Плевнелиев: България все още е вариант за Volkswagen

17.07.2019

Плевнелиев: България все още е вариант за Volkswagen

Това, че концернът Volkswagen е избрал да продължи да преговаря преференциално с Турция там да бъде новият завод на компанията, не означава, че за България процесът е приключил.

Това каза членът на Управителния съвет на Аутомотив Клъстер България и президент на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев на брифинг в Министерския съвет след среща на представители на клъстера с правителството. Той добави, че в следващите месеци България продължава да работи заедно с Volkswagen и преговарящите екипи. „Докато няма подписан договор с една от двете държави, всяка една от тях е алтернатива“, отбеляза той. Според Плевнелиев за България е огромен успех, че е на финала на процедурата с държава като Турция. Той отчете, че страна ни в тази надпревара е била предпочетена пред страни като Унгария, Словакия, Румъния и Сърбия.

Извън работата по проекта на компанията Volkswagen, Аутомотив Клъстер България работи по много други проекти заедно с правителството. На срещата с правителството е била постигната договореност в рамките до 2 месеца да бъде изработена изцяло нова стратегия за развитието на автомобилостроенето в България. В нея ще бъдат интегрирани всички необходими инструменти за държавна подкрепа, както и помощ на национално, общинско и регионално ниво, включително и еврофондове за бъдещите периоди. „Амбицията е да се удвои броят на заетите в сектора - от 60 000 да станат 120 000. Целта да се удвои броят на компаниите - от 230 да станат поне 500“, посочи Плевнелиев.

Договорено е интегрирането на нов проект в стратегията, който ще започне да се изпълнява скоро. В базата на летище Доброславци, която в момента е собственост на Националната служба за охрана, държавата и Аутомотив Клъстер заедно ще започнат да изграждат елементи на тестово трасе за автономни автомобили и 5G мрежа.

По време на срещата в Министерски съвет е било договорено още на територията на София тех парк да бъде изградена 5G лаборатория. Тя ще бъде свързана и физически интегрирана към изграждащия се център на супер компютър. По думите на Плевнелиев по този начин ще се подкрепят вече работещи в България компании в областта на масивите данни, аналитичността и подготовката на софтуер. "Знаете, че автомобилите на бъдещето са свързани с много сензори, много данни, които трябва да бъдат обработвани в реално време. В стратегията в подкрепа на автомобилостроенето ще се интегрират и допълнителни стимули не само за големи производители, но и за първостепенни доставчици", уточни Росен Плевнелиев.

<< Обратно към новините