните модели.

- Новият Mercedes-Benz MPV има изправена звезда на капака. Какво означава това?

- Точно както S-Class е определяща за своя сегмент, V-Class е еталонът в сегмента MPV. Сега показваме това величие още повече в нашия луксозен вариант на V-Class EXCLUSIVE. Цялостният нов дизайн на предната част с голяма радиаторна решетка с LED светлинна лента, уверено изглеждащи фарове и черен свързващ елемент с висококачествен гланц е поразително изявление на статус и прогресивен лукс. Неговата естетика има много специална магия, която докосва емоционално и привлича. Искаме да проектираме и изградим най-желаните превозни средства.- Повече лукс за личните и повече премиум за бизнес вановете. Какво означава това за дизайна?
- Mercedes-Benz е най-скъпата марка луксозни автомобили в света. Искаме да използваме това излъчване на нашата марка още по-ефективно както за частните, така и за търговските ванове. Новите средни ванове показват това по много впечатляващ начин - чрез дизайна си, комфорта си, концепцията си за управление,... С нашия стил, с нашата дизайнерска философия за чувствена чистота, ние можем да създадем висока разпознаваема стойност, която е типична за Mercedes-Benz и в същото време да създадем много индивидуални продуктови решения. Нашите клиенти трябва да се насладят на уникалното усещане, че са у дома си - независимо дали в луксозна лимузина или в товарен ван.

- Какво конкретно означава това?
- Новата V-Class и новият EQV извеждат лукса на XXL-седаните на ново ниво. С техния преден и заден дизайн, определящ статуса им, с техните допълнителни функции за комфорт и широкоекранен изглед в кокпита, повече от всякога те са Mercedes-Benz MPV. MBUX е нашият най-голям актив за постигане на цифров прогрес. Той поставя стандарти в технологиите, използваемостта и дизайна. Ето защо го въвеждаме и в нашите товарни ванове. Новите Vito и eVito са най-модерните в своя сегмент по отношение на свързаност, възприемане на стойност и комфорт. Например, новият дизайн на шофьорската кабина с високотехнологичен привкус придава много по-остър характер. Нашите нови ванове отговарят на нуждата от изключителен комфорт и нещо специално.

- Ще играе ли дизайнът по-голяма роля като отличителен фактор за товарните ванове Mercedes-Benz в бъдеще?
- Дизайнът винаги е бил важна отличителна черта и за нашите търговски ванове. Когато става дума за транспортери, със сигурност това има много общо с рационалните фактори като функционалност и здравина. Но за нас емоционалното измерение също е много важно. Външният вид на един ван е тясно свързан с неговата функция и идентичност, а следователно и с марката. Стилът и комфортът подчертават неговия характер. И точно този първокласен характер ще продължим да подчертаваме. Новите Vito и eVito демонстрират това особено впечатляващо. Например, дизайнът на арматурното табло с централен сензорен екран, стилен централен вентилационен отвор и емоционалното взаимодействие на меки и твърди повърхности създава висококачествена атмосфера, като в същото време е изключително функционална.

<< Обратно към новините