Специално оборудван Ford Transit 4х4 за ПСС

09.08.2023

Планинските спасители бяха изненадани и с нов Ranger от Мото-Пфое

Специално оборудван Ford Transit 4х4 за ПСС

Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско получи високопроходим Ford Transit 4х4. Автомобилът е закупен и специално оборудван за спецификите на планинското спасяване с кучета, след дарителска кампания, подета от депутата от ПП-ДБ Манол Пейков май 2023 г.На кампанията откликва и официалният вносител на Ford за България – Moтo-Пфое. Компанията осигурява автомобила и го предоставя на ПСС на намалена, приемлива и достъпна цена, като прави цялото допълнително оборудване по него.Високопроходимият Ford Transit 4х4, произведен 2019 г., е с два реда седалки и една странична врата от дясно. Зад втория ред седалки е изградена допълнителна преграда, а между нея и двукрилата задна врата е пространството за спасителните кучета. Там са монтирани стабилно четири комфортни клетки. Всички отделения на големия ван са климатизирани, което гарантира, че четириногите спасители и водачите им ще поемат към спасителните си мисии в пълна кондиция.Спасителната служба в момента не притежава подходящ автомобил, пригоден за спасителни акции и за кучетата на службата. Спасителните акции, в които се включват кучета изискват превозването им до мястото на произшествието. От изключителна важност за прецизността в действията на спасителните кучета влияят условията, при които се извършва транспортирането им, именно поради тази причина в товарната част на буса са монтирани система за чист въздух, подходящо осветление, както и прозорци на задните врати.

На покрива на двутонния ван е монтиран специален усилен багажник, а на дясната врата – стълба за достъп до него. Високопроходимият Ford Transit 4х4 е брандиран с отличителните знаци на ПСС и с надписи показващи, че автомобилът обслужва спасителните екипи, действащи с кучета.Предаването на новата придобивка за ПСС стана в шоурума на Мото-Пфое в столичния ж.к. Люлин. Добрите новини за планинските спасители през този ден, обаче не спряха до тук. Домакините от Мото-Пфое ги изненадаха повече от приятно, когато в шоурума влезе и бял пикап Ford Ranger с емблемата на ПСС.

По идея на екипа на Мото-Пфое всъдеходът Ranger безвъзмездно ще бъде част от автопарка на ПСС през следващите 12 месеца, с намерение за удължаване на ползотворното сътрудничество след това. Решението за предоставянето на пикапа също е израз на това, че вече повече от тридесет години Мото-Пфое се стреми с дейността си да бъде в полза на обществото и да подкрепя каузи с обществена значимост.„От името на планинска спасителна служба и Групата за спасяване с кучета бих искал да изкажа своите безкрайни благодарности към всички, които направиха възможно реализирането на тази наша мечта“, заяви Атанас Уков от службата при приемането на автомобилите. Александър Костадинов, директор Маркетинг и продажби на Мото-Пфое, връчи ключовете на Манол Пейков и Атанас Уков.

По време на кратката церемония бе подчертано, че проектът нямаше да бъде реализиран без фондация Манол Пейков и приятели, като средствата за закупуването и оборудването на автомобила са събрани с дарителска кампания само за три дни. Щастливите планинските спасители подчертаха, че това са най-новите автомобили в автопарка им, който включва все още и УАЗ-ки от времената на Съветския съюз.Комфортът на новите автомобили бе изпитан и от двама от четириногите спасители, присъствали на официалното предаване.

<< Обратно към новините