Renault представи Grand Kangoo на IAA Mobility 2023 в Мюнхен

06.09.2023

Renault представи Grand Kangoo на IAA Mobility 2023 в Мюнхен

Третото поколение на Renault Kangoo, което бе лансирано през 2021 г., вече има версия със 7 пълноразмерни, индивидуални модулни седалки. Електрическият вариант на модела - Grand Kangoo Е-TECH бе представен официално през първия ден на изложението IAA Mobility 2023 в Мюнхен.Новата конфигурация на Renault Kangoo предлага простор и рекордно товарно пространство, за да отговори на нуждите както на частните, така и на бизнес клиентите. Гамата на Renault Grand Kangoo включва версии с ДВГ и изцяло електрическия вариант с пробег с едно зареждане от 265 км.Grand Kangoo надгражда практичността и безопасността на Kangoo като добавя повече модулност и пространство. Интериорът включва 3 индивидуални седалки на втори ред и две на третия ред, предлагащи комфорт на 7 възрастни пасажери. Моделът идва с най-доброто в класа разстояние за коленете на пътниците на третия ред от 164 мм. Над 58 л е пространството за съхранение на вещи в модела, включително плъзгаща се жабка-чекмедже Easy Life и места за съхранение под пода на втория ред.Багажникът с обем от 500 л може да се увеличи лесно до 3750 л при демонтирани задни седалки и сгъната предна седалка на пътника. 3,11 м е дължината на товарене при сгъната предна седалка на пътника. Пълноразмерните индивидуални задни седалки се плъзгат, сгъват, прибират и изваждат лесно, позволявайки до 1024 конфигурации на салона.Достъпът до третия ред седалки е улеснен от двете плъзгащи се задни странични врати с широчина на отваряне от 83 см, което с 18 см повече в сравнение с Kangoo, от ниския праг на вратите и от сгъваемите седалки на втория ред. Всички седалки на втори и трети ред са с точки за закрепване на детско столче Isofix.Grand Kangoo е приложим за всякакви цели. Наличен с остъклена задна врата – клапа като стандартно оборудване, Renault Grand Kangoo може да бъде оборудван и с две шарнирни задни врати в съотношение 2 към 1 с остъкляване за по-лесен достъп до багажника.

Новата литиево-йонна батерия с капацитет 45 кВтч при Renault Grand Kangoo E-Tech Electric има 8 отделни, лесни за демонтиране и обслужване модула и осигурява пробег до 265 км пробег по WLTP. До 80 км от оставащият пробег могат да бъдат възстановени чрез зареждане за 10 минути на станция с мощност 80 кВт. Renault Grand Kangoo E-Tech Electric е наличен с два типа зарядни устройства - 22 кВт AC и до 80 кВт. Батерията има гаранция за 8 години или 160 000 км. Батерия е с течно охлаждане и електрическо съпротивление за поддържане на подходяща температура, а оттам и запазване на пробега и намаляване на времето за зареждане.

Новият Renault Grand Kangoo E-Tech Electric е задвижвано от 90 кВт двигател с 245 Нм незабавно наличен въртящ момент. Режимът на шофиране Eco ограничава мощността до 56 кВт и скоростта до 110 км/ч с цел оптимизиране на пробега. Налични са три режима на рекуперация на спирачната енергия:

B1 осигурява ограничена рекуперация и е най-подходящ за шофиране по магистрали и високоскоростни пътища;
B2 е за рекуперация по подразбиране, за различни ситуации, а реакцията са силовата линия при отпускане на педала на газта е подобна на тази в автомобил с ДВГ;
B3 е за максимална рекуперация и е най-ефективен в задръствания и по планински пътища.

Стандартната хидравлична спирачна система е съчетана с Адаптивна регенеративна спирачна система (ARBS), което увеличава максимално възстановяването на енергията. Различните комбинации между режимите на задвижване и спиране допринасят за шест различни модела на шофиране за оптимизиране на комфорта и пробега в зависимост от стила на шофиране и пътните условия.

Цялата информация за избрания режим на шофиране, управлението на електрическата енергия и системите в помощ на водача може да бъде изведена на опционален 10-инчов напълно дигитален цветен панел на арматурното табло с пълни възможности за персонализация.За максимално увеличаване на пробега при всякакви метеорологични условия, Renault Grand Kangoo E-Tech Electric има регулируема двузонова климатична система с термопомпа, която затопля пътническия салон през зимата и го охлажда през лятото, използвайки същия принцип като при инверторен климатик. Термопомпата работи оптимално при температура между -15°C и +15°C. Освен че осигурява първокласна климатизация, тя осигурява до 30 км допълнителен пробег.

Моделът се оборудва с 14 системи в помощ на водача, включително автономно шофиране от ниво 2. Като при всеки друг модел на Kangoo интериорният дизайн включва арматурно табло с покритие тъмно полирано дърво, комфортен салон и подобрена ергономичност. Таблото е надградено със специфичните E-Tech елементи и детайли. Новият Renault Grand Kangoo E-Tech Electric се предлага с опционално подгряване, интегрирано в предното стъкло, предните седалки и волана, за допълнителен комфорт през зимата, с незначителен ефект върху батерията.

Чрез приложението за смартфон MyRenault или мултимедийната система Renault Easy Link (стандартно оборудване) новото Renault Grand Kangoo E-Tech Electric предлага специфични свързани услуги, сред които: планирано зареждане на батерията и дистанционно проследяване на статуса ѝ; предварителна климатизация на пътническия салон; откриване на зарядни станции по маршрута; откриване на дестинациите, до които можете да се стигне с оставащия заряд в батерията.

Моделът ще бъде наличен и във вариант с вътрешно горене с 2 двигателя, отговарящи на най-новите стандарти за емисиите (Euro 6E). Бензиновият силов агрегат е с мощност 130 к.с. и се съчетава с механична предавателна кутия BVM6 или автоматичната трансмисия EDC7. Дизеловият е с мощност 95 к.с. и се предлага с предавателната кутия BVM6.Гамата на новото Renault Grand Kangoo включва три версии, специално създадени да отговорят на конкретните нужди и желания на неговите клиенти:

Authentic, с пълно оборудване за клиенти, желаещи да използват автомобила си както за лични, така и за служебни пътувания;
Equilibre за местните власти, които желаят да предоставят позивитно въздействащи, удобни и икономични пътнически транспортни услуги;
Techno за семейства и търговци, търсещи комфорт и безопасност без компромис в съчетание с отличителен дизайн и практични характеристики като покривни релси за лесно монтиране на багажник.

За 25 години от пускането в производство на Kangoo от модела са продадени над 4,4 милиона автомобила в 50 държави по света. Електрическата версия е най-продаваната в сегмента на компактните ванове от 2011 г. насам. Новият Renault Grand Kangoo Е-TECH ще се произвежда в завода в Мобеж, Северна Франция.

Повече за новия Renault Grand Kangoo Е-TECH - в октомврийския брой на списание КАМИОНИ - на хартия и онлайн - на transport-press.bg. 

Мюнхен - София
Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините