Иновациите на Бош на IAA Mobility 2023

24.08.2023

Иновациите на Бош на IAA Mobility 2023

Хардуер, софтуер и услуги: Бош доставя интелигентни решения за софтуерно дефинираната мобилност.


 

Автомобилите са неразделна част от днешния дигитален свят. За в бъдеще новите функции за свързаност, автоматизация, персонализация и високоефективните задвижвания все по-често ще се реализират от софтуера и интелигентния хардуер. Бош е у дома си и в двете области: от спирачките, системите за кормилно управление и електрическите задвижвания до сензорите, автомобилните компютри и софтуерните решения - доставчикът на технологии и услуги разработва и произвежда ключовите компоненти на модерните автомобили под един покрив. Бош представя най-новите си вдъхновяващи решения за безопасна и устойчива мобилност на IAA Mobility 2023 в Мюнхен. Хардуер, софтуер и нови услуги за сектора на мобилността ще бъдат изложени на щанда на Бош в Палата B3, щанд D10.

Мощен хардуер

Един от водещите трендове в мобилността е към високопроизводителни автомобилни компоненти, съвместими и със софтуер от други доставчици. Бош предлага хардуер, чиято интелигентност може да бъде вградена в самите компоненти, например в централните автомобилни компютри.

Невидими, но навсякъде: Няма технически устройства без полупроводници: като един от 10-те водещи производители на полупроводници в автомобилния сегмент, Бош непрекъснато инвестира в научноизследователската и развойна дейност и разширява световната си мрежа за производство на полупроводници. Портфолиото включва интегрални схеми, MEMS сензори (микроелектромеханични системи), силови полупроводници и модули. За производителите, които дефинират собствени електрически/електронни (E/E) автомобилни архитектури, Бош предлага възможност за прецизно приспособяване на функционалния обхват на полупроводниците към тази архитектура.

Сензори за прецизно възприемане на обкръжението: Регистрирането на обкръжението е незаменимо за автоматизираните функции на шофиране. Новите радарни сензори на Бош поддържат асистирани и автоматизирани функции за шофиране на SAE нива от 0 до 3. А в шестото поколение радарни сензори Бош включи и изкуствен интелект. Новото поколение сензори се представя по-добре при измерване на разстоянието, високи скорости и ъглова разделителна способност; в резултат на това в зрителното поле се засичат надеждно и мотоциклети. На IAA Бош представя и ново поколение ултразвукови сензори.

Благодарение на базираната на AI класификация на височината, тези сензори предлагат по-стабилни възможности за засичане - те могат, например, да оценят приблизителната височина на препятствието. Освен това, утрояването на ехото ги прави още по-чувствителни, позволявайки им да открият бързо и надеждно пешеходци и обекти с ниска степен на отражение. Портфолиото се допълва и с нови камерни глави. Анализът на изображението вече не се извършва в самата камера, а в централните автомобилни компютри, като интеграционната платформа ADAS на Bosch. Предлагат се в 3 и 8-мегапикселови варианти, плюс 12-мегапикселовата версия за приложения от ниво 4. Новите камерни глави са върхова технология в сензорите за изображения.

Следващо поколение автомобилни компютри: Бош предлага модулни и скалируеми компоненти за специфични за клиента E/E архитектури за индивидуално конфигурируеми автомобилни компютри. Платформата за автомобилно интегриране е средство за създаване на софтуерно дефинирани автомобили с централизирани и зонални E/E архитектури. Идеята е приложният автомобилен софтуер да се премести в централния компютър на колата. Платформата за автомобилно интегриране позволява функционална интеграция на всички нива - купе, движение и комфорт. Ъпдейтите по въздуха гарантират, че софтуерът на автомобила винаги е актуален. Интеграционната платформа ADAS е автомобилният компютър на Bosch за домейна на системите за подпомагане на водача. Този мощен компютър осигурява асистирани и автоматизирани функции за шофиране и паркиране на SAE нива от 0 до 4. Благодарение на модулната си скалируема архитектура, платформата може да бъде пригодена към специфичните изисквания на всеки автомобилен производител – включително и гъвкава интеграция на софтуер от други производители.

Интеграционната платформа за кокпита съчетава изчислителните задачи на информационно-развлекателния и инструменталния домейн в един компютър. В зависимост от изискванията за производителност и функционална безопасност, могат да бъдат интегрирани допълнителни функции от други домейни, като управление на климатика, свързаност, функции за подпомагане на водача и приложения, базирани на камерата, като наблюдение на водача и пътниците, следене на обкръжението и видеозапис. Интеграционната платформа за движение се фокусира върху приложен софтуер за задвижването, шасито и кормилното управление, свързан с безопасността. Бош допълва портфолиото си със зонови управляващи блокове ECU, които действат като връзка между автомобилните компютри и причислените ECU, сензори и актуатори.

Надеждно захранване с енергия: Powernet Guardian на Бош гарантира постоянното захранване на автомобилните функции, свързани с безопасността. В случай на повреда, електронен прекъсвач разделя електрическата система, свързана с безопасността, от останалите стандартни консуматори, като отопление на седалките и механизми за отваряне на прозорците. С високата си степен на диагностична прогностика, системата незабавно открива критични за безопасността пропуски в захранването, изолира дефектните вериги и защитава енергийното захранване с хардуерно осигуряване. Тази функционалност ще играе централна роля в бъдещите E/E архитектури и в автоматизираното шофиране.​

Следващите стъпки в електромобилността: Бош продължава да разширява портфолиото си с решения за електромобилността. Компанията ще произвежда за първи път електродвигател и инвертор с 800-волтова технология. Моторът предлага по-висока мощност и подобрен въртящ момент, а инверторът използва силови полупроводници от силициев карбид (SiC), с които достига КПД до 99%. Скоро ще влезе в производство и зарядно устройство-преобразувател, комбиниращ зарядно устройство и високоволтов DC/DC преобразувател в един корпус. Това решение ще спести място и ще намали разходите.

Комфортна температура в електромобилите и хибридите: Бош използва интелигентен термо-мениджмънт, за да увеличи пробега на електрическите и хибридните автомобили. Оптималната координация на хладилната и охлаждащата верига позволява прецизно разпределение на топлината и студа, подобрява ефективността на батерията и гарантира, че всички компоненти работят в оптималния температурен диапазон. За тази цел Бош разработва гъвкави термо модули като предварително интегрирани решения. С по-малко компоненти, монтажни стъпки и кабели те намаляват инсталационното пространство и тегло. Пътниците също имат полза: системата за термо-мениджмънт осигурява приятна температура в автомобила. Глобалният безчетков вентилатор играе активна роля за повишаване на климатичния комфорт в купето. В зависимост от външната температура и изискванията на пътниците в автомобила, той транспортира въздушния поток в купето на автомобила за охлаждане или отопление. Интелигентната структура на мотора е с компактен дизайн, който значително намалява теглото, увеличава мощността и редуцира шумовите емисии.

Бъдещето на кормилното управление: Кабелните системи за кормилно управление елиминират физическата връзка между волана и колелата на автомобила. Разкриват се нови възможности за редизайн на автомобилния интериор. Особено в епохата на автоматизирано шофиране тази технология позволява нови концепции на кокпита, при които воланът може да бъде свален или прибран. Освен това, приложенията за кабелно кормилно управление са база за нови функции за безопасност в контрола на автомобилната динамика. Бош системно развива тази технология, като целта му е до средата на десетилетието да пусне системите за кабелно кормилно управление на пазара.

Усъвършенствани спирачни системи: Най-новото поколение на електронната програма за стабилност на Bosch (ESP®) е ключов компонент на модерните спирачни системи. В комбинация с електромеханичния спирачен усилвател iBooster тя предоставя необходимото осигуряване на спирачната система по време на автоматизирано шофиране, динамично натрупване на спирачно налягане за автоматично аварийно спиране и ефективна рекуперация на спирачната енергия в хибридите и електромобилите. Vehicle Dynamics Control 2.0 – Контрол на автомобилната динамика е новата централна система за контрол на ESP®. Тя предвижда поведението на автомобила на базата на данните от сензорите и се намесва проактивно.

Подобрена производителност, компактен размер: Performance Line SX е компактно задвижване от Бош „eBike Системи“, с което е-велосипедистите си проправят път през градския трафик динамично и ефективно. Новото задвижване осигурява максимален въртящ момент от 55 Nm и съотношение мощност/тегло до 300 W/kg. Когато карате в спортен стил, то осигурява подсилен съпорт на колоездача, като същевременно предлага естествено усещане при каране. Performance Line SX се вписва в елегантния дизайн на съвременните градски е-байкове, който наподобява конвенционален велосипед. А теглото му от около 2 кг предлага реални предимства при бързо придвижване от точка А до точка Б и при качване на колелото нагоре по стълбите.

Интелигентен софтуер

Смарт софтуерът въвежда нови и нови функции за повече ефективност, безопасност и комфорт на автомобилите. Този тренд влияе не само върху разработката и употребата на продуктите, но и върху начина, по който хората изживяват мобилността. Раждат се и нови бизнес модели и методи за колаборация.

Разпознаването на обкръжението като самостоятелен софтуерен модул: Видео базираното разпознаване на обкръжението играе централна роля по пътя от асистираното до автоматизираното шофиране. Различни сензори на камерата улавят изображения от заобикалящата среда на автомобила и обработват данните така, че те да се използват за усъвършенствана помощ на водача и за функциите на автоматизираното шофиране и паркиране. Видеовъзприемането от Бош е чисто софтуерно решение, което може да бъде внедрено в различни системи на чип (SoC).

Бързо и надеждно развитие на автоматизираното шофиране: Дъщерното дружество на Бош ETAS пуска на пазара специален междинен софтуер, свързващ операционната система и отделните софтуерни приложения в автомобила. Това решение дава възможност за непрекъснато усъвършенстване на софтуерните функции за помощ на водача и автоматизирано шофиране. То осигурява светкавично бърза комуникация между софтуерните приложения в честотна лента от над 10 гигабайта в секунда, без да се компрометира сигурността.

Детерминистичното поведение позволява много стъпки в разработката да се изпълнят виртуално със записани реални данни. Чрез възпроизводимо валидиране, базирано на симулация, се намаляват скъпо струващите километри за тестово шофиране в реални условия.

Повишаване на безопасността със системите за помощ на водача: С Асистента за шофиране на Бош карането на кола става по-безопасно и по-удобно. Производителите на автомобили могат да внедрят функции за автоматизирано шофиране от ниво 2 на SAE, като изберат желания пакет от функции за надлъжно и странично управление, автоматична смяна на лентата и аварийно спиране от модулната система. Най-усъвършенстваният вариант, премиум Асистента за шофиране на Бош, използва 360-градусови камери, за да разшири функциите за автоматизирано шофиране от магистралата до градския и селския трафик.

Движение и динамика на автомобила: Управлението на движението на автомобила от Бош контролира и координира поведението при шофиране чрез оптимизиране на взаимодействието между спирачната система, кормилното управление, шасито и задвижването. Функциите му включват и Контрола на автомобилната динамика 2.0 - последното поколение системи на Бош за управление на динамиката и сцеплението и антиблокиращата спирачна система. Тази функция предвижда вероятното поведение на автомобила и се намесва проактивно. Резултатът е безопасно, динамично и комфортно шофиране.

Разработка на свързани автомобилни системи: PANTARIS е облачно базирана платформа, която предлага основни услуги и инструменти за ефективна разработка и скалируемо приложение на софтуер за автомобилни системи. Освен че осигурява мобилни услуги в световен мащаб, PANTARIS включва и портал за разработчици за управление на автомобили и услуги. PANTARIS и предлаганите приложения са базирани на независима от облака технология, което ги прави съвместими с всички доставчици на публични облаци.

PANTARIS Connect предоставя основните услуги за свързаност и управление на автомобилите през целия им жизнен цикъл. PANTARIS Creator предоставя лесен достъп до SaaS (софтуера като услуга) инструменти за сигурно разработване и работа на облачни услуги. PANTARIS Workspace предлага централна точка за достъп за разработчиците, за да резервират и управляват услуги, така че да могат да внедряват бързо и лесно конкретни приложения.

Енергиен мениджмънт за електромобили: Системата за енергиен мениджмънт на свързаните превозни средства от Бош обединява термичното управление, задвижването и електрическата система на електромобила. Това осигурява оптимално разпределение на енергията на ниво автомобила, като по този начин намалява консумацията на енергия и повишава комфорта. Проправя се и пътят за нови функции като безопасния домашен режим - Safe Home Mode. Той помага на електромобила да достигне местоназначението си с оставащия заряд на батерията, като намалява консумацията на енергия от комфортните системи като отопление и климатик, ако се налага.

Дигитален свят на две колела: Приложението eBike Flow предоставя на е-велосипедистите дигитална поддръжка в движение, с която е-байкът им се превръща в част от свързания свят. Чрез по-добрата свързаност между ключови компоненти с цифрови функции велосипедистите приспособяват изживяването си на кормилото към личните си нужди. Актуализациите по въздуха допълнително подобряват комфорта и сигурността.

Стабилни услуги

Бош прави крачка напред в софтуерно дефинираната мобилност и пуска нови услуги за подобряване на безопасността, сигурността и удобството на клиентите. Това поражда и нови бизнес модели, които Бош системно развива.

По-добри прогнози за пробега и подходящи точки за зареждане: Най-важната информация за водачите на електромобили е наличният пробег на колата и препоръки за персонализирани точки за зареждане. За да подобри точността на тази информация, Бош допълва данните за маршрута, топографията и потреблението с най-новите актуализации за времето и трафика, както и информация за това кои комфортни системи с електрозахранване – като климатик или отопление на седалките – се използват в момента. Облачно базираните алгоритми изчисляват действителния пробег, избират подходящо място за зареждане и визуализират тази информация на навигационната карта.

Свързани картографски услуги за автоматизираното шофиране: Свързаните картографски услуги играят важна роля за осигуряване на безопасна и удобна мобилност. Те използват рояк данни (crowdsourcing) в комбинация с друга информация от инфраструктурата, за да създадат виртуален сензор за системите за подпомагане на водача. Услугата предоставя информация в реално време за пътните условия и рискове като аквапланинг, лед и сняг. Така автоматизираните превозни средства могат да предвидят правилно пътните условия, да адаптират съответно поведението си, да изберат различен маршрут или да помолят водача да поеме управлението. С тази услуга Бош усъвършенства системите за подпомагане на водача и активира нови функции.

Паркиране и маневриране без водач: С автоматизираното паркиране Бош въведе първата в света автоматизирана безпилотна паркинг функция от ниво 4 на SAE в серийното производство. Интелигентна инфраструктура насочва безопасно автомобила през гаража до свободно място за паркиране. Това подобрява изживяването за шофьорите при паркиране, помага на операторите на паркингите да постигнат по-добро усвояване на капацитета и дава възможност на автомобилните производители да предлагат нови софтуерно базирани услуги на клиентите си. На базата на тази технология Бош сега въвежда автоматичното автомобилно маневриране в автомобилното производство. Бош оборудва заводите на автомобилните производители с интелигентна лидарна сензорна инфраструктура, допълнена, където е необходимо, със стерео камери на Бош.

 Услугата за безпилотно маневриране повишава ефективността и безопасността: производителите на автомобили могат да се справят с предизвикателства като маневриране в тясно пространство, прекъсване на производството поради отсъствие на шофьори, злополуки и щети, причинени от сблъсъци, и липса на информация за местоположението на автомобилите в завода.

По-голяма ефективност за флийт операторите: Бош помага на доставчиците на мобилни услуги да управляват по-ефективно своите автопаркове по-ефективно. Свързаният наем на RideCare, предлаган в три различни нива на услугата, предоставя на флийт операторите информация за състоянието на превозните им средства. С модула Отчет в края на наемния период, доставчиците на мобилност получават автоматизиран отчет за състоянието на автомобила в края на периода на наемане, включително нивото на батерията, изминатите километри и всяка нова повреда на автомобила. Компаниите за коли под наем се възползват от по-ефективни процеси и по-ниски оперативни разходи благодарение на намаления престой на автомобилите и ясното разпределение на щетите по превозното средство; крайните потребители се възползват от по-голямо удобство и прозрачност.

Освен това свързаният наем на RideCare използва Графика за използване на автопарка, за да предостави информация преди, по време и след периода на наемане, включително известия в реално време за състоянието на автомобила, съобщения за критични грешки и пропусната сервизна поддръжка. Свързаният наем на RideCare също така предлага помощ при планиране на ефективното зареждане на електромобилите чрез програмата за планиране на зареждането. Бош планира да оборудва повече от два милиона автомобила с тази технология до 2030 г.

Вътрешно разпознаване: Системата за наблюдение на интериора на Бош съчетава различни технологии за надеждно откриване на пътници в автомобила, особено на деца. Критични ситуации като разсейване, сънливост или незакопчан предпазен колан се идентифицират бързо и водачът е съответно предупреден. Системата се основава на откриване на движения и жизнени показатели, които също са и индикатори за здравословното състояние на пътниците в автомобила. Комбинацията от камери за вътрешно наблюдение с високочувствителния радар за следене на купето – или алтернативно с ултрашироколентовата технология, използвана също и за Perfectly Keyless – подобрява и разширява възможностите на системата за вътрешно наблюдение. Това повишава безопасността на всички участници в пътния трафик.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА БОШ: Понеделник, 4 септември 2023, от 11:20 до 11:40 местно време: с Д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, и Д-р Маркус Хайн, член на Управителния съвет на Bosch и президент на Bosch Mobility, на щанда на Бош D10 в Палата B3 и предавана на живо в Bosch Media Service.

Панели с експерти от Бош на Конференцията на IAA:

Сряда, 6 септември, 10:00 – 10:15 CEST на Основната сцена: Тема: “Живот в движение – защо устойчивата мобилност е нещо повече от технология“ с д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH.
Четвъртък, 7 септември, 11:15 – 11:30 CEST на Основната сцена: Тема: “Проправяне на пътя към централизирани архитектури и софтуерно дефинирани автомобили“ с д-р Матиас Пилин, отговорен за технологиите в секторния борд на Bosch Mobility.
Четвъртък, 7 септември, 15:00 – 15:45 CEST на Жълтата сцена:

Сесия за данни и потребителско изживяване от по-високо ниво: „Софтуерно дефинирана мобилност, осигуряваща напълно ново изживяване при пътуване с автомобил“ с Мариела Минутоло, изпълнителен вицепрезидент по продажбите и член на борда на директорите, ETAS GmbH, и Щефан Щас, изпълнителен вицепрезидент „Инженеринг и Бизнес със спирачни системи“ и член на Управителния съвет на дивизията „Контрол на системите на шасито“, Robert Bosch GmbH.

Бош на IAA Experience:

IAA Experience на откритото пространство на IAA Open Space в центъра на Мюнхен ще бъдат отворени от 5 до 9 септември 2023, от 10:00 до 20:00 CEST. В неделя, 10 септември 2023, IAA Experience ще е отворено до 17:00 CEST.

По време на IAA новият Performance Line SX и други продукти от „eBike системи“ на Bosch могат да се изпробват с тест драйв на колоездачната писта в парка „Английската градина“ в Мюнхен. Освен това продуктовите експерти от Bosch eBike ще бъдат на разположение, за да отговарят на въпроси в „Откритото пространство“ на Odeonsplatz.

moveID - проект, ръководен от Bosch в рамките на проектната фамилия „Gaia-X 4 Future Mobility“, ще направи демонстрация на живо с два електромобила.

moveID ще представи за първи път приложението MOBIX, което позволява на потребителите да паркират и зареждат анонимно на избрана от тях локация в съответствие с Общия регламент за защита на данните. Ще бъдат показани и нови мобилни услуги и бизнес възможности, създадени чрез използването на децентрализирани технологии.

<< Обратно към новините