GAZelle Next ще продължи да се прави в Турция

09.12.2015

GAZelle Next ще продължи да се прави в Турция

Правителството на Русия няма да налага ограничения върху производството на GAZelle Next в Турция.

Това заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа в началото на декември указ, с който въведе специални икономически мерки спрямо Турция, в отговор на сваленият от турските Военно-въздушни сили руски самолет ТУ-24 изпълняващ маневри срещу ислямистки терористи на територията на Сирия, при който загина пилотът на двуместният изтребител.

„GAZelle Next ще продължи да се произвежда в Турция. Към настоящият момент не планираме да въвеждаме ограничения на сглобяването в завода в град Сакария“, каза Денис Мантуров.

Заводът, в който се сглобява лекотоварния автомобил GAZelle Next се намира в споменатия град, на 150 км от Истанбул. Той е собственост на Mersa Otomotiv, но по силата на споразумение между този турски производител и руски концерн Basic Element, част от който е и GAZ Group от 2012 г., лекотоварните автомобили с марката GAZ асемблирани в него отиват за продажба на местния пазар и за Европа.

Първоначално в завода в Сакария се сглобяваше ванът GAZelle Business, а от края на 2014 г. и GAZelle Next Евро-5. Основните компоненти и системи на GAZelle Next се доставят от Русия, но има и части (като гуми, акумулатори и спирачни системи), които са произведени от турски фирми.

<< Обратно към новините