Nissan и Renault обсъждат бъдещето на алианса

18.12.2018

Nissan и Renault обсъждат бъдещето на алианса

Nissan и партньорът му Renault започнаха двудневно заседание, на което японският автомобилостроител може да повдигне въпроса за преразглеждане на структурата на обединението след ареста на шефа му Карлос Гон през ноември.

Главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава и изпълняващият длъжността в Renault Тиери Болоре посочиха, че могат да се присъединят към срещата в Амстердам, където е централата на Renault-Nissan B.V. - компанията, натоварена с надзора над алианса. Болоре отговаря за текущите дейности на мястото на Гон, който е изпълнителен директор на Renault, но все още е в ареста в Япония. Ако Саикава и Болоре се присъединят към заседанието в Амстердам, това ще бъде първата им среща от ареста на Гон на 19 ноември за нарушаване на японското финансово законодателство. Изпълнителният директор на Mitsubishi Motors - Осаму Масуко - третия партньор в алианса, също ще участва в преговорите.

Тримата лидери може обаче да предпочетат телефонна конференция, както направиха на 29 ноември, когато се договориха да потвърдят ангажимента си към тристранното обединение и да преведат партньорството през процес на консултации помежду им.

За бъдещето на отношенията с Renault, Саикава посочи, че иска да направи преглед на управленската структура, тъй като е уверен, че концентрацията на власт в ръцете на Гон е подкопала прозрачността и управлението. Освен това, според него в отношенията на Nissan и Renault има дисбаланс в полза на френската компания. Renault притежава 43,4% в Nissan, който държи 15% от френската компания без право на глас. Партньорството започна през 1999 година. От 2016 година Nissan има 34% от контролния пакет акции в по-малкия си японски конкурент Mitsubishi.

<< Обратно към новините