Новият Ford Transit Custom е Международен ван на годината

сп. Камиони, 2012, Бр. 8
01.11.2012

Победителят в тазгодишното издание на най-престижната класация в света на лекотоварните автомобили – Международен ван на годината (International Van of the Year, накратко IVoY), беше обявен на 18 септември на церемония в рамките на изложението IAA в Хановер. Това е новият Ford Transit Custom, събрал сбор от 117 точки след гласуване, в което участваха представители на 24 водещи европейски медии, включително сп. КАМИО­НИ от страна на БългарияПобедителят в тазгодишното издание на най-престижната класация в света на лекотоварните автомобили – Международен ван на годината (International Van of the Year, накратко IVoY), беше обявен на 18 септември на церемония в рамките на изложението IAA в Хановер. Това е новият Ford Transit Custom, събрал сбор от 117 точки след гласуване, в което участваха представители на 24 водещи европейски медии, включително сп. КАМИО­НИ от страна на БългарияВръчвайки отличието на Барб Самарджич, вицепрезидент на Ford of Europe, председателят на журито IVoY – холандецът Питър Виман, обобщи мотивацията на гласувалите журналисти по следния начин: „Новият Ford Transit Custom се отличава с впечатляващ Kinetic дизайн и превъзходен комфорт, повлиян положително от значително намалените нива на шума в купето. Освен това безопасността му е на много високо равнище благодарение на трите различни типа предпазни въздушни възглавници и специалната конструкция на кормилната колонка.
Коравината на шасито е увеличена чувствително в сравнение с досегашния модел, а експлоатационните разходи са ограничени до минимум вследствие от удължаването на сервизните интервали до 50 000 км и понижаването на средния разход на гориво.“Transit Custom постави рекорд в историята на наградите IVoY със събраните 117 от максималните 133 точки. Обяснявайки причините за огромната преднина пред следващите в класацията лекотоварни модели – Dacia Dokker и Mercedes-Benz Citan (съответно с 53 и 52 т.), Виман добави: „Ford Custom може да се похвали с най-големия товарен обем в класа на вановете с товароносимост 1 тон – цели 6,8 м3 във версията с дълго междуосие, като дори по-късата му модификация разполага с достатъчно пространство за транспортирането на 3 европалета. Не на последно място, това е моделът с най-широко отварящите се врати в своя сегмент.“
Всичко това е постигнато на базата на вече съществуващи възли и агрегати, които се използват и в конструкция­та на актуалната в момента еднотонна версия на Ford Transit. Все пак якостта на шасито е увеличена с цели 37%, благодарение на което пътното поведение е станало динамично като това на лек автомобил – предимство, което би трябвало да привлече интереса на все по-големия брой потребители, използващи вановете си както за бизнес, така и за лични цели.
Една от най-съществените оптимизации спрямо актуалния досега модел е драстично подобрената ергономия в купето. Шофьорската седалка например може да се премества с 30 мм повече в надлъжно направление, а кормилната колонка вече може да се регулира и по височина, и в дълбочина.
За задвижването на новия Международен ван на годината се използва 2,2-литровият турбодизелов двигател Duratorq TDCi с три различни нива на мощност – 100, 125 и 155 к.с.
В зависимост от мощността средният разход на гориво варира между 6,1 и 7,4 л/100 км, а емисиите CO2 са в рамките на 174–178 г/км.

Красимир Кирилов

<< Обратно към новините