Лекотоварната икона Ford Transit на 50 години

15.07.2015

Лекотоварната икона Ford Transit на 50 години

Лекотоварната икона Ford Transit навършва 50 години. Юбилеят бе отбелязан от Ford в средата на юли. Място на честването бе Dunton Technical Centre в Англия, откъдето през 1965 г. започва една легенда, която все още продължава...

Лекотоварната икона Ford Transit навършва 50 години. Юбилеят бе отбелязан от Ford в средата на юли. Място на честването бе Dunton Technical Centre в Англия, откъдето през 1965 г. започва една легенда, която все още продължава.

Възможност да надникнат в кухнята на Transit имаха членовете на журито Международен ван на годината, сред които и редактор на списание КАМИОНИ, а домакин на събитието бе Ford of Europe.

Dunton Technical Centre е един от главните развойни и проучвателни центрове на Ford, където вече 50 години се основно разработва Transit. Разположен е в близост до Лондон, на изток от британската столица, в Есекс. Това на практика е най-големият автомобилен център за проучвания и развитие във Великобритания.

Отбелязването на годишнината включваше поредица от любопитни представяния, срещи и разговори с първите конструктори и дизайнери, в които бе отделено специално място на началото на историята. Любопитно е, че лекотоварната легенда не е първият автомобил на Ford, който ползва името Transit. Още през 1953 г. в Германия, на базата на Taunus е разработен лекотоварният FK1000, който през 1960 г. получава името Ford Taunus Transit. През 1965 г. на пазара излиза първият истински Ford Transit. Това е Mk1, който е съвместна разработка на английските и немските инженери на Ford. Историята продължава през годините, като се преминава през Mk2, Mk3, Mk4, Mk5, Mk6, за да се стигне до последното, актуално в момента поколение на Transit, което бе обособено като отделна марка с варианти Transit, Transit Custom, Transit Connect и Transit Courier. За 50 години Ford Transit има над 8 000 000 продажби и е най-продаваният ван във Великобритания. А много от версиите му са запомнени с нововъведения при лекотоварните автомобили. За това в Dunton Technical Centre бе отделено специално място на своеобразна музейна сбирка от всички поколения на Transit, която, разбира се започваше с Taunus Transit.

На тестовата писта на развойния център пък поканените журналисти можеха да тестват почти всички поколения на лекотоварния автомобил, излизали през годините – от Mk1 до най-новия Transit. На особено внимание се радваха две от версии на Transit Sport, оборудвани с много спойлери и мощни ревящи двигатели.

Повече за годишнината в Dunton Technical Centre – в септемврийския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините

Галерия