Ford Transit Connect 2014

сп. Камиони, 2013, Бр. 8
14.10.2013

International Van of the Year

Ford Transit Connect 2014

Новият Ford Transit Connect беше обявен за Международен ван на годината по време на официална церемония в рамките на изложението Comtrans в Москва. Моделът влиза в продажби през тази есен и ще замени едноименния си предшественик, който също триумфира през 2003 година...

Новият Ford Transit Connect беше обявен за Международен ван на годината по време на официална церемония в рамките на изложението Comtrans в Москва. Моделът влиза в продажби през тази есен и ще замени едноименния си предшественик, който също триумфира през 2003 година.

Transit Connect заслужи отличието в оспорвана битка с новия Mercedes-Benz Sprinter, като неговите 130 точки в крайна сметка се оказаха със седем повече от резултата на Sprinter. Журито, съставено от 24 водещи европейски журналисти, класира на трето място новото Renault Kangoo, което събра 25 точки.
Връчвайки наградата по време на изложението Comtrans, председателят на журито Питър Виман изтъкна основните предимства на новия Transit Connect, допринесли за избирането му за Международен ван на годината: изключително икономични двигатели, отлични товарни характеристики и превъзходно пътно поведение.
Най-престижната титла в лекотоварния клас се връчва всяка година на този нов модел, който допринася най-много за повишаването на транспортната ефективност и безопасността на пътя. „Инженерите на Ford са успели да създадат компактен ван с много силен акцент върху икономичността. Новият Transit Connect е добро решение както за нуждите на малките фирми, така и на големите автопаркове в стремежа им към ограничаване на експлоатационните разходи”, заяви Питър Виман по време на награждаването.
С основна заслуга за съкращаването на разходите са новите двигатели на Ford. Модификацията ECOnetic например изразходва средно само по 4 л/100 км, което представлява 34% подобрение спрямо предходното поколение на Connect. Освен това производителят предлага и еднолитровия бензинов мотор EcoBoost, който е носител на званието Международен двигател на годината.
Новият Connect се отличава с редица новаторски решения по отношение на товарното пространство. Дясната седалка например може да се сгъва напред, позволявайки транспортирането на по-дълги предмети, които иначе не биха могли да се съберат в товарния отсек. Страничната плъзгаща врата на версията с дълго междуосие пък е толкова широка, че през нея може да се натовари цял европалет.
Инженерите на Ford са отделили особено внимание на надеждността и безопасността. Преди да бъде пуснат в производство, новият модел е бил подложен на специална „лекотоварна” тестова програма, която е значително по-тежка от тази на леките автомобили. В допълнение Connect 2014 е първият ван в своя клас, чието оборудване включва система Active City Stop за автоматично прилагане на спирачно усилие и предотвратяване на катастрофи при движение с ниска скорост.
Transit Connect предлага и системата SYNC с функция за аварийна помощ, заради която Ford получи специално признание от независимата тестова организация EuroNCAP. Ванът се характеризира с усъвършенствана система за централно заключване, както и с още по-добре обезопасена конструкция на ключалките на вратите.
Новият Connect е съвместна разработка на развойните центрове на марката във Великобритания, Германия и Турция в рамките на глобалната стратегия One Ford. Производството му е локализирано във Валенсия, Испания, а продажбите му в Европа и Северна Америка стартират още през тази есен.
Ford е първият производител на лекотоварни автомобили с две поредни титли в историята на International Van of the Year, след като през миналата година победител в класацията беше Transit Custom. По този начин общият брой на престижните статуетки във витрината на Ford се увеличи до пет.

<< Обратно към новините